Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:22 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Lansarea Programului INTERREG V-A România-Bulgaria și a primului apel de proiecte

ro

27 Mar, 2015 11:45 1324 Marime text
Astăzi, 26 martie, au fost lansate oficial Programul INTERREG V-A România-Bulgaria 2014-2020 și primul apel de proiecte, decizia fiind aprobată în 25 martie 2015, de forul decizional al Programului - Comitetul de Monitorizare.
 
Un buget de 208,1 milioane de euro este acum disponibil în cadrul primului apel de proiecte, cu termene de depunere 30 iunie 2015 (pentru proiecte de tip “soft”), respectiv 30 septembrie (pentru proiecte de tip “hard”) pentru intervenții în aria eligibilă.
 
Apelul de proiecte vizează primele trei axe prioritare ale programului: domeniile transport, mediu şi situații de urgență.
 
Axa prioritară 1 – o regiune conectată are ca obiective specifice o mai bună planificare, dezvoltare şi coordonare a sistemelor de transport transfrontalier, pentru conectarea reţelei de transport TEN-T şi creşterea siguranţei transportului pe apă.
 
Pentru Axa prioritară 2 – o regiune verde, obiectivele specifice sunt să îmbunătăţească utilizarea sustenabilă a resurselor naturale şi a patrimoniului cultural, dar şi să susţină managementul durabil al ecosistemelor din zona de graniţă.
 
Axa prioritară 3 - o regiune sigură vizează managementul comun al riscului la graniţa dintre cele două ţări.
 
Programul Interreg V-A Romania-Bulgaria este printre primele programe care lansează apeluri de proiecte, venind, astfel, în sprijinul potenţialilor beneficiari români şi bulgari pentru a elabora propuneri de proiecte care să aducă un plus de valoare zonei de graniţă eligibile.
 
Regulile pentru prezentul apel de proiecte, cu detalii privind beneficiarii şi cheltuielile eligibile, caracteristicile proiectelor soft / hard, durata maximă de implementare şi alocările pe proiecte sunt descrise în Ghidul solicitantului (document aflat în consultare, în limba engleză, limba oficială a programului).
 
* * *
 
Back-ground:
 
Programul INTERREG V-A România-Bulgaria 2014-2020 a fost aprobat de Comisia Europeană în 12 februarie 2015.
 
Cu un buget total de 258,4 milioane de euro (215,7 din Fondul European de Dezvoltare Regională), Programul este disponibil pentru 7 județe din România (Constanța, Mehedinți, Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Călărași) și 8 districte din Bulgaria (Vidin, Vratsa, Montana, Pleven, Veliko Tarnovo, Ruse, Silistra, Dobrich). Zona de graniță va fi îmbunătățită prin proiecte comune, cu impact transfrontalier.
 
Scopul programului este de a aduce împreună oamenii, comunităţile şi economia din zona de graniţă româno-bulgară, pentru a contribui la dezvoltarea comună, în colaborare, a regiunii, utilizând în mod durabil resursele şi avantajele umane, naturale şi de mediu.
 
Toate documentele aprobate sunt disponibile pe site-ul Programului www.cbcromaniabulgaria.eu
 
În cadrul Programului, Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice este Autoritate de Management, Autoritatea Națională este reprezentată de Ministerul Dezvoltării Regionale și Lucrărilor Publice din Bulgaria, iar Secretariatul Comun este asigurat de Biroul Regional pentru Cooperare Transfrontalieră Călărași pentru granița România-Bulgaria.
 
Context
 
MDRAP gestionează, în perioada de programare 2014-2020, 14 programe operaţionale cu cofinanţare din fonduri europene: Programul Operaţional Regional, Programul Operaţional Capacitate Administrativă şi 12 programe de cooperare teritorială europeană (6 programe pentru care MDRAP este autoritate de management sau autoritate comună de management şi 6 programe pentru care este autoritate naţională).
 
Programele de Cooperare Teritorială Europeană presupun cooperarea, prin intermediul unor proiecte gestionate şi administrate în comun de partenerii din statele participante, a unor regiuni din România:
  • cu regiuni din statele vecine, în cadrul cooperării transfrontaliere - prin care se finanțează proiecte de accesibilitate (transport şi tehnologia informaţiei), mediu şi prevenirea riscurilor, dezvoltarea economică şi socială şi acţiuni „people to people”;
  • cu regiunile dintr-un anumit spaţiu geografic, în cadrul cooperării transnaţionale - prin care se finanțează acţiuni şi dezvoltarea de reţele care să ducă la dezvoltare teritorială integrată in domenii precum: inovaţia, mediul, accesibilitatea si dezvoltarea urbană);
  • cu regiuni din orice stat membru al Uniunii Europene, în cadrul cooperării interregionale – ce reprezintă cooperarea între autorităţile publice pe probleme de interes comun, prin transferul de experienţă şi bune practici între regiunile UE, prin constituirea de reţele între oraşele UE, precum şi între cercetătorii UE.
 Principiile de implementare a acestor programe se referă la cooperarea între statele participante (toate proiectele trebuie să fie dezvoltate şi implementate în comun), la competitivitatea deschisă (în cadrul unor licitaţii de propuneri de proiecte comune) şi la dezvoltarea şi implementarea în parteneriat, între aplicanţi/beneficiari provenind din statele participante la program a proiectelor selectate spre finanţare.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii