Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
02:27 21 02 2020 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

MCSI Acces la servicii de e-Guvernare prin intermediul Bibliotecilor Publice

ro

06 Apr, 2011 23:08 1876 Marime text

Bucureşti, 06 martie 2011. Ministrul Comunicaţiilor, domnul Valerian Vreme a participat astăzi, 06 martie, 2011 la Dezbaterea Biblioteci Publice - Puncte de acces la informație și politici de e-guvernare pentru cetăţeni.

În cadrul evenimentului au mai fost prezenţi: Vasile Timiş, Secretar de Stat la Ministerul Culturii si Patrimoniul Naţional, Doina Popa, Preşedinta Asociaţiei Bibliotecarilor şi Bibliotecilor din România şi Doamna Sylvia Mathews Burwell, Preşedinta Programului de Dezvoltare Globală, Fundaţia Bill & Melinda Gates.

Programul Biblionet este cea mai mare investiţie pentru o instituţie publică din România din partea Fundaţiei Bill & Melinda Gates, contribuind la creşterea gradului de acces la internet a românilor în bibliotecile publice.

"Venind în întâmpinarea nevoilor de informare ale utilizatorilor, bibliotecile publice îndeplinesc o funcţie esenţială prin asigurarea oportunităţilor digitale membrilor comunităţii. Reducerea decalajului digital şi extinderea accesului la reţeaua de internet sunt cei mai importanţi paşi pe care românia trebuie să-i realizeze în perioada următoare. Mai mult decât atât, Sistemul Naţional de Plată a Taxelor şi Impozitelor poate beneficiade acum şi de sprijinul bibliotecilor publice şi un număr sporit de utilizatori în comunităţi poate accesa din spaţiul bibliotecilor acest serviciu, în faţa unui calculator şi fără a mai fi necesar să pierzi timp la cozi", a declarat ministrul Valerian Vreme.

Până în prezent, prin intermediul programului Biblionet, aproape 800 de biblioteci au fost dotate cu 3800 de calculatoare cu acces public la internet şi peste 190 de bibliotecari au fost instruiţi în folosirea resurselor electronice.

Bibliotecile publice oferă acces gratuit la internet şi bibliotecari instruiţi ce pot contribui la creşterea gradului de alfabetizare în folosirea calculatoarelor şi de accesare a informaţiilor.

"Prin programul Biblionet, România redefineşte rolul bibliotecilor publice, care devin centre ale comunităţilor lor şi instrumente ale dezvoltării socio-economice în mediul rural. Bibliotecile publice au un rol esenţial în reducerea decalajului digital dintre zonele urbane şi cele rurale deoarece oferă acces public gratuit la tehnologia informaţiei", a declarat Sylvia Mathews Buwell, Preşedinta Fundaţiei Bill & Melinda Gates.

Biblionet este o iniţiativă a Fundaţiei Bill & Melinda Gates în valoare totală de 26, 9 milioane de dolari pe o durată de cinci ani şi işi propune facilitarea accesului la informaţie prin introducerea tehnologiei moderne în bibliotecile publice.

Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale (MCSI) este instituţia care are rolul de a realiza politica Guvernului în sectoarele comunicaţiilor electronice şi audiovizuale, serviciilor poştale, tehnologiei informaţiei şi în domeniul serviciilor societăţii informaţionale şi ale societăţii bazate pe cunoaştere din România. Pentru mai multe detalii despre activitatea MCSI vizitaţi www.mcsi.ro.

Fondată în 1968, IREX este o organizație internațională non-profit care promovează, la nivel global, programe în vederea îmbunătățirii calității vieții.

Asociaţia Naţională a Bibliotecarilor şi Bibliotecilor Publice din România (ANBPR) este cea mai reprezentativă organizaţie profesională a bibliotecarilor din bibliotecile publice. Raţiunea de a fi a acestei organizaţii este aceea de a coagula, într-o formă de asociere pe plan naţional, aşteptările, nevoile şi interesele celor care, prin profesie, preocupări şi atribuţii susţin profesia de bibliotecar, dezvoltarea biblioteconomiei şi a ştiinţelor informării şi documentării.

Ti-a placut articolul?

Comentarii