Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:06 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

ISU Prahova Buletin informativ - Mai bine previi, decât să nu fii!

ro

21 Sep, 2021 09:54 615 Marime text
NR. 97 din 21 septembrie 2021

BULETIN INFORMATIV

                                                                                                                                   
“Mai bine previi, decât să nu fii!”
 
Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă “Șerban Cantacuzino” al judeţului Prahova reamintește prahovenilor faptul că, anual, în această perioadă, se produc situații de urgență ale căror victime sunt persoane intoxicate cu monoxid de carbon, evenimente soldate, în unele cazuri, cu pierderi de vieți omenești.
Astfel de evenimente sunt, în general, determinate de: utilizarea unor coşuri de evacuare a fumului sau gazelor arse neetanşe, înfundate, fisurate ori cu deficienţe de construire; racordarea necorespunzătoare a aparatelor de încălzire la coşuri, exploatarea cu defecţiuni ale sistemelor de încălzire (centrală termică, sobă, şemineu, aragaz, radiator cu petrol etc.).
Acest tip de evenimente soldate cu pagube materiale și, din nefericire, în unele cazuri, cu pierderi de vieți omenești, pot fi evitate prin respectarea măsurilor de prevenire a incendiilor:
 
  • Apelați la personal specializat – coșari, pentru curățarea coșurilor de fum, întrucât obturarea coșurilor de fum continuă să fie cea mai des întâlnită cauză a incendiilor produse în locuințele românilor;
  • Verificați și reparați coșurile de fum, deoarece, în multe cazuri, neetanșeitatea sistemului de evacuare a gazelor arse generează intoxicații cu monoxid de carbon și, anual, zeci de persoane au de suferit;
  • Aparatele de gătit nu trebuie folosite pentru încălzirea locuinței. Acestea trebuie utilizate potrivit destinației de bază și supravegheate permanent, pe parcursul folosirii lor;
  • Lucrările de verificare și reparare a instalațiilor electrice se execută doar cu personal autorizat. Totodată, este absolut necesar ca toate componentele ce prezintă defecțiuni (contacte slăbite, comutatoare, prize, tablouri uzate) să fie înlocuite imediat, iar remedierea acestora să se facă fără improvizații;
  • Pentru evitarea oricăror potențiale pericole, este recomandată montarea detectoarelor de gaz în instalațiile interioare de utilizare, precum și a detectoarelor de incendiu.
 
De asemenea, pentru prevenirea intoxicaţiilor cu monoxid de carbon:
• Sistemele de încălzire trebuie să fie corect instalate, întreţinute şi verificate periodic, de către persoane autorizate în acest sens;
•  Nu folosiţi soba decât cu uşiţa închisă;
•  Nu adormiţi niciodată înainte de a vă asigura că focul din sobă este stins.
Pentru a vă proteja, recomandăm, de asemenea, instalarea a cel puţin unui detector de monoxid de carbon în locuinţă, respectând instrucţiunile fabricantului.
În scopul protejării vieților și bunurilor cetățenilor, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă “Șerban Cantacuzino” al județului Prahova desfășoară acțiuni de familiarizare a prahovenilor cu principalele măsuri de prevenire a situațiilor de urgență în cadrul campaniilor de informare și educație preventivă “Mai bine previi, decât să nu fii!”, R.I.S.C. “Renunţă. Improvizaţiile sunt catastrofale!” și R.I.S.C. “Siguranţa NU e un joc de noroc!”.
Lansată la nivel național în luna septembrie a anului 2016, din necesitatea reducerii numărului de victime și a pagubelor materiale produse de incendiile la locuințe, campania “Mai bine previi, decât să nu fii!” își propune ca obiectiv informarea preventivă a populației pentru adoptarea unei atitudini proactive, prin sensibilizarea opiniei publice în vederea montării detectoarelor de incendiu în locuința proprie.
Aceste evenimente nedorite pot fi prevenite prin montarea detectoarelor de incendiu și a celor de gaz, demers la îndemâna oricui și care poate salva vieți și bunuri materiale importante. Detectoarele de incendiu emit semnale acustice și luminoase, sesizând un incendiu. Aceste dispozitive se pot monta în camere, pe holuri, în casa scării, pe tavan sau cât mai aproape de mijlocul încăperilor, dar nu se amplasează în băi sau bucătării. La achiziționare, se verifică existența marcajului CE. Pentru funcționarea optimă, detectoarele trebuie protejate când au loc renovări în locuințe și utilizate conform instrucțiunilor producătorului, urmărindu-se periodic testarea acestora și funcționarea bateriilor.
                                                                                       Compartimentul Informare și Relații Publice
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii