Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:46 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

ISU Ialomița La mulți ani, pompieri români!

ro

12 Sep, 2022 14:53 702 Marime text
Nr.38  din 12 septembrie 2022                                                      
 
                                                                                   
 
 
 COMUNICAT DE PRESĂ
La mulți ani, pompieri români!
 
Sărbătorim la 13 septembrie Ziua Pompierilor din România, un eveniment prin care, de 174 de ani se perpetuează amintirea eroismului dovedit pe câmpul de luptă de către înaintașii noștri. Povestea pompierilor-eroi începe la 13 septembrie 1848, pe fondul Revoluţiei Paşoptiste, când o oaste turcă pătrunde pe teritoriul românesc cu intenţia declarată de a înnăbuşi Revoluţia. Este momentul de referinţă pentru istoria pompierilor, un reper fundamental în conştiinţa naţională a românilor.
Bătălia din Dealul Spirii, săvârşită sub comanda căpitanului Pavel Zăgănescu, purtată împotriva trupelor contrarevoluţionare otomane a evidenţiat legătura strânsă  între pompieri şi popor, hotărârea corpului de cadeţi şi a trupei de a respinge agresiunea străină. Animaţi de dragostea de ţară, pompierii au dovedit pe timpul încleştării, vitejie, curaj, măiestrie în rezolvarea oportună a situaţiilor de luptă, capacitate şi spirit de sacrificiu în inegala confruntare cu inamicul.
În bogata carte a tradițiilor de luptă a pompierilor militari români s-au înscris și alte glorioase pagini:
- pe timpul Războiului de Independență, când ostașii pompieri, constituiți în baterii de artilerie teritorială sau în coloane de transport muniții au contribuit la recâștigarea suveranității României;
- în momentele de cumpană ale făuririi Statului Național Unitar Român de la 1 Decembrie 1918, când, la retragerea armatei române în Moldova, corpul pompierilor a rămas în teritoriul vremelnic ocupat de inamic, îndeplinind în grele condiții misiunea de apărare a vieții oamenilor și bunurilor împotriva incendiilor;
 - pe timpul celui de-al doilea Război Mondial, companiile de pompieri au intervenit eroic pentru stingerea incendiilor declanșate de bombardamentele inamice, atât în Valea Prahovei, cât și în București sau alte localități ale țării.
         Acum, ca și atunci, pompierii sunt însuflețiți de aceleași idealuri și valori, și poartă mai departe crezul lor, prin profesionalismul şi abnegaţia cu care îşi îndeplinesc misiunile.
Pompierii reprezintă în zilele noastre speranța de salvare pentru cei aflaţi în pericol. Au un rol esenţial în menţinerea siguranţei publice, în buna gestionare a situaţiilor de urgenţă, dar şi în protejarea mediului înconjurător, în unele cazuri chiar cu prețul vieții.
        Frontul de lucru al pompierilor este mai mult decât o meserie, noi avem o viaţă dedicată vocaţiei de a face bine, de a ajuta şi de a ne pune în slujba celorlalţi.
         La ceas aniversar, trecem în revistă întreaga noastră activitate și vă invităm să ne cunoaștem, printr-o serie de activități legate de sărbătorirea a 174 de ani de la bătălia din Dealul Spirii, după cum urmează:
Marți, 13.09.2022, în intervalul orar 10.00-14.00, sediile subunităților de intervenție Slobozia, Fetești, Țăndărei și Urziceni își vor deschide porțile pentru toți cei care doresc să se familiarizeze cu specificul profesiei de salvator, să cunoască aspecte importante legate de activităţile, rolul şi principalele atribuţii ale structurilor de intervenție.
          De asemenea, participanții vor avea ocazia să vizualizeze tehnica utilizată de pompierii salvatori în misiunile operative și, totodată, să cunoască măsurile și modul de comportare pe care trebuie să le adopte în cazul producerii unor situații de urgență. 
           Cu acest prilej, dorim să mulțumim cetățenilor pentru încrederea acordată constant și îi asigurăm că pompierii militari din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență “Barbu Catargiu” al județului Ialomița sunt mobilizați permanent pentru a interveni în sprijinul semenilor și pentru gestionarea operativă a tuturor situațiilor de urgență.
La Mulţi Ani tuturor pompierilor militari şi civili din judeţ şi din ţară, pentru activitatea depusă şi rezultatele profesionale obţinute, alături de sincere urări de sănătate, fericire şi împliniri în plan personal și profesional!
 
            Vă așteptăm alături de noi în zi de sărbătoare!
 
 
                                  Compartimentul Informare și Relații Publice
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii