Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:12 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

ISU Harghita Buletin informativ - 23.05.2022

ro

23 May, 2022 14:56 695 Marime text
BULETIN  INFORMATIV
 
25 de intervenții ale pompierilor salvatori, în acest weekend
În acest sfârșit de săptămână (20-22.05.2022), pompierii militari harghiteni au gestionat 25 de intervenții în situații de urgență. Majoritatea dintre acestea au constat în asistență medicală, echipajele SMURD acționând în 18 solicitări.
Echipajele operative au intervenit pentru stingerea a 5 incendii, precum și la o misiune de asigurare/supraveghere zonă, ca urmare a suprasolicitării sau a unei defecțiuni produse la un transformator electric, în localitatea Lunca Bradului, problema fiind remediată, în scurt timp, de către echipajul furnizorului de energie electrică.
Din totalul celor 5 incendii care au avut loc în ultimele trei zile, o intervenție a fost înregistrată la ardere necontrolată de vegetație uscată, fiind afectate 0,3 ha de teren, în Miercurea Ciuc.
O atenție deosebită a fost alocată și accidentelor rutiere, echipajele de descarcerare și prim ajutor din cadrul Detașamentului de Pompieri Miercurea Ciuc acționând, sâmbătă dimineața, 21 mai, în jurul orei 05:30, pentru extragerea a 4 victime blocate într-un autoturism, în urma producerii unui eveniment rutier, pe D.N.13/A, km 12.  Salvatorii au acționat pentru descarcerarea și acordarea asistenței medicale de urgență la locul accidentului, ulterior conducătorul auto, precum și ceilalți patru pasageri, fiind transportați la spital, în vederea acordării îngrijirilor medicale de specialitate.
Vineri după-amiaza, pompierii militari din cadrul Detașamentului Odorheiu Secuiesc au fost solicitați să intervină pentru stingerea unui incendiu izbucnit, cel mai probabil, din cauza unui scurtcircuit electric, la un autoturism, pe strada Bethlen Gábor, în municipiul Odorheiu Secuiesc. Ajuns la fața locului, echipajul de intervenție a constatat că incendiul se manifesta în partea din față a autovehiculului, sub capota acestuia și au intervenit rapid astfel încât flăcările să nu se extindă la întregul autoturism. A ars instalația electrică aferentă ventilatorului de climă și s-au deteriorat componente din plastic aflate lângă motor.
O intervenție care a presupus efort susținut din partea pompierilor a avut loc sâmbătă seara, în localitatea Remetea, unde peste 35 de pompieri militari și civili din cadrul Detașamentului Gheorgheni, SVSU Remetea, Ditrău și Lăzarea au acționat, cu 5 autospeciale de stingere cu apă și spumă, pentru localizarea și lichidarea unui incendiu, izbucnit la mai multe anexe gospodărești, care se manifesta pe o suprafață de circa 150 mp, punând în pericol locuința și garajul din apropiere, în care se afla un autoturism. În mai puțin de două ore, incendiul a fost stins, în limitele găsite, fără a fi înregistrate victime. În urma acestuia, au ars 3 anexe gospodărești (un grajd cu șură, un atelier de scule, o magazine de lemne), 3 motofierăstraie cu lanț, un aparat de sudură, un circular, 3 biciclete, 2 aragaze, 10 mc lemne de foc și diverse scule, bunuri materiale evaluate la circa 60.000 lei. S-au salvat și protejat, în urma intervenției pompierilor, bunuri materiale în valoare de aproximativ 100.000 lei. Cel mai probabil, evenimentul s-a produs din cauza unui scurtcircuit electric. 
Un alt incendiu soldat cu o victimă a avut loc duminică dimineața, tot în localitatea Remetea, unde colegii noștri din cadrul Detașamentului de Pompieri Gheorgheni, alături de SVSU Remetea și Ditrău, au intervenit pentru localizarea și lichidarea unui incendiu izbucnit la o locuință.  Echipajele de intervenție sosite la locul evenimentului au constatat că flăcările se manifestau în interiorul și la acoperișul casei, pe o suprafață de aproximativ 50 mp. Incendiul a fost stins cu promptitudine, însă, din nefericire, în interiorul imobilului a fost găsită o persoană decedată (bărbat, 86 ani). Cauza probabilă a incendiului a fost stabilită ca fiind jarul căzut din sistemul de încălzit (sobă cu acumulare de căldură).
            În această perioadă, se constată o creștere a numărului incendiilor produse la gospodării, iar vârstnicii sunt principalele victime ale acestora. De cele mai multe ori, incendiile sunt cauzate de exploatarea necorespunzătoare a sistemelor de încălzire și neverificarea coșurilor de fum.
Verificarea, repararea și curățarea periodică a coșurilor de evacuare a fumului sunt obligatorii! Este interzisă folosirea sobelor şi a altor mijloace de încălzire defecte, cu improvizaţii, supraalimentate cu combustibili sau nesupravegheate, precum şi aprinderea focului prin utilizarea lichidelor inflamabile!
Apelarea la specialişti, atunci când sesizăm probleme la instalaţiile electrice sau la mijloacele de încălzire, este, de asemenea, o măsură de prevenţie foarte importantă. Orice improvizaţie minoră poate conduce la incidente cu repercusiuni.
De asemenea, pentru evitarea oricăror potențiale pericole, este recomandată montarea detectoarelor de gaz, precum şi a detectoarelor de incendiu în locuințe.
În perioada de referință, au fost transmise 12 mesaje de avertizare a populației, prin sistemul RO-ALERT, privind prezența animalelor sălbatice (urs), în localitățile Bodogaia (comuna Secuieni), Miercurea Ciuc, Borsec, Lacu Roșu.
Pe lângă situațiile operative cu care se confruntă zilnic, pompierii militari harghiteni continuă acțiunile desfășurate în sprijinul autorităților din zonele de graniță și implicit a cetățenilor ucraineni veniți în România, prin activități specifice din zona de frontieră.
În continuare, pompierii militari rămân mobilizați, 24 de ore din 24, 7 zile din 7, pentru gestionarea operativă a situaţiilor de urgenţă şi acordarea primului ajutor persoanelor aflate în dificultate.
 Nu uitați! Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro.                                                 
 
COMPARTIMENTUL INFORMARE
ŞI RELAŢII PUBLICE
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii