Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:33 16 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

ISU Harghita Buletin informativ - 14.12.2021

ro

14 Dec, 2021 15:52 861 Marime text
BULETIN  INFORMATIV
 
Misiunile pompierilor harghiteni de ieri, 13 decembrie 2021
 
În cursul zilei de ieri, 13 decembrie, 13 persoane au primit asistență medicală de urgență din partea echipajelor SMURD. În afara acestor situații, pompierii au intervenit pentru stingerea a incendii: 1 incendiu produs în încăperea centralei termice a unei locuințe din comuna Ciumani, 1 incendiu izbucnit la două pubele, în Miercurea Ciuc și 1 ardere necontrolată cauzată de coșul de fum necurățat de funingine al unei case de pe strada Szek, din municipiul Miercurea Ciuc.

O misiune soldată cu victimă, a avut loc în comuna Ciumani, în urma unui incendiu care a cuprins interiorul încăperii unde se afla centrala termică a unei case. Pompierii militari și civili din cadrul Detașamentului Gheorgheni și SVSU Ciumani ajunși la fața locului au constatat că arderea se manifesta pe o suprafață de aproximativ 12 mp, cu pericol de propagare la întreaga locuință. Proprietarul, în vârstă de 63 de ani, a suferit arsuri de gr. 2 și 3 la nivelul membrelor inferioare, fiindu-i acordate măsuri de prim ajutor de către un echipaj SAJ și ulterior transportat la spital. Incendiul a fost lichidat în aproximativ 2 ore. În urma acestuia au ars: cazanul centralei termice, boilerul electric, diverse scule, mobilier, ușa de intrare și fereastra.

Cauza probabilă a incendiului a fost efectul termic produs de sistemul de încălzire (centrală cu combustibil solid) amplasat necorespunzător sau neprotejat termic față de materialele combustibile. S-au salvat şi protejat, în urma intervenţiei, bunuri materiale în valoare de 400.000 lei, pierderile materiale fiind evaluate la circa 15.000 lei.

Pe fondul temperaturilor tot mai scăzute, se constată o creștere a numărului incendiilor produse la gospodării, iar vârstnicii sunt principalele victime ale acestor evenimente. De cele mai multe ori, în această perioadă a anului, incendiile sunt cauzate de lipsa verificării coșurilor de fum și de nesupravegherea și exploatarea necorespunzătoare a sistemelor de încălzire, cum ar fi sobe, reșouri, calorifere electrice, aeroterme și altele.

Pentru a evita astfel de situații care pot genera victime și se pot solda cu pagube materiale, apelați la persoane autorizate pentru verificarea, repararea și curățarea coşurilor de fum, cel puţin o dată pe an. O altă măsură foarte importantă constă în stingerea focului din sobă înainte de culcare, pentru înlăturarea pericolului intoxicării cu monoxid de carbon. De asemenea, este interzisă folosirea sobelor şi a altor mijloace de încălzire defecte, cu improvizaţii, supraalimentate cu combustibil sau nesupravegheate, precum şi aprinderea focului prin utilizarea lichidelor inflamabile!

Totodată, a fost transmis 1 mesaj de avertizare a populației prin sistemul RO-ALERT, privind prezența animalelor sălbatice (urși), în localitatea Voșlăbeni.  
În continuare, pompierii militari harghiteni rămân mobilizați, 24 de ore din 24, 7 zile din 7, pentru gestionarea operativă a situaţiilor de urgenţă şi acordarea primului ajutor medical specializat persoanelor aflate în dificultate.
 
Nu uitați! Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii