Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:09 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

ISU Harghita Buletin informativ - 02.02.2023

ro

02 Feb, 2023 16:33 564 Marime text
 
BULETIN  INFORMATIV
 
Peste 40 de situații de urgență gestionate de pompieri, în ultimele 7 zile
Stingerea incendiilor, acordarea de prim ajutor, salvarea persoanelor și animalelor din medii ostile vieții reprezintă doar câteva exemple dintre cele 44 de misiuni desfășurate de salvatorii harghiteni, în ultima săptămână (26.01 – 01.02.2023).
Echipajele operative au intervenit pentru stingerea a 6 incendii, precum și în alte 3 intervenții în sprijinul comunităților: o misiune de asigurare/supraveghere zonă, în urma unor scăpări de gaze dintr-o conductă fisurată, pe strada Rákóczi Ferenc din municipiul Odorheiu Secuiesc, problema fiind remediată, în scurt timp, de către echipajul distribuitorului de gaze; o misiune de transport persoană supraponderală, în municipiul Gheorgheni și o misiune de salvare a unui câine, în municipiul Miercurea Ciuc.
În afara acestor situații, 35 de persoane au primit ajutorul echipajelor SMURD.
Una dintre intervențiile de stingere s-a desfășurat marți, 31 ianuarie a.c., în localitatea Suseni, unde echipajele operative din cadrul Detașamentului de Pompieri Gheorgheni, SVSU Suseni și Chileni au acționat pentru localizarea și lichidarea unui incendiu produs la o casă. Ajunși la locul solicitării, pompierii au constatat că flăcările se manifestau generalizat atât în interiorul, cât și la nivelul acoperișului casei, cu pericol de propagare la întreaga locuință. După circa 2 ore, pompierii au lichidat incendiul, eliminând, astfel, pericolul de extindere și salvând locuința. În urma evenimentului, provocat, cel mai probabil, de jarul căzut din sistemul de încălzire (sobă metalică fără acumulare de căldură), au ars: interiorul casei cu mobilierul aferent, acoperișul casei, pe o suprafață de circa 6 mp, diferite electrocasnice (aragaz, mașină de spălat rufe, un televizor, cuptor cu microunde, calculator PC), 3 mc lemn de fag, 3 ferestre, 5 uși interioare și o ușă de intrare tip termopan.
Tot în cursul zilei de marți, echipajele de stingere din cadrul Detașamentului Gheorgheni și SVSU Joseni au fost solicitate să intervină pentru localizarea și lichidarea unui incendiu izbucnit la o casă din localitatea Joseni, cel mai probabil din cauza efectului termic produs de un mijloc de încălzire nesupravegheat ori supraîncălzit (sobă metalică fără acumulare de căldură). Ajunse la fața locului, echipajele operative au constatat că ardea mocnit peretele casei, pe o suprafață de circa 4 mp, cu pericol de propagare la întreaga locuință. Pompierii au stins incendiul, în mai puțin de o oră, fără a fi înregistrate victime.
Marți seara, două echipaje de pompieri militari din cadrul Gărzii de Intervenție nr. 2 Toplița au acționat pentru stingerea unui incendiu izbucnit la coșul de fum al unui bloc de locuințe de pe strada Mihail Kogălniceanu din municipiul Toplița. Incendiul a fost stins în aproximativ 30 de minute. În urma evenimentului, provocat, cel mai probabil, de coșul de fum necurățat de funingine, nu s-au înregistrat daune materiale.
În seara aceleiași zile, pompierii militari din cadrul Detașamentului Odorheiu Secuiesc au intervenit pentru gestionarea unui eveniment similar, produs la acoperișul unei case din localitatea Forțeni (comuna Feliceni). Echipajele de pompieri au împiedicat dezvoltarea incendiului, salvând astfel locuința. Nu s-au înregistrat pierderi materiale, arzând doar funinginea depusă în interiorul coșului de fum.
Reamintim că astfel de evenimente se pot solda cu mari pagube materiale și uneori, din nefericire, cu persoane rănite sau chiar cu pierderi de vieți omenești, iar pentru preîntâmpinarea acestor situații, coşurile de fum trebuie curăţate periodic, verificate și reparate (dacă este cazul) de persoane specializate şi autorizate.
    De asemenea, în podurile clădirilor, coşurile se tencuiesc pe interior şi pe exterior şi se dau cu var, pentru a se putea observa cu uşurinţă eventualele fisuri prin care ar putea pătrunde scântei ce pot fi surse de aprindere, dacă în zona lui sunt materiale combustibile. Totodată, coşurile de fum se vor izola faţă de elementele combustibile ale planşeelor prin îngroşarea zidăriei de cărămidă a coşului cu 25 cm, iar în spaţiul dintre coş şi planşeu se recomandă introducerea unui strat de materiale necombustibile.
 
Pompierii militari din cadrul Detașamentului odorheiu Secuiesc au acționat ieri după-amiază, pentru stingerea unui incendiu produs la un autocamion, pe DN 13A km 71, localitatea Bisericani, comuna Lupeni. La sosirea echipajelor de pompieri, incendiul cuprinsese interiorul tobei de eșapament, cu posibilitate de propagare la întregul cap tractor. Pompierii militari au acționat cu două stingătoare P6 din dotarea autospecialei, stingând incendiul în aproximativ o oră. Cercetările efectuate au indicat faptul că evenimentul a fost, cel mai probabil, generat de efectul termic produs de toba de eșapament, în urma defectării.
Tot ieri, în jurul orei 19.15, un echipaj de pompieri din cadrul subunității din municipiul Gheorgheni a fost mobilizat în cartierul Florilor, pentru localizarea și lichidarea unui incendiu produs la un container. Incendiul, a cărui cauză probabilă a constituit-o fumatul, a fost stins în aproximativ 10 minute. În urma acestuia, au ars deșeuri din plastic.
Având în vedere că județul nostru se află, până în data de 03 februarie - ora 10.00, sub atenționare meteorologică COD GALBEN de ninsori însemnate cantitativ și viscol în zona de munte, subunitățile operative ale ISU rămân mobilizate pentru intervenția imediată în cazul producerii situațiilor de urgență și acordarea de prim ajutor persoanelor aflate în dificultate.
Mai multe informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro și aplicația de mobil DSU care poate fi descărcată gratuit din App Store și Google Play.
 
 
 
 
                                                                                                COMPARTIMENTUL INFORMARE
ŞI RELAŢII PUBLICE
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii