Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:19 21 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

ISU Bihor 47 de ani de la cutremurul din 1977

ro

04 Mar, 2024 11:41 425 Marime text
          Nr. 44  Oradea, 04.03.2024
COMUNICAT DE PRESĂ
47 de ani de la cutremurul din 1977
 
          
În data de 4 martie a.c., se împlinesc 47 de ani de la devastatorul cutremur produs în România, soldat cu peste 1.570 de persoane decedate, aproximativ 11.300  de persoane rănite și circa 35.000 de locuințe distruse.
 
Seismul din seara zilei de 4 martie 1977, catalogat cel mai puternic cutremur din istoria modernă a României și unul dintre cele mai puternice seisme produse în ultimul secol, în Europa, s-a produs în zona Vrancea, având o magnitudine de 7,2 grade pe scara Richter și o durată de aproximativ 55 secunde.
 
Învățați cum să vă salvați și să-i protejați pe cei din jur!
 
 
Întrucât mișcarea seismică este un eveniment imprevizibil, apărut de regulă prin surprindere, este important să cunoaștem bine modul în care trebuie să acționăm și locurile care pot asigura protecție în toate împrejurările: acasă, la serviciu, în locuri publice, la munte, în mijloacele de transport etc..
În vederea informării corecte a cetățenilor cu privire la modalitățile de pregătire pentru efectele unui seism major și la comportamentul adecvat în situația declanșării unui seism de magnitudine ridicată, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a lansat, în anul 2015, Campania Națională de Informare și Pregătire a Populației „Nu tremur la cutremur”, campanie ce se derulează la nivelul județului Bihor de către Inspectoratul pentru Situații de Urgență “Crișana”.
            Astfel, în scopul reducerii vulnerabilității bihorenilor față de riscurile existente la nivelul județului, pompierii militari din cadrul Inspecției de Prevenire, Serviciului Pregătire pentru Intervenție și Reziliența Comunităților și al subunităților Inspectoratului pentru Situații de Urgență “Crișana” desfășoară în permanență, activități de informare și instruire aferente campaniilor de pregătire a populației în domeniul situațiilor de urgență, la nivelul localităților, instituțiilor şi operatorilor economici din întreg județul. Tematica acestor activități vizează pregătirea cetățenilor cu privire la modul de comportare înainte, pe timpul și după producerea unor situații de urgență sau dezastre, generate de riscurile existente la nivelul județului, printre acestea regăsindu-se și cutremurul.
 
Reguli de comportare în caz de cutremur
 
Subliniind importanța pregătirii continue pentru formarea unui comportament adecvat în situația declanșării unui cutremur de magnitudine ridicată, pompierii militari bihoreni reamintesc cetățenilor măsurile și regulile generale care le pot salva viața în astfel de situații:
           
 
   ÎNAINTE DE PRODUCEREA UNUI CUTREMUR:
 • Executaţi lucrări de reparaţie şi întreţinere la clădirile care necesită acest lucru.
 • Nu faceţi modificări la clădiri, în vederea măririi sau micşorării unor spaţii, care afectează structura de rezistenţă a acestora.
 • Nu montaţi instalaţii grele (antene, instalaţii de ventilaţie/climatizare etc.) pe elementele structurale sau nestructurale ale clădirii, dacă acestea afectează structura de rezistenţă.
 • Pregătiţi-vă rucsacul pentru situaţii de urgenţă: rucsacul pentru situaţii de urgenţă conţine obiecte care vă ajută să supravieţuiţi timp de 3-5 zile, în cazul în care este nevoie să părăsiţi locuinţa.
  PE TIMPUL CUTREMURULUI:
 
DACĂ SUNTEŢI ÎN INTERIORUL UNEI CLĂDIRI
 • Rămâneţi pe loc, nu încercaţi să ieşi afară şi nu vă duceţi pe balcon.
 • Protejați-vă sub tocul ușii, sub o grindă, lângă un perete de rezistență sau adăpostiţi-vă sub o masă, un birou sau o piesă solidă de mobilier şi ţineţi-vă bine de aceasta.
 • Dacă sunteţi pe un hol, aşezaţi-vă în poziţie ghemuit lângă un perete interior. Protejaţi-vă capul şi faţa.
 • Îndepărtaţi-vă de ferestre, geamuri, oglinzi, biblioteci, mobile înalte, aparate de iluminat.
 • Dacă sunteţi într-un loc public (de exemplu: un magazin), adăpostiţi-vă cât mai departe de ferestre ori de raioane cu obiecte grele.
 • Nu ieşiţi afară unde aţi putea fi rănit.
 • Nu utilizaţi liftul. Dacă sunteţi în lift în timpul producerii cutremurului, apăsaţi butonul de urgenţă.
 • Când liftul se opreşte, ieşiţi cât mai repede posibil din lift şi adăpostiţi-vă într-un loc sigur.
 
 DACĂ SUNTEŢI ÎN EXTERIORUL CLĂDIRII
 • Adăpostiţi-vă într-un loc sigur, departe de ferestre, clădiri, poduri, cabluri electrice sau stâlpi. Staţi la cel puţin 10 metri de cablurile electrice rupte sau căzute.
 • DACĂ SUNTEŢI ÎNTR-UN VEHICUL
 • Rămâneţi în autoturism. După încetarea cutremurului, nu ieşiţi din vehicul dacă au căzut în jur cabluri electrice. În acest caz, aşteptaţi forţele de intervenţie.
 • Opriţi-vă într-un loc sigur, fără a bloca drumul, departe de poduri, viaducte şi imobile.
 
DACĂ VĂ AFLAŢI PE MUNTE
 • Fiţi atent în jur şi căutaţi un loc sigur unde să vă adăpostiţi. Pe pantele instabile, sunt posibile căderi de pietre sau de copaci ori alunecări de teren.
 
DUPĂ TERMINAREA CUTREMURULUI:
EVACUAREA DIN CLĂDIRI
 • Clădirile trebuie părăsite calm, fără a lua lucruri inutile, iar drumul spre ieşire  trebuie verificat cu grijă, pentru a evita expunerea la pericole.
 • Pentru orice eventualitate, trebuie prevenită rănirea provocată de căderea unor  tencuieli, cărămizi etc. la ieşirea din clădire, utilizând o cască de protecţie sau, în  lipsa acesteia, un scaun (taburet) ori alt obiect protector (geantă, ghiozdan, cărţi  groase etc.).
 • Dacă la ieşire uşile sunt blocate, trebuie să se acţioneze fără panică pentru  deblocarea acestora. Dacă uşile nu pot fi deblocate, se recomandă spargerea  geamului, curăţirea ramei şi a zonei de cioburi, utilizând un scaun, o vază, etc. şi  evacuarea prin golul astfel creat.
 
 PERSOANELE RĂNITE
 • În cazul în care, în urma unui cutremur sunt persoane rănite, acestea trebuie să fie eliberate din locurile unde au rămas prinse şi să li se acorde  primul ajutor. Răniţii grav nu trebuie mişcaţi decât dacă sunt în pericol imediat de a fi răniţi suplimentar din alte cauze, până la acordarea unui ajutor  sanitar-medical calificat. În caz contrar, starea răniţilor ar putea fi agravată de manevrarea necorespunzătoare. De asemenea, persoanele în putere  trebuie să se îngrijească de siguranţa copiilor, bolnavilor, bătrânilor şi să acorde tot sprijinul echipelor de salvare.
 
 UTILIZAREA TELEFOANELOR
 • Telefonul nu trebuie utilizat decât pentru apeluri către serviciile de urgenţă, în cazuri justificate, pentru a nu bloca circuitele telefonice.  
 
VERIFICAREA INSTALAȚIILOR 
 •   Pentru a preîntâmpina eventuale dezastre cauzate de cutremure,  trebuie verificată starea instalaţiilor electrice, de gaze, apă, canalizare. În cazul în  care se constată avarii, trebuie închisă alimentarea locală sau generală şi anunţată unitatea de specialitate pentru intervenţie. De asemenea, nu trebuie  folosit focul. 
 • Dacă se constată că în ascensor sunt persoane blocate, operaţiunea de evacuare este dificilă şi nu există un alt pericol imediat (incendiu, scurgere  de gaze, inundaţie etc.), încercaţi să calmaţi persoanele şi adresaţi-vă unei firme specializate sau serviciilor de urgenţă, intervenind numai cu specialişti  şi unelte necesare, cu grija de a nu provoca deplasarea cabinei sau căderea în gol a vreunei persoane.     
 
PERSOANELE RĂMASE BLOCATE
 • Experienţa cutremurelor precedente a dovedit că este util ca oamenii să aibă  cunoştinţe necesare supravieţuirii până la intervenţia echipelor de salvare, în cazul  unei situaţii extreme în care, de exemplu, aceştia sunt surprinşi sub dărâmături, mobilier răsturnat sau într-o cameră/incintă (ascensor, etc.) blocată, prin  înţepenirea uşilor sau din alte cauze. O variantă clasică de comunicare cu  personalul specializat care intervine pentru deblocare şi salvare, este să se bată, la  intervale regulate, cu un obiect tare în conducte învecinate sau în pereţii incintei,  până la stabilirea unui contact verbal între victimă şi salvatori. 
 • Persoanele aflate în astfel de situaţii de criză trebuie să evite contorizarea  timpului scurs până la salvare, deoarece, în astfel de condiţii, deşi timpul pare  nesfârşit, corpul uman îşi mobilizează resurse nebănuite pentru a trece peste o  perioadă critică. În acest mod se explică rezistenţa de sute de ore în condiţii de  blocare la cutremur a unor persoane aparent fragile.
 
 
Informații detaliate despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro și aplicația de mobil DSU care poate fi descărcată gratuit din App Store și Google Play.
 
 
Ofițer Informare și Relații Publice
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii