Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:38 28 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

IPJ Vaslui Infracțiuni rutiere

ro

01 Aug, 2023 15:23 714 Marime text

Nr.  295 din 01august  2023

 
INFRACȚIUNI LA REGIMUL RUTIER CONSTATATE
DE CĂTRE POLIȚIȘTII VASLUIENI
 
Polițiștii vasluieni efectuează cercetări față de mai multe persoane care au fost depistate zilele trecute, pe drumurile publice ale județului Vaslui, în timp ce încălcau prevederile legale în vigoare.
 
*
La data de 29 iulie 2023, ora 19.10, polițiștii Biroului Rutier Huși, din cadrul Poliției Municipiului Huși, aflați în exercitarea atribuțiilor de serviciu pe Drumul Județean 244C, comuna Pădureni, județul Vaslui, au depistat și oprit, în vederea controlului, un autoturism înmatriculat în județul Vaslui, condus de către un bărbat de 30 de ani, din municipiul Huși, județul Vaslui.
În urma verificărilor efectuate cu privire la permisul de conducere emis de Republica Italiană prezentat de conducătorul auto, polițiștii au constatat că între datele de identificare ale acestuia înscrise pe documentul prezentat și cele rezultate în urma verificărilor existau neconcordanțe cu privire la titularul de drept. În cauză, a fost întocmit dosar de cercetare penală sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de ”conducere  pe drumurile publice a unui autovehicul de către o persoană care nu posedă permis de conducere”,”fals material în inscrisuri oficiale” și ”uz de fals”.
 
**
La data de 30 iulie 2023, ora 04.23, polițiștii Biroului Rutier Vaslui, din cadrul Poliției Municipiului Vaslui, aflați în exercitarea atribuțiilor de serviciu pe strada Călugăreni din municipiul Vaslui, județul Vaslui, au oprit, în vederea controlului, un autoturism înmatriculat în județul Vaslui, condus de către un bărbat de 26 de ani, din satul Dobroslovești, comuna Zăpodeni, județul Vaslui.
În urma legitimării conducătorului auto, polițiștii au constatat faptul că acesta nu deținea permis de conducere pentru nicio categorie de vehicule, iar dovada înlocuitoare a certificatului de înmatriculare a autovehiculului expirase la data de 29.07.2023.
Întrucât emana halenă alcoolică, conducătorul autoturismului a fost testat cu aparatul alcooltest, rezultând o valoare de 0.93 mg/l alcool pur în aerul expirat. Ulterior, a fost condus la Spitalul Județean de Urgență Vaslui  unde i-au fost prelevate mostre biologice, în vederea stabilirii alcoolemiei.
Cercetările sunt continuate de către polițiștii Biroului Rutier Vaslui, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Vaslui, în vederea stabilirii și probării activității infracționale a bărbatului, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de ”conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe” și ”conducerea  pe drumurile publice a unui autovehicul de către o persoană care nu posedă permis de conducere”.
 
***
La data de 30 iulie 2023, ora 20.30, polițiștii Secției 3 Poliție Rurală Bârlad, din cadrul Poliției Municipiului Bârlad, aflați în exercitarea atribuțiilor de serviciu în satul/comuna Pochidia, județul Vaslui, au procedat la oprirea regulamentară în trafic, în vederea controlului, a unui autoturism înmatriculat în județul Vaslui, condus de către un bărbat de 23 de ani, din comuna Pogonești.
În urma verificărilor efectuate, polițiștii au constatat faptul că autorurismul figurează neînmatriculat, valabilitatea autorizației de circulație provizorie încetând la data de 13.01.2022.
 În cauză, a fost întocmit dosar de cercetare penală sub aspectul săvârșirii infracțiunii de ”punerea în curculație sau conducerea  pe drumurile publice a unui autovehicul neînmatriculat”.
 
****
La data de 30 iulie 2023, ora  16.04,  lucrătorii Poliției Municipiului Bârlad au fost sesizați prin S.N.U.A.U. 112 cu privire la faptul că pe raza satului Ruși, comuna Puiești, a avut loc un accident rutier din care a rezultat rănirea ușoară a unei persoane.
La fața locului, polițiștii au găsit un moped neînmatriculat, condus de către un tânăr de 19 de ani din comuna Gherghești, care pierduse controlul asupra direcției de deplasare și căzuse pe suprafața părții carosabile, autoaccidentându-se.
În urma verificărilor efectuate, polițiștii au constatat faptul că acesta nu poseda permis de conducere pentru nicio categorie și se afla sub influența băuturilor alcoolice, rezultând o valoare de 0.86 mg/l alcool pur în aerul expirat.  
În cauză, a fost întocmit dosar de cercetare penală sub aspectul săvârșirii infracțiunii de ”punerea în curculație sau conducerea  pe drumurile publice a unui autovehicul neînmatriculat”, ”conducerea  pe drumurile publice a unui autovehicul de către o persoană care nu posedă permis de conducere”, ”conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe”.
 
Extras din Codul Penal
Articolul  336
            Conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe
  1. Conducerea pe drumurile publice a unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere de către o persoană care are o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge se pedepseşte cu închisoare de la unu la 5 ani sau cu amendă.
  2. Cu aceeași pedeapsă se sancționează și persoana, aflată sub influența unor substanțe psihoactive, care conduce un vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deținerii permisului de conducere.
 
 
 
Polițiștii vasluieni atrag atenţia asupra importanţei respectării regulilor de circulaţie şi, în special, asupra celor referitoare la conducerea sub influenţa băuturilor alcoolice și a substanțelor psihoactive:
 
Nu vă urcaţi la volan dacă aţi consumat substanțe psihoactive și/sau băuturi alcoolice!
 
Consumul de substanțe psihoactive și alcool scade capacitatea de reacţie şi de manevrare a autovehiculului, dereglând răspunsul la stimulii optici şi auditivi.
De asemenea, alcoolul și substanțele psihoactive scad concentrarea, atenţia, reflexele şi viteza de execuţie a mişcărilor.
 
Reamintim cetățenilor că,
Legea nr. 213 din 2023 pentru modificarea Codului Penal a fost promulgată de Președintele României și publicată în Monitorul Oficial.
Modificarea legislativă adusă articolului 91 din Codul Penal prevede faptul că: ”(31) Nu se poate dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere în cazul infracțiunilor prevăzute la art. 192 alin. (2) și (3), dacă acestea au fost săvârșite în condițiile art. 335 sau 336”.
 
 
Astfel, conducătorul auto aflat sub influența băuturilor alcoolice, a substanțelor psihoactive ori fără a deține permis de conducere și care provoacă un accident rutier soldat cu decesul unei persoane, va fi condamnat la închisoare cu executare, acest lucru eliminând posibilitatea de a fi condamnat cu suspendarea executării pedepsei.
 
Pentru reducerea gradului de victimizare prin producerea accidentelor de circulație, polițiștii rutieri le recomandă conducătorilor auto să adopte o conduită preventivă, să respecte cu strictețe regulile de circulație și să circule cu o viteză adaptată în permanență la condițiile de drum. Activitățile de supraveghere ale traficului rutier, pentru depistarea celor care încalcă regimul legal de viteză, vor continua în perioada următoare, atât pe timpul zilei cât și pe cel al nopții.
 
CONDUCEȚI CU GRIJĂ !
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii