Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:52 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

IPJ Timiș Buletin informativ - 25.05.2022

ro

25 May, 2022 14:26 967 Marime text
Nr.146 din 25 Mai 2022
 
 
EDUCAȚIE RUTIERĂ- MODELAREA FACTORULUI UMAN PRIN RESPONSABILIZAREA PARTICIPANȚILOR LA TRAFIC
 
 
Polițiștii rutieri continuă activitățile în cadrul proiectului “Educație Rutieră- Modelarea factorului uman prin responsabilizarea participanților la trafic” pentru creșterea gradului de siguranță rutieră.
 
Polițiștii din cadrul Serviciului Rutier Timis au desfășurat activități educativ-preventive, de informare abordând problematica indisciplinei pietonilor și a conducătorilor de biciclete și trotinete, distribuind acestora tricouri reflectorizante, flyere, broșuri ce conțin sfaturi preventive și totodată le-au făcut recomandări pentru o deplasare pe bicicletă sau trotinetă în siguranță.
 
Pentru deplasarea în siguranță polițiștii rutieri fac următoarele precizări:
 
Bicicliștilor:
-Să utilizeze echipamentul de protecție.
-Bicicletele, mopedele şi trotinetele electrice care circulă pe drumurile publice trebuie să fie echipate cu mijloace de iluminare şi dispozitive reflectorizant-fluorescente. Este interzisă circulaţia acestora pe timp de noapte fără aceste mijloace şi dispozitive în stare de funcţionare.
-Se recomandă ca, în circulaţia pe drumurile publice, biciclistul să poarte cască de protecţie omologată.
-Copilul în vârstă de până la 7 ani poate fi transportat pe bicicletă, de către un adult, numai dacă vehiculul este prevăzut din construcţie cu un suport special sau dacă are montat un dispozitiv omologat.
-După lăsarea serii sau în condiții de vizibilitate redusă, să poarte îmbrăcăminte cu elemente reflectorizante și să doteze bicicleta cu far și ”ochi de pisică” pentru a reduce riscul de accidente.
-Să se asigure temeinic înainte de a schimba direcția de mers și să efectueze semnalizarea.
-Să nu conducă sub influența băuturilor alcoolice sau să nu se agațe de alte vehicule aflate în mers.
-Traversarea drumurilor publice pe trecerile pentru pietoni în timpul deplasării pe bicicletă este interzisă.
 
Conducătorilor auto:
-Să nu folosească benzile speciale destinate bicicliștilor. Este interzisă staționarea sau oprirea pe pistele speciale pentru biciclete.
-Să păstreze distanța laterală regulamentară în depășirea oricărui vehicul pe două roți. Se recomandă ca la depăşirea unei biciclete distanţa laterală să fie de minimum 1,5 m.
-Să se asigure temeinic înainte de a opri, de a vira sau de a schimba banda de rulare.
-Să păstreze banda de circulație în viraje.
-Să fie foarte atenți înainte de a deschide portiera autovehiculului.
-Conducătorul auto este obligat să acorde prioritate de trecere când efectuează un viraj spre stânga sau spre dreapta şi se intersectează cu un biciclist care circulă pe o pistă pentru biciclete, semnalizată ca atare.
  •  
De asemenea, se continuă responsabilizarea celor mici, astfel că în cursul zilei de 24.05.2022, polițiștii Biroului Rutier Timișoara le-au făcut o vizită elevilor din cadrul Liceului Montessori Timișoara cărora le-au transmis principalele informații, pe care trebuie să le cunoască atunci când circula cu bicicleta, trotineta sau când sunt pietoni.
Ca de fiecare dată, polițiștii le-au ascultat curiozitățile privitoare la această meserie și le-au oferit informațiile de care aveau nevoie.
Însușirea unui comportament responsbil, de la o vârstă fragedă, nu poate aduce decât beneficii.
 
COMPARTIMENTUL RELAȚII PUBLICE
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii