Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:29 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

IPJ Iași Comunicat de presă -11.04.2022

ro

23 Jun, 2022 11:26 587 Marime text
Nr. 110.477 din 23 iunie 2022
 
 
 
 
BULETIN DE PRESĂ 23.06.2022
 
 
ACŢIUNI ALE POLIŢIEI IEŞENE PENTRU SIGURANŢA CETĂŢENILOR
În ziua de 22 iunie a.c., poliţiştii ieşeni au intervenit la peste 80 de evenimente, majoritatea sesizate prin 112.
Au fost aplicate peste 300 de sancţiuni contravenţionale, iar în urma acţiunilor şi intervenţiilor efectuate au fost sesizate peste 20 de infracţiuni.
Ieri, poliţiştii au acţionat, la nivelul judeţului Iaşi, pentru prevenirea faptelor antisociale şi menţinerea ordinii şi siguranţei publice.
Au fost organizate 2 acţiuni şi s-a intervenit la 83 de evenimente, dintre care 79 au fost sesizate prin 112.
În urma activităţilor au fost sesizate 26 de infracţiuni.
Totodată, pentru neregulile constatate, poliţiştii au aplicat 310 sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de 86.628 de lei.
Siguranţa rutieră şi salvarea de vieţi sunt, de asemenea, priorităţi ale Poliţiei Ieşene.
Astfel, poliţiştii rutieri au desfăşurat activităţi pentru prevenirea accidentelor de circulaţie.
Au fost reţinute, în vederea suspendării dreptului de a conduce, 16 permise de conducere și au fost retrase 2 certificate de înmatriculare.
 
 
 
UPDATE - CERCETAT PENTRU TÂLHĂRIE, REȚINUT DE POLIȚIȘTI
Polițiștii Biroului de Investigații Criminale Iași au identificat și condus la cercetări un tânăr, bănuit de comiterea a două infracțiuni de tâlhărie calificată.
Din cercetările efectuate până în prezent, a rezultat faptul că, la data de 19 iunie a.c., tânărul ar fi împins o femeie, căreia i-ar fi sustras portofelul din mână.
În urma continuării cercetărilor, a rezultat faptul că tânărul i-ar fi smuls unei alte femei geanta de pe umăr.
În baza probatoriului administrat în cauză, la data de 21 iunie a.c., tânărul bănuit de comiterea faptelor a fost reținut de polițiștii Biroului de Investigații Criminale Iași pentru 24 de ore.
La data de 22 iunie a.c., tânărul reținut a fost prezentat, cu propuneri legale, Parchetului de pe lângă Judecătoria Iași și Judecătoriei Iași, instanță care a dispus arestarea preventivă a acestuia pentru 30 de zile.
Cercetările sunt continuate.
 
UPDATE - CERCETAT PENTRU ÎNȘELĂCIUNE, REȚINUT DE POLIȚIȘTI
Polițiștii Secției nr. 4 Poliție Rurală Miroslava au identificat și condus la cercetări un tânăr, de 25 ani, bănuit de comiterea infracțiunii de înșelăciune.
Din cercetările efectuate până în prezent, a rezultat faptul că, la data de 10 iulie 2021, tânărul  ar fi luat de la un bărbat 1.300 de lei, sumă ce ar fi reprezentat avansul pentru realizarea, în termen de 4 luni, a unor obiecte de mobilier de bucătărie. Tânărul nu ar fi realizat mobilierul și nici nu ar fi returnat avansul primit.
În baza probatoriului administrat în cauză, la data de 21 iunie a.c., tânărul bănuit de comiterea faptei a fost reținut de polițiști pentru 24 de ore.
La data de 22 iunie a.c., tânărul reținut a fost prezentat, cu propuneri legale, Parchetului de pe lângă Judecătoria Iași, față de acesta fiind dispusă măsura preventivă a controlului judiciar pentru 60 de zile.
Cercetările sunt continuate.
 
REȚINUT DE POLIȚIȘTI PENTRU FURT
La data de 22 iunie a.c., polițiștii din cadrul Secției nr. 2 Poliție Iași au fost sesizați cu privire la faptul că un tânăr a sustras produse cosmetice, dintr-o farmacie din municipiul Iași, iar ulterior a părăsit farmacia, deplasându-se cu o trotinetă electrică.
La scurt timp, polițiștii l-au identificat, pe raza municipiului Iași, pe tânărul de 21 de ani, bănuit de comiterea infracțiunii de furt.
Prejudiciul a fost recuperat.
În baza probatoriului administrat în cauză, la data de 22 iunie a.c., tânărul a fost reținut de polițiști, pentru 24 de ore.
La data de 23 iunie a.c., tânărul reținut va fi prezentat, cu propuneri legale, Parchetului de pe lângă Judecătoria Iași.
Cercetările sunt continuate.
 
BĂRBAT BĂNUIT DE FURT, IDENTIFICAT DE POLIȚIȘTI
La data de 22 iunie a.c., polițiștii din cadrul Secției nr. 6 Poliție Rurală Pașcani au identificat un bărbat de 33 de ani, bănuit de comiterea infracțiunii de furt.
Din investigațiile efectuate până în prezent, s-a constatat faptul că la data de 21 iunie a.c., acesta ar fi sustras o bicicletă, de pe raza comunei Alexandru Ioan Cuza.
Bicicleta a fost recuperată, fiind restituită persoanei vătămate.
Cercetările sunt continuate.
 
 
 
URMĂRIT NAȚIONAL, DEPISTAT DE POLIȚIȘTI
La data de 22 iunie a.c., polițiștii din cadrul Biroului Urmăriri Iași au depistat un tânăr de 29 de ani, urmărit național.
Pe numele acestuia, Judecătoria Iași a emis un mandat de executare a pedepsei de 3 ani și 6 luni, fiind condamnat pentru săvârșirea infracțiunii de furt calificat.
În baza mandatului de executare a pedepsei cu închisoarea, tânărul a fost depus în penitenciar, în vederea executării pedepsei.
 
CERCETAT DE POLIȚIȘTI PENTRU REFUZUL SAU SUSTRAGEREA DE LA PRELEVAREA DE MOSTRE BIOLOGICE
Polițiștii din cadrul Secției nr. 3 Poliție Rurală Popricani efectuează cercetări în cadrul unui dosar penal întocmit sub aspectul săvârșirii infracțiunii de refuzul sau sustragerea de la prelevarea de mostre biologice.
Din investigațiile efectuate până în prezent, s-a constatat faptul că în noaptea de 22 iunie a.c., un bărbat de 48 de ani ar fi condus un autoturism, pe raza comunei Victoria și ar fi părăsit partea carosabilă, în urma evenimentului rutier rezultând doar pagube materiale.
Bărbatul a fost testat cu aparatul alcooltest, rezultând o valoare de 1,18 mg/l alcool pur în aerul expirat.
Acesta a refuzat prelevarea de mostre biologice de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei.
Cercetările sunt continuate.
 
 
 
 
DEPISTAT CONDUCÂND UN AUTO, FIIND SUB INFLUENȚA ALCOOLULUI
În noaptea de 22 spre 23 iunie a.c., polițiștii din cadrul Poliției Orașului Târgu Frumso au oprit pentru control, pe raza orașului Târgu Frumos, un autoturism condus de un bărbat de 41 de ani.
Întrucât emana halenă alcoolică, șoferul a fost testat cu aparatul alcooltest, rezultând o valoare de 0,44 mg/l alcool pur în aerul expirat.
Bărbatul a fost condus la o unitate medicală, unde i-au fost prelevate mostre biologice de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei.
În cauză a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe, iar cercetările sunt continuate.
 
ACȚIUNE A POLIȚIȘTILOR DE LA BIROUL RUTIER IAȘI, PENTRU SIGURANȚA TRAFICULUI RUTIER
La data de 22 iunie a.c., polițiștii din cadrul Biroului Rutier Iași au acționat, pe raza de competență, pentru creșterea gradului de siguranță rutieră pe drumurile publice și prevenirea accidentelor rutiere.
În urma neregulilor constatate, au fost aplicate 38 de sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 13.630 de lei.
De asemenea, au fost reținute 9 permise de conducere.
Spre exemplu, un bărbat de 34 de ani a fost sancționată contravențional, fiindu-i reținut permisul de conducere pentru 60 de zile, conform O.U.G. nr. 195/2002, deoarece în timp ce conducea un autoturism, pe raza municipiului Iași, nu a oprit și nu a acordat prioritate unui pieton angajat regulamentar în traversarea străzii.
 
 
NU INVITA HOȚII ÎN CASA TA – CAMPANIE PREVENTIVĂ A POLIȚIȘTILOR DE LA SECȚIA 3
La data de 22 iunie a.c., în cadrul campaniei preventive ”Nu invita hoții în casa ta”, polițiștii din cadrul Secției nr. 3 Poliție Iași au defășurat mai multe activități preventive, pe raza municipiului Iași.
Astfel, polițiștii au discutat cu cetățenii și au organizat întâlniri cu administratorii asociațiilor de proprietari, fiind transmise recomandări cu privire la măsurile de precauție ce trebuie cunoscute și aplicate pentru a nu deveni victime ale furturilor din locuințe.
Totodată, au fost distribuite 60 de pliante cu sfaturi preventive, referitoare la tematica abordată.
Recomandări pentru prevenirea furturilor din locuinţe:
- Verificați dacă toate uşile şi ferestrele sunt încuiate – chiar dacă ați ieşit din casă doar pentru câteva minute;
- Montați o alarmă vizibilă şi activați-o de fiecare dată când plecați de acasă;
- Nu ascundeți chei de rezervă afară, în garaj sau în magazie (Hoţii caută întotdeauna acolo);
- Nu lăsați obiecte în afara casei pe care hoţii le pot utiliza pentru a pătrunde în casă;
- Asigurați-vă că obiectele de valoare precum sume de bani, laptopul sau telefonul mobil nu pot fi văzute de pe fereastră;
- Nu faceţi cunoscută public plecarea dumneavoastră de acasă (nu postați pe rețele de socializare că sunteți în călătorie);
- Atunci când plecați în vacanţă, discutați cu un vecin sau o cunoştinţă să treacă periodic să verifice starea locuinţei şi să colecteze corespondența;
- Montați pe uşa de acces două încuietori, având sisteme de chei diferite;
- Nu ţineți sume mari de bani în casă în acelaşi loc;
- Fiți atent la FALŞII VIZITATORI!! Pentru a  intra în casă, hoții pot pretinde că sunt lucrători ai rețelelor de gaze, polițiști, agenți de vânzări sau chiar practicanți ai diverselor culte religioase. Verificați foarte atent identitatea și calitatea acestor persoane și permiteți-le accesul în locuință abia după ce v-ați format convingerea că sunt persoane de încredere.
 
ACTIVITĂȚI PREVENTIVE ALE POLIȚIȘTILOR DE LA SIGURANȚĂ ȘCOLARĂ
La data de 22 iunie a.c., poliţiştii din cadrul Biroului pentru Siguranță Școlară Iaşi și Serviciului pentru Acțiuni Speciale Iași au desfăşurat activităţi preventive, la Școala Primară ”Carol I”, din municipiul Iași.
În cadrul activităților a fost descris fenomenul de bullying, cauzele apariției acestui fenomen, precum și formele de agresiune întâlnite în şcoli.
De asemenea, elevii au primit informații despre noțiunea de infracțiune, răspunderea penală a minorilor şi recomandări pentru a evita victimizarea.
Au fost prezentate influențele anturajului asupra comportamentului minorilor şi modalităţile de reacţie pentru situaţii concrete, menite a reduce riscul de victimizare.
De asemenea, cei prezenți s-au putut bucura de exercițiile de dresaj canin realizate de un câine polițișt, sub coordonarea conductorului.
 
ACTIVITĂȚI PREVENTIVE ALE POLIȚIȘTILOR IEȘENI, PENTRU PREVENIREA CONSUMULUI ȘI TRAFICULUI DE DROGURI
La data de 22 iunie a.c, polițiștii Biroului pentru Siguranță Școlară Iași au desfășurat activități preventive, la Colegiul Tehnic ”Mihail Sturdza”, din municipiul Iași, pentru creșterea gradului de siguranță și informare a elevilor.
Astfel, au fost transmise elevilor recomandări cu privire la principalele măsuri ce trebuie cunoscute și aplicate pentru a evita victimizarea și au fost oferite informații utile pentru prevenirea traficului de persoane, a traficului și consumului de droguri.
Totodată, au fost distribuite 15 pliante cu informații preventive, referitoare la tematica abordată.
 
ACTIVITĂȚI PREVENTIVE ALE POLIȚIȘTILOR IEȘENI
La data de 22 iunie a.c., în cadrul proiectului “Mai bine informat pentru a nu fi înşelat”, poliţiştii Biroului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii Iaşi au desfăşurat o activitate informativ-preventivă, la un cămin pentru bătrâni și la un club pentru pensionari, din municipiul Iași.
Scopul proiectului este acela de a creşte gradul de informare a populaţiei, pentru a reduce numărul de victime ale infracţiunilor de înşelăciune.
În cadrul activităților de ieri, au fost distribuite pliante cu informaţii adresate cetăţenilor referitoare la cunoaşterea metodelor de înşelăciune folosite de infractori, modul în care aceştia acţionează şi mijloacele folosite pentru a fi cât mai credibili.
Cetăţenii au primit recomandări utile pentru prevenirea fraudelor în cazul tranzacţiilor online cu cardul bancar şi au fost sfătuiţi să nu comunice datele înscrise pe card persoanelor necunoscute şi să nu completeze formulare primite online în scopul comercializării diverselor produse.
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii