Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:18 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

IPJ Iași Buletin de presă - 19.01.2022

ro

19 Jan, 2022 12:02 603 Marime text
Nr. 110.238 din 19 ianuarie 2022
 
 
BULETIN DE PRESĂ 19.01.2022
 
 
ACŢIUNI ALE POLIŢIEI IEŞENE PENTRU SIGURANŢA CETĂŢENILOR
 
În ziua de 18 ianuarie a.c., poliţiştii ieşeni au intervenit la peste 60 de evenimente, majoritatea sesizate prin 112.
 
Au fost aplicate peste 200 de sancţiuni contravenţionale, iar în urma acţiunilor şi intervenţiilor efectuate au fost sesizate peste 10 infracţiuni.
 
Ieri, poliţiştii au acţionat, la nivelul judeţului Iaşi, pentru prevenirea faptelor antisociale şi menţinerea ordinii şi siguranţei publice.
 
Au fost organizate 4 acţiuni şi s-a intervenit la 60 de evenimente, dintre care 58 au fost sesizate prin 112.
 
În urma activităţilor au fost sesizate 14 infracţiuni.
 
Totodată, pentru neregulile constatate, poliţiştii au aplicat 217 sancţiuni contravenţionale, în cuantum de 68.250 de lei.
 
Siguranţa rutieră şi salvarea de vieţi sunt, de asemenea, priorităţi ale Poliţiei Ieşene. Astfel, poliţiştii rutieri au desfăşurat activităţi pentru prevenirea accidentelor de circulaţie.
 
Au fost reţinute, în vederea suspendării dreptului de a conduce, 15 permise de conducere şi au fost retrase 7 certificate de înmatriculare.
 
 
REŢINUŢI DE POLIŢIŞTI PENTRU FURT CALIFICAT
 
Poliţiştii din cadrul Secţiei nr. 3 Poliţie Rurală Popricani au identificat doi tineri, de 22, respectiv 29 de ani, bănuiţi de furt calificat.
 
Din investigaţiile efectuate până în prezent, s-a constatat faptul că în perioada noiembrie 2021 -  ianuarie 2022, aceştia ar fi pătruns în patru imobile, din comuna Vlădeni şi ar fi sustras mai multe bunuri.
 
Prejudiciul a fost recuperat parţial.
 
În baza probatoriului administrat în cauză, la data de 18 ianuarie a.c., cei doi tineri bănuiţi de comiterea faptelor au fost reţinuţi de poliţişti, pentru 24 de ore.
 
La data de 19 ianuarie a.c., aceştia vor fi prezentaţi, cu propuneri legale, Parchetului de pe lângă Judecătoria Iaşi.
 
Cercetările sunt continuate.
 
 
REŢINUŢI DE POLIŢIŞTI PENTRU TÂLHĂRIE CALIFICATĂ
 
Poliţiştii din cadrul Poliţiei Municipiului Paşcani au identificat un tânăr bănuit de comiterea infracţiunii de tâlhărie calificată.
 
Din investigaţiile efectuate până în prezent, s-a constatat faptul că, în seara de 16 ianuarie a.c., în timp ce s-ar fi aflat pe raza municipiului Paşcani, prin exercitarea de acte de violenţă, acesta i-ar fi sustras portofelul unui bărbat.
 
În baza probatoriului administrat în cauză, la data de 18 ianuarie a.c., tânărul bănuit de comiterea faptei a fost reţinut de poliţişti, pentru 24 de ore.
 
La data de 19 ianuarie a.c., acesta va fi prezentat, cu propuneri legale, Parchetului de pe lângă Judecătoria Paşcani.
Cercetările sunt continuate.
 
 
MANDATE DE EXECUTARE A PEDEPSEI ÎNCHISORII, PUSE ÎN APLICARE DE POLIŢIŞTI
 
La data de 18 ianuarie a.c., poliţiştii din cadrul Secţiei nr. 7 Poliţie Rurală Târgu Frumos au pus în aplicare un mandat de executare a pedepsei de un an şi o lună închisoare, emis de Judecătoria Paşcani, pe numele unui tânăr de 28 de ani.
 
Acesta a fost condamnat pentru săvârşirea infracţiunii de conducerea unui vehicul fără permis de conducere.
 
În baza mandatului de executare a pedepsei închisorii, tânărul a fost depus în penitenciar.
  •  
 
La data de 18 ianuarie a.c., poliţiştii din cadrul Biroului Urmăriri Iaşi au pus în aplicare un mandat de executare a pedepsei de 2 ani şi 7 luni închisoare, emis de Judecătoria Iaşi, pe numele unui tânăr de 20 de ani.
 
Acesta a fost condamnat pentru săvârşirea infracţiunii de furt calificat.
 
În baza mandatului de executare a pedepsei închisorii, tânărul a fost depus în penitenciar.
 
 
CERCETAT PENTRU INFRACŢIUNI LA REGIMUL RUTIER
 
Poliţiştii din cadrul Biroului Rutier Iaşi efectuează cercetări în cadrul unui dosar penal întocmit sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de vătămare corporală din culpă şi conducerea unui vehicul fără permis de conducere.
 
Din cercetările efectuate până în prezent, s-a constatat faptul că la data de 18 ianuarie a.c., un tânăr de 26 de ani ar fi condus un autoturism, pe raza municipiului Iaşi, având suspendat dreptul de a conduce vehicule pe drumurile publice şi ar fi surprins şi accidentat un alt tânăr, iar ulterior ar fi acroşat un alt auto.
 
Conducătorul auto a fost testat cu aparatul alcooltest, rezultatul fiind negativ.
 
Cercetările sunt continuate.
 
 
ACTIVITĂŢI PREVENTIVE ALE POLIŢIŞTILOR IEŞENI
 
La data de 18 ianuarie a.c., în cadrul proiectului „Fii puternic, nu violent”, poliţiştii Biroului pentru Siguranţă Şcolară Iaşi au desfăşurat două activităţi informativ-preventive, la Şcoala Gimnazială Domniţa, din comuna Ţibana.
 
În cadrul activităţilor, poliţiştii au prezentat cauzele apariţiei violenţei în rândul elevilor, formele de manifestare a agresivităţii şi modalităţile de prevenire a acestor fapte.
 
De asemenea, elevii au primit informații despre noțiunea de infracțiune şi răspunderea penală a minorilor.
 
Proiectul “Fii puternic, nu violent” se derulează în perioada noiembrie 2021 – august 2022, iar scopul este acela de a preveni faptele de violenţă în mediul şcolar preuniversitar.
 
Proiectul se adresează elevilor de gimnaziu şi liceu din judeţul Iaşi, iar prin activităţile propuse a se organiza, poliţiştii urmăresc reducerea fenomenului violenţei verbale şi fizice în rândul elevilor, precum şi creşterea gradului de informare a acestora cu privire la consecinţele legale pe care le poate avea manifestarea unui comportament agresiv de către minori.
 
  •  
La data de 18 ianuarie a.c., poliţiştii din cadrul Biroului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii Iaşi au desfăşurat activităţi informativ-preventive, la Şcoala Gimanzială “Ion Ghica”, din municipiul Iaşi.
 
În cadrul activităţilor au fost oferite informaţii cu caracter preventive, referitoare la siguranţa în mediul online. Astfel, poliţiştii au transmis principalele măsuri ce trebuie cunoscute şi aplicate pentru conştientizarea si promovarea principiilor unui Internet mai sigur (pericolele si beneficiile mediului online), s-a recomandat evitarea postării informaţiilor sau fotografiilor personale în mediul online şi a fost explicat fenomenul de cyberbullying.
 
De asemenea, au fost prezentate măsurile ce trebuie cunoscute şi aplicate pentru siguranţa personală.
 
Elevilor le-au fost oferite informaţii despre anturaj şi influenţele acestuia, formele de exploatare, modalităţi de recrutare şi recomandări preventive.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii