Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:51 23 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

IPJ Iași Buletin de presă - 12.01.2022

ro

12 Jan, 2022 10:14 630 Marime text
Nr. 110.224 din 12 ianuarie 2022
 
 
BULETIN DE PRESĂ 12.01.2022
 
 
ACŢIUNI ALE POLIŢIEI IEŞENE PENTRU SIGURANŢA CETĂŢENILOR
 
În ziua de 11 ianuarie a.c., poliţiştii ieşeni au intervenit la peste 85 de evenimente, majoritatea sesizate prin 112.
 
Au fost aplicate peste 300 de sancţiuni contravenţionale, iar în urma acţiunilor şi intervenţiilor efectuate au fost sesizate peste 15 infracţiuni.
 
Ieri, poliţiştii au acţionat, la nivelul judeţului Iaşi, pentru prevenirea faptelor antisociale şi menţinerea ordinii şi siguranţei publice.
 
Au fost organizate 6 acţiuni şi s-a intervenit la 86 de evenimente, dintre care 74 au fost sesizate prin 112.
 
În urma activităţilor au fost sesizate 18 infracţiuni.
 
Totodată, pentru neregulile constatate, poliţiştii au aplicat 320 de sancţiuni contravenţionale, în cuantum de 96.743 de lei.
 
Siguranţa rutieră şi salvarea de vieţi sunt, de asemenea, priorităţi ale Poliţiei Ieşene. Astfel, poliţiştii rutieri au desfăşurat activităţi pentru prevenirea accidentelor de circulaţie.
 
Au fost reţinute, în vederea suspendării dreptului de a conduce, 28 de permise de conducere şi a fost retras un certificat de înmatriculare.
 
 
UPDATE - REŢINUT PENTRU ÎNCĂLCAREA MĂSURILOR DISPUSE PRIN ORDINUL DE PROTECȚIE, VIOLENŢĂ ÎN FAMILIE ŞI AMENINŢARE
 
Polițiștii din cadrul Secţiei nr. 4 Poliţie Rurală Miroslava efectuează cercetări într-un dosar penal întocmit sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de încălcarea măsurilor dispuse prin ordinul de protecție, violenţă în familie şi ameninţare.
 
Din investigaţiile efectuate până în prezent, s-a constatat faptul că în seara de 9 ianuarie a.c., un bărbat de 53 de ani ar fi lovit-o pe soţia sa, iar la data de 10 ianuarie a.c., acesta ar fi revenit în locuinţă şi i-ar fi adresat ameninţări soţiei sale, încălcând ordinul de protecţie provizoriu emis împotriva sa de către poliţişti.
 
În baza probatoriului administrat în cauză, la data de 10 ianuarie a.c., bărbatul a fost reținut de polițiști, pe bază de ordonanță, pentru 24 de ore, fiind introdus în Arestul I.P.J. Iași.
 
La data de 11 ianuarie a.c., acesta a fost prezentat, cu propuneri legale, Parchetului de pe lângă Judecătoria Iaşi şi Judecătoriei Iaşi, instanţă care a dispus arestarea sa preventivă pentru 30 de zile.
 
Cercetările sunt continuate.
 
 
UPDATE - REŢINUT DE POLIŢIŞTI PENTRU REFUZUL SAU SUSTRAGEREA DE LA PRELEVAREA DE MOSTRE BIOLOGICE
 
La data de 8 ianuarie a.c., în jurul orei 23.00, polițiștii Secției nr. 4 Poliție Iași au depistat un bărbat de 41 de ani, care conducea un auto, pe drumul public, pe raza municipiului Iași, având avarii la auto, după ce în urmă cu puțin timp ar fi acroșat două auto parcate.
 
Întrucât emana halenă alcoolică, conducătorului auto i s-a solicitat să sufle în aparatul alcooltest, însă acesta a refuzat.
De asemenea, bărbatul a refuzat prelevarea de mostre biologice de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei.
 
În cauză polițiștii continuă cercetările sub aspectul săvârșirii infracțiunii de refuzul sau sustragerea de a recoltarea de probe biologice.
 
În baza probatoriului adminsitrat în cauză, la data de 10 ianuarie a.c., bărbatul bănuit de comiterea faptei a fost reţinut de poliţişti pentru 24 de ore.
 
La data de 11 ianuarie a.c., bărbatul reţinut a fost prezentat, cu propuneri legale, Parchetului de pe lângă Judecătoria Iaşi şi Judecătoriei Iaşi, instanţă care a dispus arestarea sa preventivă pentru 30 de zile.
 
Cercetările sunt continuate.
 
 
MANDAT DE EXECUTARE A PEDEPSEI ÎNCHISORII, PUS ÎN APLICARE DE POLIŢIŞTI
 
La data de 11 ianuarie a.c., poliţiştii din cadrul Secţiei nr. 4 Poliţie Iaşi au pus în aplicare un mandat de executare a pedepsei de 5 ani şi 10 luni închisoare, emis de Tribunalul Iaşi, pe numele unui bărbat, din municipiul Iaşi.
 
Acesta a fost condamnat pentru săvârşirea infracţiunii de tentativă la omor.
 
În baza mandatului de executare a pedepsei închisorii, bărbatul a fost depus în penitenciar, în vederea executării pedepsei.
 
 
REŢINUŢI DE POLIŢIŞTI PENTRU FURT CALIFICAT
 
În noaptea de 10 spre 11 ianuarie a.c., poliţiştii din cadrul Secţiei nr. 1 Poliţie Rurală Iaşi au depistat în flagrant delict doi bărbaţi, de 38, respectiv 25 de ani, după ce ar fi sustras bunuri dintr-un amanet, din comuna Holboca.
Pentru prinderea celor doi, poliţiştii au utilizat armamentul din dotare, efectuând foc de armă în plan vertical.
 
În urma continuării cercetărilor, a fost identificat un al treilea tânăr bănuit de comiterea faptei.
 
Prejudiciul total cauzat de aceştia este de aproximativ 26.000 de lei, fiind recuperat de poliţişti în proporţie de 85%.
 
În baza probatoriului administrat în cauză, la data de 11 ianuarie a.c., cei trei tineri bănuiţi de comiterea infracţiunii de furt calificat au fost reţinuţi de poliţişti pentru 24 de ore.
 
La data de 12 ianuarie a.c., aceştia vor fi prezentaţi, cu propuneri legale, Parchetului de pe lângă Judecătoria Iaşi.
 
Cercetările sunt continuate.
 
 
REŢINUT DE POLIŢIŞTI PENTRU FURT CALIFICAT
 
Poliţiştii din cadrul Secţiei nr. 4 Poliţie Rurală Miroslava au identificat cinci tineri bănuiţi de furt calificat.
 
Din investigaţiile efectuate până în prezent, s-a constatat faptul că în luna decembrie 2021, aceştia ar fi pătruns într-un imobil nelocuit, din comuna Miroslava, iar din interior ar fi sustras mai multe bunuri, cauzând un prejudiciu total de aproximativ 13.000 de lei.
 
În baza probatoriului administrat în cauză, la data de 11 ianuarie a.c., unul dintre tineri, în vârstă de 18 ani, a fost reţinut de poliţişti pentru 24 de ore.
 
La data de 12 ianuarie a.c., tânărul reţinut va fi prezentat, cu propuneri legale, Parchetului de pe lângă Judecătoria Iaşi.
Cercetările sunt continuate.
 
 
DEPISTAT CONDUCÂND O AUTOUTILITARĂ, AVÂND SUSPENDAT DREPTUL DE A CONDUCE
 
La data de 11 ianuarie a.c., poliţiştii din cadrul Serviciul Rutier Iaşi au oprit pentru control, pe DJ 281 în comuna Erbiceni, o autoutilitară condus de un bărbat de 43 de ani.
 
În urma verificărilor efectuate, s-a constatat faptul că bărbatul are suspendat dreptul de a conduce vehicule pe drumurile publice.
 
De asemenea, s-a constatat faptul că inspecţia tehnică periodică a autoutilitarei şi asigurarea de răspundere civilă auto obligatorie erau expirate.
 
În cauză a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de conducerea unui vehicul fără permis de conducere, iar cercetările sunt continuate.
 
 
ACŢIUNE RUTIERĂ A POLIŢIŞTILOR IEŞENI
 
La data de 11 ianuarie a.c., poliţiştii din cadrul Biroului Rutier Iaşi au acţionat, pe raza de competenţă, pentru creşterea gradului de siguranţă rutieră pe drumurile publice şi prevenirea accidentelor rutiere.
 
În urma neregulilor constatate, au fost aplicate 46 de sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de 14.690 de lei.
 
De asemenea, a fost retras un certificat de înmatriculare şi au fost reţinute 13 permise de conducere, dintre care 10 pentru neacordare prioritate de trecere vehiculelor.
 
Spre exemplu, un bărbat de 44 de ani a fost sancţionat contravenţional, fiindu-i reţinut permisul de conducere, conform O.U.G. nr. 195/2002, deoarece în timp ce conducea un autoturism, raza municipiului Iaşi, într-o intersecţie, nu a oprit şi nu a acordat prioritate de trecere unui vehicul care circula pe drumul prioritar. De asemenea, acesta a circulat cu autoturismul pe contrasens, în mod nejustificat.
 
 
ACTIVITĂŢI PREVENTIVE ALE POLIŢIŞTILOR IEŞENI
 
La data de 11 ianuarie a.c., poliţiştii Biroului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii Iaşi, împreună cu reprezentanţi ai A.N.Î.T.P. Iaşi, au desfăşurat activităţi informativ-preventive, la Liceul Tehnologic de Electronică şi Telecomunicaţii “Gheorghe Mârzescu”, din municipiul Iaşi.
 
În cadrul proiectului de prevenire a relaţiilor toxice cu accent pe prevenirea violenţei domestice şi a traficului de persoane „Relaţii sănătoase versus capcana relaţiilor toxice”, poliţiştii din cadrul Biroului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii, împreună cu reprezentanţi ai A.N.Î.T.P. Iaşi au desfăşurat o activitate cu caracter informativ-preventiv, într-un centru comercial, din municipiul Iaşi.
 
Astfel, au fost transmise informaţii privind prevenirea violenţei domestice, aspecte ce ţin de recunoaşterea unei relaţii toxice, metoda de racolare loverboy, instituţiile cărora se pot adresa victimele violenţei domestice, serviciile de care pot beneficia, numerele de telefon gratuite şi accesibile non-stop – help line 0800500333, 0800800678 unde pot obţine consiliere şi îndrumare de specialitate.
 
De asemenea, în cadrul Campaniei naţionale de prevenire a agresiunilor sexuale asupra minorilor “Atingeri nedorite”, elevilor le-au fost prezentate resursele pe care le au la dispoziție, atât pentru a se informa, cât şi pentru a primi consiliere specializată. Aceştia au aflat că pot suna gratuit la 116 111, linia europeană de asistenţă pentru copii, gestionată în România de Asociaţia Telefonul Copilului, vor putea scrie la vorbestecunoi@telefonulcopilului.ro şi pe platforma online a organizatieihttps://www.116111.ro/.
Obiectivul principal al campaniei îl constituie creşterea nivelului de informare al copiilor, părinţilor și publicului larg asupra necesităţii implicării în prevenirea şi combaterea acestui tip de abuz, respectiv creşterea gradului de conştientizare a efectelor negative ale acestuia.
 
Clipul campaniei - https://youtu.be/d066VS6PAY4
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii