Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:04 19 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

IPJ Iași Buletin de presă - 11.03.2022

ro

11 Mar, 2022 13:02 927 Marime text
Nr. 110.312 din 11 martie 2022
 
 
BULETIN DE PRESĂ 11.03.2022
 
 
ACŢIUNI ALE POLIŢIEI IEŞENE PENTRU SIGURANŢA CETĂŢENILOR
 
În ziua de 10 martie a.c., poliţiştii ieşeni au intervenit la peste 70 de evenimente, majoritatea sesizate prin 112.
 
Au fost aplicate peste 290 de sancţiuni contravenţionale, iar în urma acţiunilor şi intervenţiilor efectuate au fost sesizate peste 20 de infracţiuni.
 
Ieri, poliţiştii au acţionat, la nivelul judeţului Iaşi, pentru prevenirea faptelor antisociale şi menţinerea ordinii şi siguranţei publice.
 
Au fost organizate acţiuni şi s-a intervenit la 75 de evenimente, dintre care 67 au fost sesizate prin 112.
 
În urma activităţilor au fost sesizate 21 de infracţiuni.
 
Totodată, pentru neregulile constatate, poliţiştii au aplicat 291 de sancţiuni contravenţionale, în cuantum de 107.992 de lei.
 
Siguranţa rutieră şi salvarea de vieţi sunt, de asemenea, priorităţi ale Poliţiei Ieşene. Astfel, poliţiştii rutieri au desfăşurat activităţi pentru prevenirea accidentelor de circulaţie.
 
Au fost reţinute, în vederea suspendării dreptului de a conduce, 21 de permise de conducere şi au fost retrase 6 certificate de înmatriculare.
 
UPDATE - REŢINUŢI DE POLIŢIŞTI, DUPĂ CE AR FI FURAT DOUĂ PORŢI
La data de 7 martie a.c., poliţiştii din cadrul Secţiei nr. 2 Poliţie Rurală Ciurea, cu sprijinul Serviciului pentru Acţiuni Speciale Iaşi, au efectuat două percheziţii domiciliare, în cadrul unui dosar penal de furt calificat.
Din investigaţiile efectuate până în prezent, s-a constatat faptul că în noaptea de 6 martie a.c., trei bărbaţi din comuna Mogoşeşti ar fi sustras două porţi metalice, care asigurau accesul pe proprietatea unui bărbat, din comuna Grajduri.
Prejudiciul a fost recuperat, fiind restituit persoanei vătămate.
În baza probatoriului administrat în cauză, la data de 9 martie a.c., cei trei bărbaţi bănuiţi de comiterea faptei au fost reţinuţi de poliţişti pentru 24 de ore.
La data de 10 martie a.c., cei trei bărbaţi reţinuţi au fost prezentaţi, cu propuneri legale, Parchetului de pe lângă Judecătoria Iaşi, faţă de aceştia fiind dispusă măsura preventivă a controlului judiciar pentru 60 de zile.
Cercetările sunt continuate.
 
REŢINUŢI DE POLIŢIŞTI PENTRU FURT CALIFICAT
Poliţiştii din cadrul Biroului de Investigaţii Criminale Iaşi au identificat doi tineri, ambii de 20 de ani, bănuiţi de furt calificat.
Din investigaţiile efectuate până în prezent, s-a constatat faptul că în perioada 1 – 7 februarie a.c., aceştia ar fi sustras două camere web şi 9 boxe, dintr-o unitate de învăţământ din municipiul Iaşi.
De asemenea, în noaptea de 7 spre 8 februarie a.c., aceştia ar fi pătruns, fără drept, în unitatea de învăţământ, iar din interior ar fi sustras cinci laptopuri, un telefon mobil şi bani.
Prejudiciul a fost recuperat parţial.
La data de 10 martie a.c., unul dintre tineri a fost depistat de poliţişti, pe raza municipiului Tecuci, iar celălalt a fost depistat pe raza municipiului Iaşi, cei doi fiind conduşi la audieri.
În baza probatoriului administrat în cauză, cei doi tineri bănuiţi de comiterea faptelor au fost reţinuţi de poliţişti pentru 24 de ore.
La data de 11 martie a.c., aceştia vor fi prezentaţi, cu propuneri legale, Parchetului de pe lângă Judecătoria Iaşi.
Activităţile au beneficiat de sprijinul Unităţii Teritoriale de Analiză a Informaţiilor Iaşi, Brigăzii de Operaţiuni Speciale Iaşi şi Poliţiei Municipiului Tecuci.
Cercetările sunt continuate.
 
REŢINUŢI DE POLIŢIŞTI PENTRU FURT CALIFICAT
Poliţiştii din cadrul Secţiei nr. 4 Poliţie Iaşi au identificat doi bărbaţi, ambii din municipiul Iaşi, bănuiţi de comiterea infracţiunii de furt calificat.
Din investigaţiile efectuate până în prezent, s-a constatat faptul că în dimineaţa zilei de 10 martie a.c., aceştia ar fi spart geamul unei tonete, de pe raza municipiului Iaşi, iar din interior ar fi sustras mai multe bunuri.
Prejudiciul a fost recuperat, fiind restituit persoaeni vătămate.
În baza probatoriului administrat în cauză, la data de 10 martie a.c., cei doi bărbaţi bănuiţi de comiterea faptei au fost reţinuţi de poliţişti, pentru 24 de ore.
La data de 11 martie a.c., aceştia vor fi prezentaţi, cu propuneri legale, Parchetului de pe lângă Judecătoria Iaşi.
Cercetările sunt continuate.
 
UPDATE - DEPISTAT CONDUCÂND UN AUTO, FĂRĂ A DEŢINE PERMIS DE CONDUCERE
La data de 9 martie a.c., poliţiştii din cadrul Secţiei nr. 2 Poliţie Rurală Ciurea au oprit pentru control, pe raza comunei Ciurea, un autoturism condus de un tânăr de 20 de ani.
În urma verificărilor efectuate, s-a constatat faptul că tânărul nu deţine permis de conducere.
În cauză a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de conducerea unui vehicul fără permis de conducere.
În baza probatoriului administrat în cauză, la data de 10 martie a.c., tânărul bănuit de comiterea faptei a fost reţinut de poliţişti pentru 24 de ore.
La data de 11 martie a.c., acesta va fi prezentat, cu propuneri legale, Parchetului de pe lângă Judecătoria Iaşi.
Cercetările sunt continuate.
 
CERCETAT PENTRU CONDUCERE SUB INFLUENŢA ALCOOLULUI
Poliţiştii din cadrul Secţiei nr. 5 Poliţie Iaşi efectuează cercetări în cadrul unui dosar penal întocmit sub aspectul săvârşirii infracţiunii de conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe.
Din investigaţiile efectuate până în prezent, s-a constatat faptul că la data de 10 martie a.c., un bărbat de 47 de ani ar fi condus un autoturism, pe raza municipiului Iaşi, fiind sub influenţa alcoolului, în urma testării sale cu aparatul alcooltest rezultând o valoare de 1,34 mg/l alcool pur în aerul expirat.
Bărbatul a fost condus la o unitate medicală, unde i-au fost prelevate mostre biologice de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei.
Cercetările sunt continuate.
 
DEPISTAT CONDUCÂND O AUTOUTILITARĂ, AVÂND ANULAT DREPTUL DE A CONDUCE ŞI FIIND SUB INFLUENŢA ALCOOLULUI
La data de 10 martie a.c., poliţiştii din cadrul Biroului Rutier Iaşi au oprit pentru control, pe raza municipiului Iaşi, o autoutilitară condusă de un tânăr de 29 de ani.
În urma verificărilor efectuate, s-a constatat faptul că tânărul are anulat dreptul de a conduce vehicule pe drumurile publice.
De asemenea, tânărul a fost testat cu aparatul alcooltest, rezultând o valoare de 0,68 mg/l alcool pur în aerul expirat, fapt pentru care a fost condus la o unitate medicală, unde i-au fost prelevate mostre biologice de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei.
În cauză a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe şi conducerea unui vehicul fără permis de conducere.
Cercetările sunt continuate.
 
ACŢIUNE RUTIERĂ A POLIŢIŞTILOR IEŞENI
 
La data de 10 martie a.c., în intervalul orar 14.30 – 21.30, poliţiştii din cadrul Biroului Rutier Iaşi au acţionat, pe raza de competenţă, pentru creşterea gradului de siguranţă rutieră pe drumurile publice şi prevenirea accidentelor rutiere, în special a celor produse pe fondul nerespectării legislaţiei rutiere de către pietoni.
În urma neregulilor constatate, au fost aplicate 22 de sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de 5.945 de lei, dintre care 8 pentru abateri săvârşite de pietoni şi 14 pentru alte abateri.
De asemenea, au fost reţinute 2 permise de conducere şi au fost retrase 2 certificate de înmatriculare.
Spre exemplu, un bărbat de 46 de ani a fost sancţionat contravenţional, conform O.U.G. nr. 195/2002, deoarece a traversat bulevardul Dacia, din municipiul Iaşi, prin loc nepermis pietonilor.
 
ACŢIUNE A POLIŢIŞTILOR DE LA SECŢIE 1, PENTRU SIGURANŢA CETĂŢENILOR
La data de 10 martie a.c., poliţiştii din cadrul Secţiei nr. 1 Poliţie Iaşi au acţionat, pe raza de competenţă, pentru creşterea gradului de siguranţă publică şi prevenirea accidnetelor rutiere.
În cadrul acţiunii au fost legitimate 38 de persoane, au fost controlate 19 autoturisme şi au fost verificate 8 societăţi.
În urma neregulilor constatate, au fost aplicate 57 de sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de 15.075 de lei, dintre care 44 conform O.U.G. nr. 195/2002, 11 conform Legii nr. 61/1991 şi 2 conform altor acte normative.
Spre exemplu, un bărbat a fost sancţionat contravenţional, conform O.U.G. nr. 195/2002, deoarece a condus un autoturism, pe raza municipiului Iaşi, având anvelopele uzate peste limita admisă.
 
ACTIVITĂŢI PREVENTIVE ALE POLIŢIŞTILOR IEŞENI
La data de 10 martie a.c., poliţiştii din cadrul Biroului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii Iaşi, împreuncă cu reprezentanţi ai Asociaţiei ROR, au desfăşurat mai multe activităţi preventive, la Liceul cu Program Sportiv, din municipiul Iaşi.
Astfel, în cadrul Proiectului ,,Impact – Stop bullying ”, poliţiştii au descris fenomenele de bullying, cyberbullying, cauzele acestor fenomene, precum și formele de agresiune întâlnite în şcoli.
De asemenea, elevii au primit informații despre noțiunea de infracțiune, răspunderea penală a minorilor şi recomandări pentru a evita victimizarea.
Au fost prezentate influențele anturajului asupra comportamentului minorilor şi modalităţile de reacţie pentru situaţii concrete, menite a reduce riscul de victimizare.
De asemenea, în cadrul Campaniei naţionale de prevenire a agresiunilor sexuale asupra minorilor “Atingeri nedorite”, elevilor le-au fost prezentate resursele pe care le au la dispoziție, atât pentru a se informa, cât şi pentru a primi consiliere specializată. Aceştia au aflat că pot suna gratuit la 116 111, linia europeană de asistenţă pentru copii, gestionată în România de Asociaţia Telefonul Copilului, vor putea scrie la vorbestecunoi@telefonulcopilului.ro şi pe platforma online a organizaţiei https://www.116111.ro/. Obiectivul principal al campaniei îl constituie creşterea nivelului de informare al copiilor, părinţilor și publicului larg asupra necesităţii implicării în prevenirea şi combaterea acestui tip de abuz, respectiv creşterea gradului de conştientizare a efectelor negative ale acestuia.
 
Au fost ditribuite 20 de seturi, fiecare conţinând un rucsac, un tricou, un stick de memorie şi un pix, precum şi 70 de pliante, materiale realizate în cadrul Proiectului “Îmbunătăţirea capacităţii poliţiei române şi moldovene în domeniul prevenirii criminalităţii, inclusive a infracţionalităţii transfrontaliere”, finanţat în cadrul Programului Operaţional Comun România - Republica Moldova 2014 – 2020, prin intermediul Instrumentului European de Vecinătate.
  •  
La data de 10 martie a.c., poliţiştii Biroului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii Iaşi, împreună cu reprezentanţi ai A.N.Î.T.P. – Centrul Regional Iaşi au desfăşurat mai multe activităţi de informare la Liceul Teoretic de Informatică “Grigore Moisil”, din municipiul Iaşi.
În cadrul întâlnirilor au fost prezentate atribuţiile şi competenţele pe linie de prevenire a fiecărei instituţii din M.A.I.
Poliţiştii au transmis informaţii cu caracter preventiv, referitoare la siguranţa personală, siguranţa în mediul online şi au prezentat principalele măsuri ce trebuie cunoscute şi aplicate pentru conştientizarea şi promovarea principiilor unui internet mai sigur.
Totodată, au fost oferite informaţii utile pentru prevenirea traficului şi consumului de substanţe psihoactive şi prevenirea traficului de persoane.
Elevii au fost îndrumaţi să manifeste un comportament responsabil şi să apeleze la sfatul părinţilor sau al cadrelor didactice, atunci când se află în situaţii dificile.
Întâlnirile cu elevii au avut un caracter interactive şi au îmbinat problematica preventivă cu situaţii concrete, informaţiile şi mesajele transmise de poliţişti fiind adecvate vârstei şi nivelului de înţelegere al elevilor.
  •  
La data de 10 martie a.c., poliţiştii Biroului pentru Siguranţă Şcolară Iaşi au desfăşurat activităţi informativ-preventive, la Şcoala Gimnazială “Ion Neculce”, din municipiul Iaşi.
În cadrul proiectului „Fii tolerant, nu violent”, poliţiştii au prezentat cauzele apariţiei violenţei în rândul elevilor, formele de manifestare a agresivităţii şi modalităţile de prevenire a acestor fapte.
De asemenea, elevii au primit informații despre noțiunea de infracțiune şi răspunderea penală a minorilor, scopul fiind acela de a preveni faptele de violenţă în mediul şcolar preuniversitar.
Prin activităţile organizate, poliţiştii urmăresc reducerea fenomenului violenţei verbale şi fizice în rândul elevilor, precum şi creşterea gradului de informare a acestora cu privire la consecinţele legale pe care le poate avea manifestarea unui comportament agresiv de către minori.
Totodată, elevilor le-a fost prelucrat statul Elevului, fiind prezentate informaţii despre drepturile, recompensele, îndatoririle, interdicţiile şi sancţiunile ce pot fi aplicate elevilor.
  •  
La data de 10 martie a.c., poliţiştii Biroului pentru Siguranţă Şcolară Iaşi, împreună cu reprezentanţi ai World Vision România, au desfăşurat activităţi informativ-preventive, la Şcoala Gimnazială “Veronica Micle” şi Liceul de Electronică şi Telecomunicaţii “Gheorghe Mârzescu”, din municipiul Iaşi.
În cadrul proiectului „Fii tolerant, nu violent”, poliţiştii au prezentat cauzele apariţiei violenţei în rândul elevilor, formele de manifestare a agresivităţii şi modalităţile de prevenire a acestor fapte.
De asemenea, elevii au primit informații despre noțiunea de infracțiune şi răspunderea penală a minorilor, scopul fiind acela de a preveni faptele de violenţă în mediul şcolar preuniversitar.
Poliţiştii au descris fenomenele de bullying, cyberbullying, cauzele acestor fenomene, precum și formele de agresiune întâlnite în şcoli şi au oferit recomandări utile pentru prevenirea victimizării.
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii