Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:32 19 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

IPJ Iași Buletin de presă - 10.02.2022

ro

10 Feb, 2022 11:13 613 Marime text
BULETIN DE PRESĂ 10.02.2022
 
 
 
ACŢIUNI ALE POLIŢIEI IEŞENE PENTRU SIGURANŢA CETĂŢENILOR
 
În ziua de 9 februarie a.c., poliţiştii ieşeni au intervenit la peste 70 de evenimente, majoritatea sesizate prin 112.
 
Au fost aplicate peste 250 de sancţiuni contravenţionale, iar în urma acţiunilor şi intervenţiilor efectuate au fost sesizate peste 25 de infracţiuni.
 
Ieri, poliţiştii au acţionat, la nivelul judeţului Iaşi, pentru prevenirea faptelor antisociale şi menţinerea ordinii şi siguranţei publice.
 
Au fost organizate 4 acţiuni şi s-a intervenit la 72 de evenimente, dintre care 61 au fost sesizate prin 112.
 
În urma activităţilor au fost sesizate 28 de infracţiuni.
 
Totodată, pentru neregulile constatate, poliţiştii au aplicat 255 de sancţiuni contravenţionale, în cuantum de 73.135 de lei.
 
Siguranţa rutieră şi salvarea de vieţi sunt, de asemenea, priorităţi ale Poliţiei Ieşene. Astfel, poliţiştii rutieri au desfăşurat activităţi pentru prevenirea accidentelor de circulaţie.
 
Au fost reţinute, în vederea suspendării dreptului de a conduce, 16 permise de conducere şi au fost retrase 3 certificate de înmatriculare.
 
UPDATE - REŢINUT DE POLIŢIŞTI PENTRU TÂLHĂRIE CALIFICATĂ
La data de 8 februarie a.c., poliţiştii din cadrul Secţiei nr. 5 Poliţie Rurală Răducăneni au reţinut pentru 24 de ore, un tânăr bănuit de comiterea infracţiunii de tâlhărie calificată.
Din investigaţiile efectuate până în prezent, s-a constatat faptul că în seara de 7 februarie a.c., în timp ce s-ar fi aflat pe raza comunei Răducăneni, prin exerciarea de acte de violenţă, acesta i-ar fi sustras telefonul mobil unui minor.
Prejudiciul a fost recuperat, fiind restituit persoanei vătămate.
La data de 9 februarie a.c., tânărul bănuit de comiterea faptei a fost prezentat, cu propuneri legale, Parchetului de pe lângă Judecătoria Răducăneni, faţă de acesta fiind dispusă măsura preventivă a controlului judiciar pentru 60 de zile.
Cercetările sunt continuate.
 
URMĂRIT NAŢIONAL, DEPISTAT DE POLIŢIŞTI
La data de 9 februarie a.c., poliţiştii din cadrul Biroului Urmăriri Iaşi au depistat un tânăr de 26 de ani, urmărit naţioanal.
Pe numele acestuia, Judecătoria Iaşi a emis un mandat de executare a pedepsei de 2 ani închisoare, fiind condamnat pentru săvârşirea infracţiunii de tâlhărie.
Tânărul a fost depus în penitenciar, în vederea executării pedepsei.
 
REŢINUT DE POLIŢIŞTI PENTRU FURT ŞI FURT CALIFICAT
Poliţiştii din cadrul Biroului de Investigaţii Criminale Iaşi au identificat un bărbat de 34 de ani, bănuit de furt şi furt calificat.
Din investigaţiile efectuate până în prezent, s-a constatat faptul că la data de 10 decembrie 2021, în timp ce s-ar fi aflat pe raza municipiului Iaşi, acesta i-ar fi portofelul unei tinere, iar la data de 24 ianuarie a.c., i-ar fi sustras portofelul unei alte tinere.
La data de 9 februarie a.c., bărbatul bănuit de comiterea faptelor a fost condus la cercetări, iar în baza probatoriului administrat în cauză, acesta a fost reţinut de poliţişti pentru 24 de ore.
La data de 10 februarie a.c., bărbatul reţinut va fi prezentat, cu propuneri legale, Parchetului de pe lângă Judecătoria Iaşi.
Cercetările sunt continuate.
 
UPDATE - REŢINUT PENTRU INFRACŢIUNI LA REGIMUL RUTIER
La data de 8 februarie a.c., poliţiştii din cadrul Biroului Rutier Iaşi au reţinut pentru 24 de ore un bărbat de 43 de ani, bănuit de comiterea infracţiunilor de vătămare corporală din culpă, părăsirea locului accidentului ori modificarea sau ştergerea urmelor acestuia şi conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe.
Din investigaţiile efectuate până în prezent, s-a constatat faptul că la data de 16 ianuarie a.c., acesta ar fi condus un autoturism, pe DN 28 în comuna Tomeşti şi ar fi intrat în coliziune cu alte două autoturisme, în urma impactului rezultând rănirea a trei persoane.
După producerea accidentului, bărbatul de 43 de ani ar fi părăsit locul accidentului, fără încuviinţarea poliţiştilor.
La scurt timp, acesta a fost depistat de poliţişti, iar în urma testării sale cu aparatul alcooltest a rezultat o valoare de 0,83 mg/l alcool pur în aerul expirat, fiindu-i prelevate mostre biologice de sânge, pentru stabilirea alcoolemiei.
La data de 9 februarie a.c., bărbatul reţinut a fost prezentat, cu propuneri legale, Parchetului de pe lângă Judecătoria Iaşi şi Judecătoriei Iaşi, instanţă care a dispus faţă de acesta măsura preventivă a controlului judiciar pentru 60 de zile.
Cercetările sunt continuate.
 
 
REŢINUT PENTRU CONDUCERE SUB INFLUENŢA ALCOOLULUI
Poliţiştii din cadrul Biroului Rutier Iaşi efectuează cercetări în cadrul unui dosar penal întocmit sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de vătămare corporală din culpă şi conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului.
Din investigaţiile efectuate până în prezent, s-a constatat faptul că la data de 7 februarie a.c., un bărbat 37 de ani ar fi condus un autoturism, pe şoseaua Bârnova din municipiul Iaşi şi ar fi surprins şi accidentat un alt bărbat de 48 de ani.
În urma testării şoferului cu aparatul alcooltest a rezultat o valoare de 0,62 mg/l alcool pur în aerul expirat, fiindu-i prelevate mostre biologice de sânge, pentru stabilirea alcoolemiei.
În baza probatoriului administrat în cauză, la data de 8 februarie a.c., bărbatul bănuit de comiterea faptei a fost reţinut de poliţişti pentru 24 de ore.
Cercetările sunt continuate.
 
ACŢIUNE A POLIŢIŞTILOR, PENTRU VERIFICAREA PAZEI SOCIETĂŢILOR
La data de 9 februarie a.c., polițiștii din cadrul Secţiei nr. 3 Poliţie Iaşi au acționat pentru verificarea pazei la obiectivele şi societățile comerciale, de pe raza de competență.
În cadrul acțiunii au fost controlate 11 unităţi şi au fost verificaţi 10 agenţi de pază, fiind efectuate 5 instruiri ale personalului de pază.
În urma neregulilor constatate, au fost aplicate 6 sancțiuni contravenționale, conform H.G. nr. 301/2012 şi Legii nr. 333/2003, în valoare totală de 2.200 de lei.
Spre exemplu, un agent de pază a fost sancţionat contravenţional, deoarece în urma acţionării butonului panică la un obiectiv, a interventi fără a avea ţinuta completă şi însemnele distinctive şi fără a purta ecusonul de identificare.
 
 
ACTIVITĂŢI PREVENTIVE PENTRU INFORMAREA ELEVILOR
La data de 9 februarie a.c., poliţiştii din cadrul Biroului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii Iaşi au desfăşurat activităţi educativ-preventive, la Colegiul Naţional “Mihai Eminescu”, din municipiul Iaşi.
Astfel, în cadrul Programului ,,Şcoala Siguranţei Tedi“, poliţiştii au transmis elevilor claselor I informaţii legate de măsurile ce trebuie cunoscute şi aplicate pentru siguranţa personală, în familie, la şcoală sau pe stradă.
De asemenea, elevii au primit informaţii referitoare la educaţia rutieră, fiind prezentate principalele reguli de circulaţie ce trebuie respectate pentru a fi în siguranţă, pe stradă, în calitate de pieton sau de biciclist, și în mijloacele de transport, în calitate de pasager.
  •  
La data de 9 februarie a.c., în cadrul proiectului „Deschide-ţi mintea, nu fi închis!”, poliţiştii Biroului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii Iaşi şi Poliţiei Municipiului Paşcani, în parteneriat cu Penitenciarul Iaşi, au desfăşurat o activitate preventivă online, beneficiari fiind elevii Liceului Tehnologic “Mihai Busuioc”, din municipiul Paşcani.
În cadrul activităţilor, două persoane aflate în stare privativă de libertate, condamnate pentru săvârşirea de fapte penale, au participat online, de la sediul Penitenciarului Iaşi şi le-au prezentat elevilor cauzele şi efectele deciziilor care au dus la executarea unei sentinţe în penitenciar.
Accentul a fost pus pe importanţa majoră a relaţiei dintre copii, părinţi şi cadre didactice, elevii fiind încurajaţi să apeleze la sfatul părinţilor sau al cadrelor didactice atunci când se află în situaţii dificile.
Aceste activităţi au scopul de a informa elevii asupra aspectelor legale ce ţin de infracţionalitate şi de a-i ajuta pe aceştia să conştientizeze consecinţele pe care le implică nerespectarea legii, în sensul descurajării comportamentului infracţional.
 
 
ACTIVITĂŢI PREVENTIVE PENTRU A MARCA ZIUA INTERNAŢIONALĂ A SIGURANŢEI PE INTERNET
La data de 9 februarie a.c., poliţiştii Biroului pentru Siguranţă Şcolară Iași au desfăşurat activităţi informativ-preventive, la Şcoala Gimnazială Chicerea, din comuna Tomeşti.
Astfel, în cadrul Proiectului ,,Impact – Stop bullying”, poliţiştii au descris fenomenele de bullying şi cyberbullying, cauzele acestor fenomene, precum și formele de agresiune întânite în şcoli.
Au fost oferite informaţii cu caracter preventive, referitoare la siguranţa în mediul online. Astfel, poliţiştii au transmis principalele măsuri ce trebuie cunoscute şi aplicate pentru conştientizarea si promovarea principiilor unui Internet mai sigur (pericolele si beneficiile mediului online) şi s-a recomandat evitarea postării informaţiilor sau fotografiilor personale în mediul online.
De asemenea, au fost prezentate influențele anturajului asupra comportamentului minorilor şi modalităţile de reacţie pentru situaţii concrete, menite a reduce riscul de victimizare.

În cadrul Campaniei naţionale de prevenire a agresiunilor sexuale asupra minorilor “Atingeri nedorite”, elevilor le-au fost prezentate resursele pe care le au la dispoziție, atât pentru a se informa, cât şi pentru a primi consiliere specializată. Aceştia au aflat că pot suna gratuit la 116 111, linia europeană de asistenţă pentru copii, gestionată în România de Asociaţia Telefonul Copilului, vor putea scrie la vorbestecunoi@telefonulcopilului.ro şi pe platforma online a organizaţiei https://www.116111.ro/.

Obiectivul principal al campaniei îl constituie creşterea nivelului de informare al copiilor, părinţilor și publicului larg asupra necesităţii implicării în prevenirea şi combaterea acestui tip de abuz, respectiv creşterea gradului de conştientizare a efectelor negative ale acestuia.
Clipul campaniei - https://youtu.be/d066VS6PAY4
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii