Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:17 19 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

IPJ Iași Buletin de presă - 09.02.2022

ro

09 Feb, 2022 10:38 573 Marime text
BULETIN DE PRESĂ 09.02.2022
 
 
 
ACŢIUNI ALE POLIŢIEI IEŞENE PENTRU SIGURANŢA CETĂŢENILOR
 
În ziua de 8 februarie a.c., poliţiştii ieşeni au intervenit la peste 70 de evenimente, majoritatea sesizate prin 112.
 
Au fost aplicate peste 330 de sancţiuni contravenţionale, iar în urma acţiunilor şi intervenţiilor efectuate au fost sesizate peste 20 de infracţiuni.
 
Ieri, poliţiştii au acţionat, la nivelul judeţului Iaşi, pentru prevenirea faptelor antisociale şi menţinerea ordinii şi siguranţei publice.
 
Au fost organizate 4 acţiuni şi s-a intervenit la 75 de evenimente, dintre care 67 au fost sesizate prin 112.
 
În urma activităţilor au fost sesizate 23 de infracţiuni.
 
Totodată, pentru neregulile constatate, poliţiştii au aplicat 337 de sancţiuni contravenţionale, în cuantum de 96.975 de lei.
 
Siguranţa rutieră şi salvarea de vieţi sunt, de asemenea, priorităţi ale Poliţiei Ieşene. Astfel, poliţiştii rutieri au desfăşurat activităţi pentru prevenirea accidentelor de circulaţie.
 
Au fost reţinute, în vederea suspendării dreptului de a conduce, 21 de permise de conducere şi au fost retrase 5 certificate de înmatriculare.
 
REŢINUT DE POLIŢIŞTI PENTRU TÂLHĂRIE CALIFICATĂ
La data de 8 februarie a.c., poliţiştii din cadrul Secţiei nr. 5 Poliţie Rurală Răducăneni au reţinut pentru 24 de ore, un tânăr bănuit de comiterea infracţiunii de tâlhărie calificată.
Din investigaţiile efectuate până în prezent, s-a constatat faptul că în seara de 7 februarie a.c., în timp ce s-ar fi aflat pe raza comunei Răducăneni, prin exerciarea de acte de violenţă, acesta i-ar fi sustras telefonul mobil unui minor.
Prejudiciul a fost recuperat, fiind restituit persoanei vătămate.
La data de 9 februarie a.c., tânărul bănuit de comiterea faptei va fi prezentat, cu propuneri legale, Parchetului de pe lângă Judecătoria Răducăneni.
Cercetările sunt continuate.
 
REŢINUT PENTRU INFRACŢIUNI LA REGIMUL RUTIER
La data de 8 februarie a.c., poliţiştii din cadrul Biroului Rutier Iaşi au reţinut pentru 24 de ore un bărbat de 43 de ani, bănuit de comiterea infracţiunilor de vătămare corporală din culpă, părăsirea locului accidentului ori modificarea sau ştergerea urmelor acestuia şi conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe.
Din investigaţiile efectuate până în prezent, s-a constatat faptul că la data de 16 ianuarie a.c., acesta ar fi condus un autoturism, pe DN 28 în comuna Tomeşti şi ar fi intrat în coliziune cu alte două autoturisme, în urma impactului rezultând rănirea a trei persoane.
După producerea accidentului, bărbatul de 43 de ani ar fi părăsit locul accidentului, fără încuviinţarea poliţiştilor.
La scurt timp, acesta a fost depistat de poliţişti, iar în urma testării sale cu aparatul alcooltest a rezultat o valoare de 0,83 mg/l alcool pur în aerul expirat, fiindu-i prelevate mostre biologice de sânge, pentru stabilirea alcoolemiei.
La data de 9 februarie a.c., bărbatul reţinut va fi prezentat, cu propuneri legale, Parchetului de pe lângă Judecătoria Iaşi
Cercetările sunt continuate.
 
DEPISTAT CONDUCÂND UN AUTO, AVÂND SUSPENDAT DREPTUL DE A CONDUCE
La data de 8 februarie a.c., poliţiştii din cadrul Secţiei nr. 2 Poliţie Iaşi au oprit pentru control, pe raza municipiului Iaşi, un autoturism condus de un tânăr de 23 de ani.
În urma verificărilor efectuate, s-a constatat faptul că acesta avea suspendat dreptul de a conduce vehicule pe drumurile publice.
În cauză a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de conducerea unui vehicul fără permis de conducere, iar cercetările sunt continuate.
 
DEPISTAT CONDUCÂND UN SCUTER NEÎNMATRICULAT, FĂRĂ A DEŢINE PERMIS DE CONDUCERE
La data de 8 februarie a.c., poliţiştii din cadrul Secţiei nr. 7 Poliţie Rurală Târgu Frumos au depistat un bărbat de 31 de ani, în timp ce conducea un scuter neînmatriculat, pe raza comunei Oţeleni.
De asemenea, din verificările efectuate a rezultat că acesta nu deţine permis de conducere.
În cauză a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de punerea în circulaţie sau conducerea unui vehicul neînmatriculat şi conducerea unui vehicul fără permis de conducere.
Cercetările sunt continuate.
 
ACŢIUNE RUTIERĂ A POLIŢIŞTILOR DE LA PAŞCANI
La data de 8 februarie a.c., în intervalul orar 15.00 – 18.00, poliţiştii din cadrul Biroului Rutier Paşcani au acţionat, pe raza de competenţă, pentru creşterea gradului de siguranţă rutieră pe drumurile publice şi prevenirea accidentelor rutiere.
 
În urma neregulilor constatate, au fost aplicate 47 de sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de 14.065 de lei, dintre care 16 pentru nerespectarea regimului legal de viteză pe drumurile publice şi 31 pentru alte abateri.
 
De asemenea, au fost reţinute 5 permise de conducere, dintre care 4 pentru nerespectarea regimului legal de viteză pe drumurile publice.
 
Spre exemplu, un bărbat de 52 de ani a fost sancţionat contravenţional, fiindu-i reţinut permisul de conducere, conform O.U.G. nr. 195/2002, deoarece a fost depistat în timp ce conducea un autoturism, pe DN 2 în localitatea Soci, cu viteza de 135 km/h control radar.
 
Polițiștii rutieri le recomandă conducătorilor auto să circule cu viteză adaptată permanent condițiilor meteo-rutiere şi să adopte o manieră preventivă de condus.
Nu consumați alcool dacă intenționați să urcați la volan şi nu conduceți dacă simțiți că sunteți obosiţi! Nu folosiți telefonul sau alte dispozitive mobile în timp ce conduceți.
În condiţiile unui trafic aglomerat, este important să nu uitați de politeţea rutieră, să nu blocați intersecţiile și să nu vă angajați în depăşirea coloanelor de autovehicule.
Pietonilor li se recomandă să evite pe cât posibil folosirea părţii carosabile, mai ales după lăsarea întunericului şi în condiţii de vizibilitate redusă, să traverseze drumurile doar prin locurile special amenajate, după o asigurare temeinică.
 
ACTIVITĂŢI PREVENTIVE ALE POLIŢIŞTILOR IEŞENI
La data de 8 februarie a.c., poliţiştii Biroului pentru Siguranţă Şcolară Iaşi au desfăşurat activităţi informativ-preventive, la Şcoala Gimnazială “Alecu Russo”, din municipiul Iaşi.
În cadrul proiectului „Fii puternic, nu violent”, poliţiştii au prezentat cauzele apariţiei violenţei în rândul elevilor, formele de manifestare a agresivităţii şi modalităţile de prevenire a acestor fapte.
De asemenea, elevii au primit informații despre noțiunea de infracțiune şi răspunderea penală a minorilor.
Proiectul “Fii puternic, nu violent” se derulează în perioada noiembrie 2021 – august 2022, iar scopul este acela de a preveni faptele de violenţă în mediul şcolar preuniversitar.
Proiectul se adresează elevilor de gimnaziu şi liceu din judeţul Iaşi, iar prin activităţile propuse a se organiza, poliţiştii urmăresc reducerea fenomenului violenţei verbale şi fizice în rândul elevilor, precum şi creşterea gradului de informare a acestora cu privire la consecinţele legale pe care le poate avea manifestarea unui comportament agresiv de către minori.
În cadrul Campaniei naţionale de prevenire a agresiunilor sexuale asupra minorilor “Atingeri nedorite”, elevilor le-au fost prezentate resursele pe care le au la dispoziție, atât pentru a se informa, cât şi pentru a primi consiliere specializată. Aceştia au aflat că pot suna gratuit la 116 111, linia europeană de asistenţă pentru copii, gestionată în România de Asociaţia Telefonul Copilului, vor putea scrie la vorbestecunoi@telefonulcopilului.ro şi pe platforma online a organizaţiei https://www.116111.ro/.
Obiectivul principal al campaniei îl constituie creşterea nivelului de informare al copiilor, părinţilor și publicului larg asupra necesităţii implicării în prevenirea şi combaterea acestui tip de abuz, respectiv creşterea gradului de conştientizare a efectelor negative ale acestuia.
Clipul campaniei - https://youtu.be/d066VS6PAY4
  •  
La data de 8 februarie a.c., poliţiştii din cadrul Biroului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii Iaşi au desfăşurat activităţi educativ-preventive, la Şcoala Gimnazială “Iordache Cantacuzino” şi Liceul Teoretic “Miron Costin”, din municipiul Paşcani.
Astfel, în cadrul Programului ,,Şcoala Siguranţei Tedi“, poliţiştii au transmis elevilor claselor I informaţii legate de măsurile ce trebuie cunoscute şi aplicate pentru siguranţa personală, în familie, la şcoală sau pe stradă.
De asemenea, elevii au primit informaţii referitoare la educaţia rutieră, fiind prezentate principalele reguli de circulaţie ce trebuie respectate pentru a fi în siguranţă, pe stradă, în calitate de pieton sau de biciclist, și în mijloacele de transport, în calitate de pasager.
  •  
La data de 8 februarie a.c., poliţiştii din cadrul Poliţiei Oraşului Târgu Frumos au desfăşurat activităţi informativ-preventive, la Liceul Tehnologic “Petru Rareş”, din oraşul Târgu Frumos.
În cadrul activităţilor, poliţiştii au descris fenomenele de bullying, cyberbullying, cauzele acestor fenomene, precum și formele de agresiune întânite în şcoli.
De asemenea, elevii au primit informații despre noțiunea de infracțiune, răspunderea penală a minorilor şi recomandări pentru a evita victimizarea.
Au fost prezentate influențele anturajului asupra comportamentului minorilor şi modalităţile de reacţie pentru situaţii concrete, menite a reduce riscul de victimizare.
De asemenea, au fost oferite informaţii cu caracter preventive, referitoare la siguranţa în mediul online. Astfel, poliţiştii au transmis principalele măsuri ce trebuie cunoscute şi aplicate pentru conştientizarea si promovarea principiilor unui Internet mai sigur (pericolele si beneficiile mediului online) şi s-a recomandat evitarea postării informaţiilor sau fotografiilor personale în mediul online.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii