Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:00 19 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

IPJ Iași Buletin de presă -03.02.2022

ro

03 Feb, 2022 11:30 1101 Marime text
Nr. 110.260 din 3 februarie 2022
 
 
 
BULETIN DE PRESĂ 03.02.2022
 
 
 
ACŢIUNI ALE POLIŢIEI IEŞENE PENTRU SIGURANŢA CETĂŢENILOR
 
În ziua de 2 februarie a.c., poliţiştii ieşeni au intervenit la peste 95 de evenimente, majoritatea sesizate prin 112.
 
Au fost aplicate peste 200 de sancţiuni contravenţionale, iar în urma acţiunilor şi intervenţiilor efectuate au fost sesizate peste 20 de infracţiuni.
 
Ieri, poliţiştii au acţionat, la nivelul judeţului Iaşi, pentru prevenirea faptelor antisociale şi menţinerea ordinii şi siguranţei publice.
 
Au fost organizate 4 acţiuni şi s-a intervenit la 97 de evenimente, dintre care 80 au fost sesizate prin 112.
 
În urma activităţilor au fost sesizate 23 de infracţiuni.
 
Totodată, pentru neregulile constatate, poliţiştii au aplicat 225 de sancţiuni contravenţionale, în cuantum de 71.850 de lei.
 
Siguranţa rutieră şi salvarea de vieţi sunt, de asemenea, priorităţi ale Poliţiei Ieşene. Astfel, poliţiştii rutieri au desfăşurat activităţi pentru prevenirea accidentelor de circulaţie.
 
Au fost reţinute, în vederea suspendării dreptului de a conduce, 26 de permise de conducere şi au fost retrase 4 certificate de înmatriculare.
 
REŢINUT DE POLIŢIŞTI PENTRU TÂLHĂRIE CALIFICATĂ
 
Poliţiştii din cadrul Biroului de Investigaţii Criminale Iaşi au identificat un tânăr de 20 de ani, bănuit de comiterea infracţiunii de tâlhărie calificată.
 
Din investigaţiile efectuate până în prezent, s-a constatat faptul că la în seara de 17 decembrie 2021, acesta ar fi plasat o comandă prin intermediul unei firme, iar în momentul livrării, ar fi ameninţat curierul şi ar fi luat comanda, fără a achita contravaloarea acesteia.
 
În baza probatoriului administrat în cauză, la data de 2 februarie a.c., tânărul bănuit de comiterea faptei a fost reţinut de poliţişti pentru 24 de ore.
 
La data de 3 februarie a.c., tânărul reţinut va fi prezentat, cu propuneri legale, Parchetului de pe lângă Judecătoria Iaşi.
 
Cercetările sunt continuate.
 
 
 REŢINUŢI DE POLIŢIŞTI PENTRU FURT CALIFICAT ŞI TENTATIVĂ LA FURT CALIFICAT
 
Poliţiştii din cadrul Poliţiei Municipiului Paşcani au identificat doi tineri, bănuiţi de furt calificat şi tentativă la furt calificat.
 
Din cercetările efectuate până în prezent, s-a constatat faptul că în noaptea de 22 spre 23 ianuarie a.c., cei doi ar fi pătruns într-o farmacie, din municipiul Paşcani, cu intenţia de a sustrage bunuri, fără a sustrage însă ceva. De asemenea, în noaptea de 23 spre 24 ianuarie a.c., aceştia ar fi pătruns într-o altă societate, de unde ar fi sustras ţigarete şi bani, cauzând un prejudiciu total de 2.100 lei.
 
În baza probatoriului administrat în cauză, la data de 2 februarie a.c., cei doi tineri bănuiţi de comiterea faptelor au fost reţinuţi de poliţişti pentru 24 de ore.
 
La data de 3 februarie a.c., tinerii reţinuţi vor fi prezentaţi, cu propuneri legale, Parchetului de pe lângă Judecătoria Paşcani.
 
Cercetările sunt continuate.
 
 
UPDATE -   CERCETAT PENTRU CONDUCEREA UNUI VEHICUL SUB INFLUENŢA ALCOOLULUI
 
Poliţiştii din cadrul Biroului Rutier Iaşi efectuează cercetări în cadrul unui dosar penal întocmit sub aspectul săvârşirii infracţiunii de conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe.
 
Din cercetările efectuate până în prezent, s-a constatat faptul că la data de 1 februarie a.c., un bărbat de 35 de ani ar fi condus un autoturism, pe raza municipiului Iaşi şi ar fi intrat în coliziune cu un alt autoturism, care ulterior ar fi fost proiectat într-un alt auto, în urma impactului rezultând doar pagube materiale.
 
În urma testării celor trei conducători auto cu aparatul alcooltest, s-a constatat faptul că şoferul în vârstă de 35 de ani se afla sub influenţa alcoolului, în urma testării sale rezultând o valoare de 1,39 mg/l alcool pur în aerul expirat.
 
Acesta a fost condus la o unitate medicală, unde i-au fost prelevate mostre biologice de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei.
 
În baza probatoriului administrat în cauză, la data de 2 februarie a.c., bărbatul a fost reţinut de poliţişti pentru 24 de ore.
 
Cercetările sunt continuate.
 
 
 
 
 
REŢINUT DE POLIŢIŞTI PENTRU CONDUCEREA UNUI VEHICUL SUB INFLUENŢA ALCOOLULUI
 
La data de 2 februarie a.c., poliţiştii din cadrul Secţiei nr. 6 Poliţie Iaşi au reţinut, pentru 24 de ore, un bărbat de 51 de ani, bănuit de comiterea infracţiunii de conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe.
 
Din cercetările efectuate până în prezent, s-a constatat faptul că în seara de 28 ianuarie a.c., acesta ar fi condus un autoturism, pe raza municipiului Iaşi, fiind sub influenţa alcoolului.
 
Bărbatul a refuzat testarea cu aparatul alcooltest, însă a fost condus la o unitate medicală, unde i-au fost prelevate mostre biologice de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei.
 
La data de 3 februarie a.c., acesta va fi prezentat, cu propuneri legale, Parchetului de pe lângă Judecătoria Iaşi.
 
Cercetările sunt continuate.
 
 
DEPISTAT CONDUCÂND UN AUTO, AVÂND SUSPENDAT DREPTUL DE A CONDUCE
La data de 2 februarie a.c., poliţiştii din cadrul Postului de Poliţie Grajduri au oprit pentru control, pe raza comunei Grajduri, un autoturism condus de un bărbat de 38 de ani.
În urma verificărilor efectuate, s-a constatat faptul că bărbatul avea suspendat dreptul de a conduce vehicule pe drumurile publice.
De asemenea, a rezultat că autoturismul nu avea asigurare de răspundere civilă auto obligatorie valabilă.
În cauză a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de conducerea unui vehicul fără permis de conducere.
Totodată, bărbatul a fost sancţionat contravenţional, conform Legii nr. 132/2017, fiind dispusă retragerea plăcuţelor cu numărul de înmatriculare şi a certificatului de înmatriculare.
 
DEPISTAT CONDUCÂND UN AUTO, AVÂND ANULAT DREPTUL DE A CONDUCE
La data de 2 februarie a.c., poliţiştii din cadrul Serviciului Rutier Iaşi au oprit pentru control, pe DN 24 în localitatea Poieni, un autoturism condus de un bărbat de 53 de ani.
În urma verificărilor efectuate, s-a constatat faptul că bărbatul avea anulat dreptul de a conduce vehicule pe drumurile publice.
În cauză a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de conducerea unui vehicul fără permis de conducere.
 
 
ACŢIUNE RUTIERĂ A POLIŢIŞTILOR IEŞENI
 
La data de 2 februarie a.c., poliţiştii din cadrul Biroului Rutier Iaşi au acţionat, pe raza de competenţă, pentru creşterea gradului de siguranţă rutieră pe drumurile publice şi prevenirea accidentelor rutiere, în special a celor produse pe fondul neacordării priorităţii de trecere pietonilor.
 
În urma neregulilor constatate, au fost aplicate 21 de sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de 9.280 de lei, dintre care 7 pentru neacordare prioritate de trecere pietonilor.
 
De asemenea, au fost reţinute 10 permise de conducere, dintre care 7 pentru neacordare prioritate de trecere pietonilor.
 
Spre exemplu, un tânăr de 29 de ani a fost sancţionat contravenţional, fiindu-i reţinut permisul de conducere, conform O.U.G. nr. 195/2002, deoarece în timp ce conducea un autoturism, pe strada Gării din municipiul Iaşi, nu a acordat prioritate de trecere unor pietoni angajaţi regulamentar în traversarea străzii.
 
Polițiștii rutieri le recomandă conducătorilor auto să circule cu viteză adaptată permanent condițiilor meteo-rutiere şi să adopte o manieră preventivă de condus.
Nu consumați alcool dacă intenționați să urcați la volan şi nu conduceți dacă simțiți că sunteți obosiţi! Nu folosiți telefonul sau alte dispozitive mobile în timp ce conduceți.
În condiţiile unui trafic aglomerat, este important să nu uitați de politeţea rutieră, să nu blocați intersecţiile și să nu vă angajați în depăşirea coloanelor de autovehicule.
Pietonilor li se recomandă să evite pe cât posibil folosirea părţii carosabile, mai ales după lăsarea întunericului şi în condiţii de vizibilitate redusă, să traverseze drumurile doar prin locurile special amenajate, după o asigurare temeinică.
 
 
ACTIVITĂŢI PREVENTIVE ALE POLIŢIŞTILOR IEŞENI
 
La data de 2 februarie a.c., poliţiştii din cadrul Secţiei nr. 5 Poliţie Iaşi şi Biroului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii Iaşi au desfăşurat o activitate preventivă, la un centru de servicii sociale, din municipiul Iaşi.
 
Scopul activităţii a fost acela de a preveni victimizarea minorilor beneficiari ai centrului şi conştienizarea acestora cu privire la riscurile la care sunt expuşi atunci când pleacă din centru, fără acordul reprezentanţilor.
 
Astfel, poliţiştii au transmis celor prezenţi informaţii utile pentru siguranţa personală şi prevenirea victimizării.
  •  
 
La data de 2 februarie a.c., poliţiştii Biroului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii Iași, împreună cu reprezentanţi ai Asociaţiei ROR, au desfăşurat activităţi informativ-preventive, la Liceul Teoretic “Miron Costin”, din municipiul Iaşi.
 
În cadrul proiectului “Impact – stop bullying”, poliţiştii au descris fenomenele de bullying, cyberbullying, cauzele acestor fenomene, precum și formele de agresiune întânite în şcoli.
 
De asemenea, elevii au primit informații despre noțiunea de infracțiune, răspunderea penală a minorilor şi recomandări pentru a evita victimizarea.
 
Au fost prezentate influențele anturajului asupra comportamentului minorilor şi modalităţile de reacţie pentru situaţii concrete, menite a reduce riscul de victimizare.
 
În cadrul proiectului de prevenire a relaţiilor toxice cu accent pe prevenirea violenţei domestice şi a traficului de persoane „Relaţii sănătoase versus capcana relaţiilor toxice”, au fost transmise informaţii privind prevenirea violenţei domestice, aspecte ce ţin de recunoaşterea unei relaţii toxice, metoda de racolare loverboy, instituţiile cărora se pot adresa victimele violenţei domestice, serviciile de care pot beneficia, numerele de telefon gratuite şi accesibile non-stop – help line 0800500333, 0800800678 unde pot obţine consiliere şi îndrumare de specialitate.
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii