Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:54 28 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

IPJ Buzău Educaţia rutieră de la vârste fragede salvează vieți!

ro

22 Jan, 2024 15:22 402 Marime text
Nr. 20 din 22 ianuarie 2024
 
BULETIN INFORMATIV
privind evenimente şi activităţi din perioada 19-21 ianuarie 2024
 
 
 
Educaţia rutieră de la vârste fragede salvează vieți!
 
În ziua de 19 ianuarie a.c., polițiștii din cadrul Biroul Siguranță Școlară și polițiști rutieri din cadrul Poliției municipiului Buzău au desfășurat o sesiune de informare cu elevi de la Şcoala Gimnazială “General Ştefan Guşă” Spătaru.
Activitatea s-a desfăşurat sub forma unei discuţii interactive în cadrul căreia au fost abordate aspecte referitoare la necesitatea respectării semnelor de circulaţie de către copii, obişnuirea copiilor să se deplaseze pe un spaţiu limitat – trotuarul –, să respecte traseele de deplasare sigure, precum şi recunoaşterea de către elevi a situaţiilor de pericol pentru a nu deveni victime ale incidentelor rutiere.
Au fost distribuite și materiale cu recomandări preventive, cu un conținut adaptat vârstei, astfel încât mesajul preventiv să fie ușor de asimilat.
De asemenea, le-au fost diseminate recomandări preventive referitor la necesitatea refuzului de a fi pasager al unui autoturism condus de persoane carea au consumat băuturi alcoolice, regulile pentru deplasarea în siguranță cu bicicleta, precum și regulile de respectat la angajarea în traficul pietonal.
Polițiștii le-au explicat și regulile pe care trebuie să le respecte atunci când utilizează mijloacele de transport în comun sau pe cele școlare.
Finalul activității a fost unul colorat și cu zâmbete, elevii bucurându-se de baloanele primite.
  •  
Bănuit de furt depistat de polițiști
 
În ziua de 20 ianuarie a.c., polițiștii din cadrul Secției de poliție rurală Ziduri au depistat principalul bănuit în cazul unui furt de telefon mobil.
Fapta a fost sesizată în aceeași zi, de către o femeie de 73 de ani, din Valea Râmnicului.
Din cercetări s-a stabilit că bănuitul, un localnic de 21 de ani, în timp ce se afla la domiciliul persoanei vătămate pentru a o ajuta cu treburile gospodărești, ar fi profitat de neatenția acesteia și i-ar fi sustras telefonul mobil.
Prejudiciul a fost recuperat de polițiști și predat persoanei vătămate.
În cauză, polițiștii au întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de furt și continuă cercetările pentru stabilirea întregii activități infracționale a bănuitului.
 
  •  
 
Percheziție domiciliară la persoană bănuită de furt calificat
 
În ziua de 19 ianuarie a.c., polițiștii de investigații criminale din cadrul Poliției municipiului Buzău au desfășurat o percheziție domiciliară la o persoană bănuită de furturi calificate, un bărbat de 55 de ani, din municipiul Buzău.
Din cercetări a reieșit faptul că bănuitul, în perioada septembrie – octombrie 2023, ar fi sustras cereale, bunuri casnice, unelte electrice și materiale de construcții, dintr-o clădire și de pe un teren de la ieșirea din municipiul Buzău.
Prejudiciul a fost estimat la peste 35.000 de lei.
În urma pechezițiilor, polițiștii au ridicat în vederea continuării cercetărilor o betonieră, plase de gard, țevi metalice, uși, o bormașină și alte bunuri de uz gospodăresc.
Polițiștii continuă cercetările față de bănuiți în vederea stabilirii întregii activități infracționale a acestora.
  •  
 
12 dosare penale pentru infracțiuni la regimul rutier
 
Pentru depistarea conducătorilor auto aflaţi sub influenţa băuturilor alcoolice sau a substanțelor psihoactive, poliţiştii au efectuat peste 280 de testări cu aparatele etilotest/drugtest, în 10 cazuri fiind indicat consumul de alcool sau a substanțelor psihoactive.
În 3 situaţii a fost vorba de concentraţii alcoolice mai mici de 0,41 mg/l alcool pur în aerul expirat, șoferii fiind sancționați contravențional, iar în 6 situații a fost vorba  despre concentrații alcoolice cuprinse între 0,41 mg/l şi 1,75 mg/l alcool pur în aerul expirat.
În cazul unui tânăr de 28 de ani, din Buzău, ce a fost depistat de poliţiştii rutieri în timp ce conducea pe o stradă din Buzău, au reieșit indicii cu privire la posibila prezență a substanțelor psihoactive.
Menționăm că aceasta nu reprezintă probă în cadrul dosarului penal, persoana fiind condusă la o unitate medicală, pentru recoltarea de probe biologice, în vederea stabilirii cu exactitate a consumului unor substanțe interzise.
Polițiștii au întocmit alte două dosare penale sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de punerea în circulație sau conducerea unui vehicul neînmatriculat și conducere pe drumurile publice  a unui autovehicul de către o persoană căreia exercitarea dreptului de a conduce autovehicule i-a fost suspendată.
  •  
 
Reţinut pentru conducere fără permis și furt în scop de folosință
 
În data de 19 ianuarie a.c., polițiștii rutieri au reținut pentru 24 de ore un tânăr de 18 de ani, din Buzău, pentru infracţiuni la regimul rutier.
Tânărul ar fi sustras un autoturism profitând că proprietarul, un buzoian de 60 de ani, l-ar fi lăsat neasigurat, cu cheile în contact, în faţa imobilului.
Ulterior, după ce s-ar fi urcat la volanul maşinii, ar fi fost implicat într-un eveniment rutier soldat doar cu pagube materiale.
În urma verificărilor specifice, polițiștii au constatat că tânărul nu deținea permis de conducere pentru nicio categorie de vehicule.
În cauză a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de conducerea unui vehicul fără permis de conducere și furt în scop de folosință.
Față de șofer a fost luată măsura reținerii pentru o perioadă de 24 de ore, iar polițiștii continuă cercetările sub coordonarea parchetului pentru stabilirea întregii activități infracționale a tânărului.
 
  •  
Accidente de circulaţie
 
*În data de 19 ianuarie a.c., în jurul orei 11.30, polițiștii buzoieni au fost sesizați de producerea unui accident de circulație la intersecția DN2E85 cu DN1B.
Din primele date de la fața locului a reieșit că este vorba de o coliziune între trei autovehicule ce se deplasau pe direcția Buzău către București, la volanul cărora se aflau trei șoferi, de 69, 28 și 49 de ani, din Vrancea și București.
Accidentul s-a soldat cu rănirea șoferului bucureștean în vârstă de 28 de ani și a 7 pasageri din mașina conducătorului auto de 69 de ani, cu vârste cuprinse între 11 și 22 de ani, toți din Vrancea.
Persoanele rănite au fost preluate de ambulanță și transportate la spital pentru îngrijiri medicale.
În cauză s-a întocmit dosar penal iar polițiștii continuă cercetările pentru stabilirea tuturor împrejurărilor în care s-a produs accidentul.
 
** În data de 21 ianuarie a.c., în jurul orei 07.30, polițiștii buzoieni au fost sesizați de producerea unui accident de circulație pe DJ 220, în Cochirleanca.
Din primele date de la fața locului a reieșit că autoturismul condus pe direcția Bobocu către Bălăceanu de către un șofer de 80 de ani, din Cochirleanca, a surprins și accidentat un biciclist, un bărbat de 84 de ani, din Cochirleanca, ce se deplasa pe aceeași direcție de mers.
Accidentul s-a soldat cu rănirea biciclistului, acesta fiind preluat de ambulanță și transportat la spital pentru îngrijiri medicale.
În cauză s-a întocmit dosar penal iar polițiștii continuă cercetările pentru stabilirea tuturor împrejurărilor în care s-a produs accidentul.
 
 
Suntem în trafic! Acționăm pentru siguranța dumneavoastră!
 
          Pentru ca rezultatele să fie optime și sfârșitul zilei să fie unul liniștit, este necesar ca fiecare dintre noi să contribuim la siguranța rutieră prin propria conduită.
Așadar, sfătuim conducătorii auto să  nu uite că suntem în sezonul rece și că autovehiculul trebuie echipat cu anvelope  corespunzătoare, le recomandăm să reducă viteza, să folosească luminile de ceață din dotarea autovehiculelor și să evite să acționeze brusc mecanismele de direcție și de frânare ale autovehiculului întrucât, pe anumite porțiuni, din cauza temperaturilor scăzute și a umezelii asociate ceții, există posibilitatea formării poleiului.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii