Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:07 01 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

IPJ Buzău Educația preventivă, o componentă importantă pentru siguranța copiilor.

ro

19 Dec, 2023 15:22 458 Marime text
Nr. 405 din 19 decembrie 2023
 
 
BULETIN INFORMATIV
privind evenimente şi activităţi din ziua de 18 decembrie 2023
 

Educația preventivă, o componentă importantă pentru siguranța copiilor.

 
       Polițiștii din cadrul Serviciului Rutier au desfășurat, ieri, activități preventiv-informative și de educație rutieră la Școala Gimnazială „George Emil Palade”, Şcoala Gimnazială Nr. 11 și Școala Primară Policiori.
În cadrul acestor activități au fost prezenți peste 150 de părinţi, cadre didactice și copii.
Elevilor și cadrelor didactice le-a fost prezentat laboratorul de educație rutieră, context în care au fost abordate aspecte din legislația rutieră și cazuri concrete din activitatea de zi cu zi a polițiștilor rutieri.
Elevii s-au putut familiariza cu indicatoarele rutiere şi semnificaţia acestora, respectiv cu regulile de circulație pe drumurile publice.
Totodată, le-au fost transmise recomandări preventive referitoare la mersul cu bicicleta, cu rolele, precum și la comportamentul pe care trebuie să îl aibă în mijloacele de transport sau la locul de joacă.
Pe parcursul activității, copiii au răspuns pozitiv la activitățile prin care au fost simulate diverse situații întâlnite în trafic, învățând cum să se asigure din ambele părți atunci când traversează strada și semnificația culorilor semaforului, conștientizând totodată și importanța respectării regulilor de circulație.
De asemenea, elevii au primit explicații despre urmările nerespectării legislației rutiere și despre efectele accidentelor rutiere în care pot fi implicați în calitate de participanți la trafic, modul de utilizare a mijloacelor de transport în comun/microbuze școlare.
Indiferent de vârsta participanților la trafic, regulile rutiere trebuie cunoscute și respectate întotdeauna, cu responsabilitate. Acest lucru poate face diferența în cazul unui eveniment rutier, salvând vieți.
Tot ieri, polițiștii Compartimentul de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii au desfășurat activităţi educativ-preventive în cadrul campaniei „Sărbători în siguranță”, în  Gherăseni, Movila Banului și municipiul Buzău, atât în proximitatea centrelor comerciale, cât şi în unităţile de învăţământ.
Polițiștii au purtat discuţii şi au adresat sfaturi preventive, au adus la cunoştina interlocutorilor măsurile care trebuie adoptate pentru a nu deveni victime, dar și aspecte legislative ce reglementează deţinerea şi utilizarea articolelor pirotehnice.
Ofiţerii Biroului Siguranță Școlară, împreună cu personal specializat din cadrul unei unităţi medicale din Buzău, s-au întâlnit cu elevi din cadrul Colegiului Național “Bogdan Petriceicu Hasdeu”.
Activităţile au urmărit creșterea gradului de informare pe linia prevenirii consumului de droguri.
 Liceenii au fost consiliați, fiindu-le reamintite efectele consumului de substanţe psihoactive asupra organismului şi consecințele în plan social și familial.
  •  
 
Bănuit de furt depistat de polițiști
 
În ziua de 18 decembrie a.c., polițiștii din cadrul Postului de poliție Rușețu au depistat principalul bănuit în cazul unui furt calificat - un bărbat în vârstă de 36 de ani, din Brăila.
Fapta a fost sesizată în ziua de 17 decembrie a.c., de către persoana vătămată, un bărbat în vârstă de 52 de ani, din Rușețu.
Din cercetări a reieşit că, în noaptea de 16/17 decembrie a.c., bănuitul ar fi profitat de faptul că proprietarul a lăsat autoturismul parcat în fața imobilului, fapt pentru care bărbatul ar fi sustras cele două plăcuțe de înmatriculare ale autoturismului.
       Prejudiciul a fost recuperat de polițiști în totalitate și predat persoanei vătămate.
       În cauză a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de furt calificat, iar polițiștii continuă cercetările.
  •  
Polițiștii rutieri acționează în vederea prevenirii accidentelor rutiere
 
În data de 18 decembrie a.c., poliţiştii rutieri din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Buzău au continuat activităţile de prevenire şi combatere a principalelor cauze generatoare de accidente rutiere, au întocmit două dosare penale şoferilor care s-au urcat la volan după ce au consumat alcool, au aplicat 75 de sancțiuni contravenționale și au reţinut 9 permise de conducere ca urmare a abaterilor rutiere constatate.
Aparatele radar amplasate au înregistrat 30 de autovehicule ce se deplasau cu viteze mai mari decât limitele maxime admise, iar împotriva a 5 dintre conducătorii auto s-a luat, pe lângă sancţiunea contravenţională, şi măsura complementară a reţinerii permisului de conducere pentru următoarele 90, respectiv 120 de zile.
Cu cea mai mare viteză129 km/h – a fost înregistrat autovehiculul unui bărbat de 65 de ani, din Buzău, ce rula pe DN 1B, în localitatea Istrița de Jos.
Alte 3 permise de conducere au fost reţinute pentru nerespectarea semnificației culorii roșii a semaforului.
11 sancţiuni contravenţionale au mai fost aplicate şoferilor care nu au purtat centura de siguranţă, 8 sancțiuni pentru prezența defecțiunilor tehnice a autovehiculelor, dar şi 15 sancţiuni pentru alte abateri în trafic.
Valoarea totală a sancţiunilor aplicate este de peste 30.000 de lei.
         
ATENŢIE ÎN TRAFIC!
 
Suntem în perioada sărbătorilor de iarnă, în goana după cumpărături şi cadouri. Poliţiştii rutieri au câteva recomandări preventive pentru cetăţeni, astfel încât să nu lăsăm farmecul acestei perioade să fie umbrit de evenimente negative.
Solicităm conducătorilor de autovehicule să circule cu atenţie, calm şi să dea dovadă de respect în trafic, deoarece un comportament agresiv va spori major riscul de a fi implicat într-un eveniment rutier cu urmări nedorite.
În vederea asigurării unui climat de ordine şi siguranţă în trafic, poliţiştii rutieri vor acţiona, pentru fluidizarea circulaţiei, respectiv, prevenirea blocajelor rutiere şi a evenimentelor negative în punctele cu risc ridicat de accidente, în zona centrelor comerciale şi la orele cu trafic intens.
De asemenea, le recomandăm conducătorilor de vehicule să circule cu maximă atenție, să nu parcheze autovehiculele în apropierea zonelor restricționate pentru circulație, să respecte semnalele polițiștilor rutieri și să opteze pentru transportul public pentru a se deplasa, dacă nu au urgenţe.
Tot în această perioadă, se înregistrează şi o creştere a traficului pietonal.  Astfel, pietonilor le recomandăm să circule doar pe trotuare, să traverseze carosabilul doar prin locurile special amenajate și la culoarea verde a semaforului electric, după ce s-au asigurat temeinic că traversarea se face în condiții de siguranță, iar conducătorii de vehicule le-au înțeles intenția de a traversa.
În speranţa că veţi urma recomandările noastre, vă dorim „Sărbători fericite!“.
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii