Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:55 30 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

IPJ Argeș Rezultatele acțiunilor de combatere a delictelor silvice desfășurate de polițiștii argeșeni la sfârșitul săptămânii

ro

26 Feb, 2024 12:52 372 Marime text
Nr. 133 din 26 februarie 2024
 
 
Rezultatele acțiunilor de combatere a delictelor silvice desfășurate de polițiștii argeșeni la sfârșitul săptămânii
 
 
În urma verificărilor la o exploatare forestieră, polițiștii si specialșiștii silvici au sistat exploatarea, au aplicat o sancțiune unui operator silvic și au întocmit un dosar penal în urma neregulilor constatate.
De asemenea, polițiștii au dispus confiscarea unei cantități de aproape 40 de metri cubi de material lemnos și au aplicat 9 sancțiuni, în valoare de 21.000 de lei.
 
 
La acest sfârșit de săptămână, echipe formate din poliţiştii Biroului pentru Protecția Fondului Forestier și Piscicol din cadrul Serviciului de Ordine Publică Argeș, alături de polițiști din structurile de ordine publică și poliție rutieră, au acţionat pe raza județului nostru, pentru combaterea tăierii, sustragerii și comercializării ilegale de material lemnos, împreună cu specialiști din cadrul Gărzii Forestiere Ploiești - Biroul Garda Forestieră Județeană Argeș, dar și ai Direcției Silvice Argeș, și cu personal silvic cu atribuții de control/de pază pe linie silvică din cadrul ocoalelor silvice din județ.
Polițiștii și specialiștii silvici au efectuat verificări privind tăierea, transportul, depozitarea și comercializarea de material lemnos. În urma activităților, au fost constatate abateri privind încălcarea normelor specifice de către transportatori de material lemnos, de către 8 bărbați cu vârste cuprinse între 32 și 62 de ani.
Sancțiunile contravenționale au fost aplicate astfel:
- 2 au fost persoane fizice neautorizate ca transportator profesionist de material lemnos, ca urmare a depășirii limitei de 20 de m.c. pe an calendaristic;
- 6 transportatori ce efectuau transport de material lemnos (5 cu autoutilitare și unul cu atelaj), neregulile constatate fiind referitoare la nefuncționarea receptorului GPS pe întreaga durată a transportului (o situație), depășirea cantității justificate prin documente de provenință (două situații) și lipsa justificării cu documente de proveninență a materialului lemnos transportat (trei situații).
Totodată, în urma verificărilor efectuate la o exploatare forestieră situată pe raza UAT Lerești, a fost aplicată o sancțiune contravențională, în valoare de 4.000 de lei, conform Legii 171/2010 privind contravențiile silvice, ca urmare a nerespectării tehnologiilor de exploatare de către agentul comercial titular al autorizațiilor de exploatare.
Totodată, în urma verificărilor privind legalitatea constituirii celor două acte de punere în valoare, s-a stabilit că reprezentantul silvic emitent al autorizațiilor de exploatare ar fi atestat în mod eronat diametrele arborilor față de situația reală, rezultând un volum de material lemnos mai mare față de cel înscris în actele de punere în valoare.
De asemenea, din verificările efectuate în teren s-a constatat și că reprezentantul aceluiași ocol silvic ar fi utilizat ciocanul silvic de marcat fără respectarea reglementărilor specifice, marcând silvic mai mulți arbori într-o parcelă învecinată, fiind dispusă măsura sistării exploatării materialului lemnos, urmând să fie efectuată demarcarea arborilor în cauză.
 
  •  
 
Aspecte legale din domenmiul silvic:
 
 
În contextul operaționalizării aplicației SUMAL 2.0 privind controlul provenienței și trasabilității materialului lemnos, și al intrării în vigoare, din 31 ianuarie 2021, a prevederilor HG 497/ 25.06.2020, și a Ordinului 118/27.01.2021 privind obligațiile utilizatorilor SUMAL 2.0., activitățile de control al tăierii, transportului și deținerii de material lemnos sunt desfășurate de către polițiștii argeșeni în mod curent și vor continua în perioada următoare.
Reamintim că sancţiunile prevăzute de legislaţia din domeniul silvic sunt cuprinse între 1.000 şi 8.000 de lei pentru persoanele fizice care taie sau sustrag arbori, indiferent de forma pe proprietate a terenului de unde provin, iar deţinerea ori transportul de material lemnos fără forme legale de sancţionează cu amendă între 1.000 şi 15.000 de lei.
Totodată, pentru agenţii economici care deţin sau efectuează activități de expediere, transport, primire pentru depozitare, prelucrare ori de exploatare de material lemnos, amenzile sunt cuprinse între 1.000 și 15.000 de lei, cu măsuri complementare ce pot ajunge la suspendarea activității, iar pentru tăierea și sutragerea de arbori în cadrul exploatărilor forestiere de către operatori economici atestați, amenzile pot fi de la 8.000 până la 12.000 de lei, precum și retragerea atestatului care permite desfășurarea unor astfel de activități.
Tot din categoria măsurilor complementare, materialul lemnos tăiat, deţinut sau transportat ilegal se reţine în vederea stabilirii provenienţei şi/sau confiscă, iar în funcţie de împrejurările depistării, poate fi confiscat şi MIJLOCUL DE TRANSPORT şi uneltele folosite la tăierea materialului lemnos.
 
  •  
 
Exemple:
 
 
Polițiștii din cadrul Biroului Protecția Fondului Forestier și Piscicol din cadrul Serviciului Ordine Publică, împreună cu specialiști din cadrul Gărzii Forestiere Ploiești - Biroul Județean Argeș, au efectuat un control la o exploatare forestieră de pe raza U.A.T. Lerești, în care au fost constituite două acte de punere în valoare, exploatarea fiind realizată de către un agent comercial cu sediul în comuna Dragoslavele.
În urma verificărilor, a rezultat că agentul comercial ce executa lucrările de exploatare a materialului lemnos nu a respectat tehnologiile de exploatare, fapt pentru care reprezentatul acestuia a fost sancționat contravențional cu amendă în valoare de 4.000 de lei, conform Legii 171/2010 privind contravențiile silvice.
Totodată, în urma verificărilor privind legalitatea constituirii celor două acte de punere în valoare, s-a stabilit că, în urma înscrierii în carnetele de inventar a arborilor marcați în vederea exploatării, reprezentantul ocolului silvic emitent al autorizațiilor de exploatare ar fi atestat în mod eronat diametrele arborilor față de situația reală de la fața locului, rezultând un volum de material lemnos mai mare cu 126 m.c. material lemnos în plus față de cel înscris în actele de punere în valoare.
De asemenea, din verificările efectuate în teren s-a constatat și că reprezentantul aceluiași ocol silvic ar fi utilizat ciocanul silvic de marcat fără respectarea reglementărilor specifice, marcând silvic mai mulți arbori într-o parcelă învecinată, fără ca anterior să fi fost emisă delegație de marcare.
Față de aceste aspecte a fost dispusă măsura sistării exploatării materialului lemnos, urmând ca materialul lemnos neexploatat să fie demarcat.
În urma celor constatate, în cauză a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de fals intelectual, conform art. 321 din Codul Penal, respectiv de folosirea dispozitivelor speciale de marcat cu nerespectarea reglementărilor specifice în vigoare, conform art. 107ˆ1 din Legea 46/2008 – Codul Silvic.
 
  •  
 
Polițiștii Secţiei de Poliţie Rurală Stâlpeni au finalizat verificările privind transportul de material lemnos, de către un bărbat, care nu era înregistrat în aplicația SUMAL 2.0 ca transportator profesionist de material lemnos.
 Din verificări s-a stabilit că, în perioada 22.02-22.12.2023, un bărbat de 50 de ani, din Coșești, a efectuat mai multe transporturi de material lemnos, deși nu figurează înregistrat ca transportator profesionist de material lemnos în aplicația informatică SUMAL 2.0. Astfel, a rezultat că cel în cauză a depășit cu 23.22856 m.c. volumul de 20 mc/an calendaristic permis de normele legale.
În urma celor constatate, bărbatul a fost sancționat contravențional cu amendă în valoare de 5.000 de lei, pentru încălcarea prevederilor din Legea 171/2010, raportat la Normele H.G. 497/2020. De asemenea, a fost luată măsura complementară a confiscării valorice a cantității de 23.22856 m.c. de material lemnos, în valoare de aproximativ 3.500 de lei.
 
  •  
 
În perioada 23- 25 februarie a.c., polițiștii din cadrul Poliției Orașului Mioveni au acționat pentru prevenirea și combaterea ilegalităților din domeniul forestier, ocazie cu care au depistat patru bărbați, cu vârste cuprinse între 34 și 62 de ani, care au transportat material lemnos cu autoutilitare, fără respectarea regimului silvic.
În urma abaterilor constatate, au fost aplicate 4 sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 5.000 de lei, conform Legii 171/2010 privind contravențiile silvice.
 
Astfel, în ziua de 25 februarie a.c., polițiștii din cadrul Poliției Orașului Mioveni au depistat un bărbat de 44 de ani, din Mihăești, care conducea o autoutilitară cu care transporta material lemnos, pe DN 73, în zona Clucereasa. Bărbatul în cauză a prezentat pentru control un document de însoțire din care rezulta justificarea transportului unei cantități de 2,51 mc lemn foc rasinoase.
Din verificarea în aplicația SUMAL 2.0 a rezultat faptul că receptorul GPS al dispozitivului mobil nu a fost pornit, fapt pentru care bărbatul în cauză a fost sancționat contravențional cu amendă în valoare de 2.000 de lei, conform Legii 171/2010.
 
De asemenea, în ziua de 24 februarie a.c., polițiștii din cadrul Poliției Orașului Mioveni au depistat un bărbat de 45 de ani, din Țițești, care conducea o autoutilitară cu care transporta de material lemnos, pe DN 73, pe raza orașului Mioveni, prezentând pentru verificări un document prin care justifica transportul unei cantități de 1,034 mc, lemn foc, diverse specii.
Întrucât au rezultat suspiciuni cu privire la faptul că volumul de material lemnos aflat în mijlocul de transport este mai mare decât cel consemnat în documentul de însoțire prezentat pentru verificări, s-a procedat la măsurarea acestuia, de către un specialist silvic, rezultând o diferență de un metru cub în plus, (0,8 lemn foc esență fag și 0,2 mc anine), transportați fără documente specifice de însoțire a transportului sau documente care să ateste proveniența legală.
Ca urmare a abaterii constatate, cel în cauză a fost sancționat contravențional cu amendă în valoare de 1.000 de lei, conform Legii 171/2010, iar cantitatea de material lemnos fără provenință justificată, respectiv 1 m.c., a fost confiscată și predată reprezentanților Ocolului Silvic Pitești.
 
  •  
 
În ziua 25 februarie a.c., în jurul orei 12:00, polițiștii Serviciului Rutier Argeș au depistat un bărbat de 32 de ani, din Micești, care conducea o autoutilitară cu care efectua transport de material lemnos, pe DC 227, pe raza localității de domiciliu, fără a deține documente de însoțire ori documente care să ateste provenința legală a materialului lemnos transportat.
Cu sprijinul unui specialist silvic, s-a procedat la măsurarea materialului lemnos ce se găsea în mijlocul de transport, rezultând că bărbatul transporta 2 mc de material lemnos, specia stejar.
Ca urmare a abaterii constatate, cel în cauză a fost sancționat contravențional cu amendă în valoare de 1.000 de lei, conform Legii 171/2010, iar cantitatea de material lemnos fără provenință justificată, respectiv 2 m.c. lemn, de esență stejar, a fost confiscată și predată reprezentanților Ocolului Silvic Pitești.
 
 
          BIROUL DE PRESĂ
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii