Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:47 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

IPJ Argeș A fost confiscată cantitatea de aproximativ 100 de metri cubi de material lemnos

ro

04 Mar, 2024 14:38 306 Marime text
Nr. 157 din 04 martie 2024
 
Rezultatele acțiunilor de combatere a delictelor silvice desfășurate de polițiștii argeșeni în ultima săptămână
 
 
În perioada 26 februarie – 03 martie a.c., echipe formate din polițiști argeșeni și specialiști silvici au acționat pentru combaterea delictelor silvice pe raza județului Argeș.
 
A fost confiscată cantitatea de aproximativ 100 de metri cubi de material lemnos, iar în urma abaterilor au fost aplicate 18 sancțiuni contravenționale și a fost întocmit un dosar penal.
 
Echipe alcătuite din poliţiştii Biroului pentru Protecția Fondului Forestier și Piscicol din cadrul Serviciului de Ordine Publică Argeș, alături de polițiști din structurile de ordine publică și poliție rutieră, au acţionat pe raza județului nostru, pentru combaterea tăierii, sustragerii și comercializării ilegale de material lemnos, împreună cu specialiști din cadrul Gărzii Forestiere Ploiești - Biroul Garda Forestieră Județeană Argeș, dar și ai Direcției Silvice Argeș, și cu personal silvic cu atribuții de control/de pază pe linie silvică din cadrul ocoalelor silvice din județ.
 
Polițiștii și specialiștii silvici au efectuat verificări privind tăierea, transportul, depozitarea și comercializarea de material lemnos. În urma activităților, au fost constatate abateri privind încălcarea normelor specifice de către 19 persoane, cu vârste cuprinse între 22 și 55 de ani. Dintre persoanele sancționate:
- 3 au fost persoane fizice neautorizate ca transportator profesionist de material lemnos, ca urmare a depășirii limitei de 20 de m.c. pe an calendaristic;
- 3 transportatori înregistrați ca utilizatori ai aplicației SUMAL 2.0 ce efectuau transport de material lemnos cu ansambluri rutiere (nereguli referitoare la datele introduse în aplicație sau lipsa conexiunii permanente la date);
- 12 persoane fizice care transportau material lemnos cu autoutilitare sau atelaje, ce depășeau cantitatea justificată cu documente de proveninență sau fără a justifica materialul lemnos transportat.
De asemenea, a fost întocmit un dosar penal, pentru săvârșirea infracțiunilor prevăzute de art. 107 și art. 109 din Lg 46/2008 R, privind Codul Silvic, de către o persoană care ar fi tăiat ilegal și sustras cantitatea de aproximativ 1 mc de material lemnos, din păduri private, situate pe raza comunei Bogați.
 
În urma abaterilor constatate, au fost aplicate 18 sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 31.500 de lei, conform Legii 171/2010 privind contravențiile silvice, fiind confiscate: valoric, cantitatea totală de 91,94 metri cubi , în valoare de aproximativ 21.000 de lei și fizic, cantitatea de aproximativ 7 mc.
 
  •  
 
Exemple:
 
 
Polițiștii Secţiei de Poliţie Rurală Domnești au finalizat verificările privind transportul de material lemnos, de către un bărbat, care nu era înregistrat în aplicația SUMAL 2.0 ca transportator profesionist de material lemnos.
 Din verificări s-a stabilit că, în perioada ianuarie-decembrie 2023, un bărbat de 54 de ani, din Domnești, a efectuat mai multe transporturi de material lemnos, deși nu este înregistrat ca transportator profesionist de material lemnos în aplicația informatică SUMAL 2.0. Astfel, a rezultat că cel în cauză a depășit cu 9,68 m.c. volumul de 20 mc/an calendaristic permis de normele legale.
În urma celor constatate, bărbatul a fost sancționat contravențional cu amendă în valoare de 5.000 de lei, pentru încălcarea prevederilor din Legea 171/2010, raportat la Normele H.G. 497/2020. De asemenea, a fost luată măsura complementară a confiscării valorice a cantității de 9,68 m.c. de material lemnos, în valoare de 2.418 lei.
 
  •  
 
Polițiștii Secţiei de Poliţie Rurală Stâlpeni au acționat pentru prevenirea și combaterea ilegalităților din domeniul forestier, ocazie cu care au depistat un bărbat de 38 de ani, din Stâlpeni, care conducea un autoturism, pe raza localității de domiciliu, cu care transporta cantitatea de 0,883 mc de material lemnos, fără a deține documente justificative de proveniență și transport.
Ca urmare a abaterii constatate, cel în cauză a fost sancționat contravențional cu amendă în valoare de 1.000 de lei, conform Legii 171/2010, iar cantitatea de material lemnos a fost confiscată și predată reprezentanților ocolului silvic competent.
De asemenea, întrucât autoturismul nu avea poliță de răspundere civilă auto valabilă, conducătorul auto a fost sancționat contravențional, cu amendă în valoare de 1.000 de lei, conform Legii 132/2017, fiindu-i reținute certificatul de înmatriculare și plăcuțele cu numărul de înmatriculare.
 
 
  •  
 
În contextul operaționalizării aplicației SUMAL 2.0 privind controlul provenienței și trasabilității materialului lemnos, și al intrării în vigoare, din 31 ianuarie 2021, a prevederilor HG 497/ 25.06.2020, și a Ordinului 118/27.01.2021 privind obligațiile utilizatorilor SUMAL 2.0., activitățile de control al tăierii, transportului și deținerii de material lemnos sunt desfășurate de către polițiștii argeșeni în mod curent și vor continua în perioada următoare.
 
Reamintim că sancţiunile prevăzute de legislaţia din domeniul silvic sunt cuprinse între 1.000 şi 8.000 de lei pentru persoanele fizice care taie sau sustrag arbori, indiferent de forma pe proprietate a terenului de unde provin, iar deţinerea ori transportul de material lemnos fără forme legale de sancţionează cu amendă între 1.000 şi 15.000 de lei.
 
Totodată, pentru agenţii economici care deţin sau efectuează activități de expediere, transport, primire pentru depozitare, prelucrare ori de exploatare de material lemnos, amenzile sunt cuprinse între 1.000 și 15.000 de lei, cu măsuri complementare ce pot ajunge la suspendarea activității, iar pentru tăierea și sutragerea de arbori în cadrul exploatărilor forestiere de către operatori economici atestați, amenzile pot fi de la 8.000 până la 12.000 de lei, precum și retragerea atestatului care permite desfășurarea unor astfel de activități.
 
Tot din categoria măsurilor complementare, materialul lemnos tăiat, deţinut sau transportat ilegal se reţine în vederea stabilirii provenienţei şi/sau confiscă, iar în funcţie de împrejurările depistării, poate fi confiscat şi MIJLOCUL DE TRANSPORT şi uneltele folosite la tăierea materialului lemnos.
 
 
BIROUL DE PRESĂ
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii