Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:44 01 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

IPJ Argeș Conduceau sub influența alcoolului

ro

02 May, 2023 14:07 581 Marime text
Nr. 270 din 02 mai 2023
 
 
BULETIN DE PRESĂ
 
 
Sancțiuni aplicate de polițiștii rutieri
 
 
În ultimele 24 de ore, polițiștii rutieri argeșeni au continuat acțiunile pentru prevenirea și combaterea principalelor cauze generatoare de evenimente rutiere, în mod deosebit a conducerii sub influența alcoolului sau a substanțelor cu efect psihoactiv.
Ca urmare a abaterilor constatate, au fost aplicate aproape 100 de sancțiuni contravenționale, în valoare totală de aproape 30.000 de lei. Totodată au fost reținute, în vederea suspendării dreptului de circulație, 12 permise de conducere și au fost retrase 10 certificate de înmatriculare.
Poliţiştii din cadrul Serviciului Rutier Argeş şi cei ai structurilor rutiere municipale şi orăşeneşti vor continua acţiunile pentru prevenirea evenimentelor rutiere, precum şi pentru conştientizarea de către conducătorii auto a riscurilor la care se expun prin nerespectarea regulilor de circulaţie.
 
 
Acțiuni de reducere a riscului rutier
 
În ziua de de 01 mai a.c., polițiștii din cadrul Biroului Rutier Pitești au acționat atât în mediul urban cât și pe raza comunelor arondate, pentru prevenirea și combaterea principalelor cauze generatoare de accidente rutiere.
În urma abaterilor constatate, polițiștii rutieri piteșteni au aplicat 50 de sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 8.265 de lei, fiind reținute 5 permise de conducere.
De asemenea, în cadrul activităților, a fost constatată o infracțiune, privind conducerea sub influența alcoolului, conform art. 336 din Codul Penal.
Din totalul sancțiunilor contravenționale, au fost aplicate:
  • 5 ca urmare a consumului de alcool (cu măsura complementară de suspendare pentru o perioadă de 90 de zile, începând cu momentul constatării faptei);
  • 7 ca urmare a nepurtării centurii de siguranță sau a dispozitivelor omologate pentru copii;
  • 18 ca urmare a vitezei peste limita legală de pe sectorul de drum pe care a fost constatată abaterea.
 
 
Conduceau sub influența alcoolului
 
 
În ziua de 01 mai a.c., polițiștii din cadrul Biroului Rutier Pitești au depistat un bărbat de 60 de ani, din Pitești, care conducea un autoturism pe DJ 659, pe raza comunei Bradu, în timp ce se afla sub influența alcoolului.
În urma testării cu aparatul etilotest a rezultat o valoare mai mare decât limita de 0,40 mg/l alcool pur în aerul expirat, fapt pentru care cel în cauză a fost condus la o unitate medicală, pentru recoltarea de probe biologice de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei.
În cauză a fost întocmit dosar penal conform art. 336 din Codul Penal, iar dreptul de a conduce a fost suspendat, fiind eliberată dovadă înlocuitoare, fără drept de circulație.
 
 
În ziua de 01 mai a.c., polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală Tigveni au depistat un bărbat de 45 de ani, din Șuici, care conducea un autoturism pe DJ 703H, pe raza localității de domiciliu, în timp ce se afla sub influența alcoolului.
În urma testării cu aparatul etilotest a rezultat o valoare mai mare decât limita de 0,40 mg/l alcool pur în aerul expirat, fapt pentru care cel în cauză a fost condus la o unitate medicală, pentru recoltarea de probe biologice de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei.
În cauză a fost întocmit dosar penal conform art. 336 din Codul Penal, iar dreptul de a conduce a fost suspendat, fiind eliberată dovadă înlocuitoare, fără drept de circulație.
 
 
Conducea cu permisul suspendat
 
 
În ziua de 01 mai a.c., polițiștii din cadrul Secţiei de Poliţie Rurală Domnești au depistat un tânăr de 22 de ani, din Mușătești, care conducea un autoturism pe DJ 703I, pe raza comunei Mălureni, având dreptul de a conduce suspendat.
Ca urmare a celor constatate, în cauză a fost întocmit dosar penal conform art. 335 din Codul Penal, iar verificările continuă, pentru stabilirea tuturor împrejurărilor în care fapta a fost săvârșită.
 
 
Acțiuni de menținere a ordinii publice
 
În ziua de 01 mai a.c., polițiștii din cadrul Secțiilor 1-4 Poliție Pitești au desfășurat acțiuni de menținere a ordinii și liniștii publice și prevenire a faptelor contra patrimoniului, respectare a normelor de circulație pe drumurile publice.
În cadrul acțiunilor, polițiștii au legitimat peste 100 de persoane și au verificat peste 50 de autovehicule.
Acțiunile au vizat și verificarea modului de organizare a dispozitivului de pază a ovbiectivelor și a modului executare a serviciului de pază de către agenții de pază aflați în serviciu, fiind verificate peste 50 de obiective (baruri și restaurante, săli de jocuri de noroc, obiective de tip industrial și sedii ale unor instituții).
Ca urmare a abaterilor constatate, polițiștii au aplicat un total de 49 de sancțiuni contravenționale, în valoare de 4.460 de lei și au retras 5 certificate de înmatriculare și un set de plăcuțe cu numărul de înmatriculare.
Polițiștii au acționat pentru prevenirea și combaterea faptelor ilegale ce aduc atingere vieții, sănătății și integrității corporale, a patrimoniului public și privat, în zona centrală a municipiului Pitești.
De asemenea, au fost continuate activităţile de informare şi prevenire a cetăţenilor din cartierele unde locuiesc preponderent persoane vârstnice, cu privire la infracţiunile de furt din locuinţă şi înşelăciune comise de persoane care pretind că lucrează la diferite companii, precum şi a infracţiunilor de înşelăciune comise prin intermediul reţelelor de telefonie mobilă.
 
 
Exemple:
 
1. Poliţiştii Compartimentului sisteme de securitate din cadrul Secției 1 Poliție Pitești au acţionat pe raza de competență, pentru prevenirea faptelor contra patrimoniului persoanelor juridice și verificarea modului de organizare și de desfășurare a serviciului de pază, la obiectivele care sunt asigurate cu pază umană sau cu servicii de monitorizare și intervenție prin firme specializate.
Au fost verificate un numar de 28 de societăți ( cu obiect de activitate baruri sau restaurante, săli de jocuri de noroc, sedii de instituții și obiective cu activitate de tip industrial), precum și peste 30 de agenți de pază, iar în urma abaterilor constatate, au fost aplicate 5 sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 600 de lei, conform Legii 333/2003.
Au fost realizate instruiri la societățile care au ca obiect de activitate bar/restaurant/club, pentru respectarea prevederilor Legii 61/1991R, cu accent în privința prevederilor:
- art. 2, pct. 22 - servirea cu bauturi alcoolice a consumatorilor aflati în vadita stare de ebrietate sau a minorilor;
- art. 2, pct. 25 - tulburarea linistii locuitorilor prin producerea de zgomote cu orice aparat sau obiect;
- art. 2, pct. 35 - neasigurarea de către responsabili prin personal propriu sau specializat a ordinii publice în localuri,
- măsura complementară ce poate fi dispusă ca urmare a constatării abaterilor menționate, de suspendare a activității pe o perioadă cuprinsă între 10 și 30 zile, în cazul nerespectării prevederilor legale.
Polițiștii Compartimentului sisteme de securitate din cadrul Secției 1 Poliție Pitești au depistat patru agenți de securitate care nu respectau consemnul general sau particular al postului ori obligațiile impuse agenților de pază. Toate cele patru sancțiuni au fost comunicate către Serviciul Ordine Publică din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Argeș, pentru aplicarea măsurilor legale care se impun, întrucât la două abateri de asemenea natură se aplică măsura complementară a retragerii avizului de pază.
Dintre cei patru agenți de pază sancționați, unul a fost depistat dormind, iar altul a fost depistat în serviciu în timp ce se afla sub influența alcoolului (în urma testării cu aparatul etilotest rezultând o valoare de 0,77 mg/l alcool pur în aerul expirat). În cele două situații din urmă, au fost aplicate sancțiuni contravenționale în valoare de 300 de lei fiecare.
De asemenea, în urma verificărilor efectuate la societățile comerciale, au fost identificate două situații în care nu a fost solicitată modificarea planului de pază al obiectivului (având ca obiect de activitate club-restaurant și obiectiv industrial), în urma modificărilor aduse numărului de posturi asigurate cu pază umană. Ca urmare a celor constatate, a fost aplicată o sancțiune contravențională, conform Legii 333/2003, în ambele situații fiind stabilit termen de remediere a deficiențelor.
 
 
2. Polițiștii din cadrul Secției 4 Poliție Pitești au depistat un minor de 17 ani, din Pitești, care conducea un moped, iar în urma verificărilor s-a stabilit că valabilitatea inspecției tehnice periodice a vehiculului în cauză era expirată, din cursul lunii ianuarie 2023.
Ca urmare a celor constatate, minorul a fost sancționat contravențional cu avertisment, conform OUG 195/2002R, cu măsura complementară de reținere a certificatului de înmatriculare și eliberare a unei dovezi înlocuitoare.
 
 
          BIROUL DE PRESĂ
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii