Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:09 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Vizita oficială a ministrului afacerilor externe în Republica Indonezia

ro

11 Oct, 2016 09:23 843 Marime text
Vizita  oficială a ministrului afacerilor externe în Republica Indonezia și participarea la cea de-a 21-a reuniune ministerială UE-ASEAN (Bangkok, Thailanda)
 
În perioada 11-14 octombrie 2016, ministrul afacerilor externe, Lazăr Comănescu, va efectua un turneu diplomatic în Asia, care va include o vizită oficială în Republica Indonezia (11-12 octombrie 2016) și participarea, ca șef al delegaţiei României, la cea 21-a reuniune ministerială Uniunea Europeană  – Asociaţia Naţiunilor Sud-Est Asiatice (UE-ASEAN), desfășurată în intervalul 13-14 octombrie 2016, la Bangkok (Regatul Thailandei).  

Vizita oficială în Indonezia urmărește aprofundarea dialogului politico-diplomatic bilateral și consolidarea cooperării economice româno-indoneziene, prin identificarea de noi oportunități de colaborare în domeniu. Programul vizitei va include întrevederi separate cu ministrul indonezian al afacerilor externe, ministrul comerțului și, respectiv, ministrul transporturilor. De asemenea, oficialul român va lua parte la ceremonia de semnare a unui Memorandum de Înțelegere între Camerele de Comerț Naționale ale celor două state.
Cea de-a 21-a reuniune ministerială UE - ASEAN include pe agenda sa tematici de interes pentru cele două structuri, cu accent pe evoluţiile din cele două regiuni şi direcţiile viitoare de dezvoltare a parteneriatului, în contextul intrării în vigoare a comunităţii economice ASEAN (31 decembrie 2015) și al aniversării, în 2017, a 40 de ani de dialog UE - ASEAN. Totodată, vor fi abordate aspecte regionale şi internaţionale de actualitate, precum evoluţiile din vecinătatea Europei, Orientul Mijlociu şi Nordul Africii, fenomenul migrației și combaterea terorismului internațional.
În marja reuniunii, şeful diplomaţiei române va avea o serie de întrevederi bilaterale cu omologi din țările ASEAN.

Informaţii suplimentare
Indonezia este stat membru al G20 (PIB 2016 estimat la 3000 mld. dolari, locul VIII în lume), are o populație de peste 250 mil. locuitori, dintre care 215 mil. de religie musulmană (statul cu cea mai mare populație musulmană de pe glob). Indonezia are o poziție geostrategică deosebită, la confluența traseelor maritime din sud-estul Asiei.
ASEAN a fost constituită la Bangkok, la 8 august 1967, de către Filipine, Indonezia, Thailanda, Malaysia, Singapore, cărora li s-au alăturat Brunei-1984, Vietnam-1995, Laos, Myanmar-1997 și Cambodgia-1999. Activitatea curentă este gestionată de Secretariatul ASEAN, cu sediul la Jakarta, condus Secretarul General Le Luong Minh, cu rang de ministru.
Obiectivele principale ale organizaţiei sunt accelerarea creşterii economice, a progresului social şi a dezvoltării culturale în regiune, precum şi promovarea păcii şi stabilităţii regionale. Între statele membre ASEAN există cooperare politică, economică, de securitate şi pentru dezvoltare. Toate cele 10 state ASEAN, împreună cu Secretariatul ASEAN, fac parte din ASEM (Asia-Europe Meeting, forum de cooperare între Europa și Asia).
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii