Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:19 11 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Reuniunea Consiliului Consultativ al MAE - 10.04.2009

ro

10 Apr, 2009 19:13 408 Marime text

  10 aprilie 2009     

Reuniunea Consiliului Consultativ al MAE

Consiliul Consultativ al MAE s-a reunit astăzi la sediul ministerului pentru a discuta despre situaţia din Republica Moldova şi despre relaţiile bilaterale dintre România şi Republica Moldova.

„Discuţia de astăzi a fost deosebit de utilă. Sunt elemente strategice de valoare politică, care ne vor ajuta foarte mult în perioada următoare în orientarea politicii externe româneşti, pe această temă, care este acum de actualitate”, a conchis ministrul afacerilor externe, Cristian Diaconescu, la finalul reuniunii.

La reuniune au participat foşti preşedinţi şi miniştri de externe ai României, după 1990: Ion Iliescu, Sergiu Celac, Adrian Năstase, Teodor Meleşcanu, Petre Roman, Călin-Popescu Tăriceanu, Adrian Cioroianu şi Lazăr Comănescu.

Ministrul de externe a evocat, în context, două modalităţi de îmbunătăţire a eficacităţii din punct de vedere conceptual, dar şi instituţional, a relaţiilor cu Republica Moldova: „determinarea dimensiunii parlamentare şi politice generale în România de a aborda pe fond problema relaţiilor bilaterale la est de România şi în al doilea rând, rolul unei consultări între structura Ministerului de Externe şi zona neguvernamentală”.

În cadrul reuniunii Consiliului Consultativ, ministrul afacerilor externe, Cristian Diaconescu, a prezentat demersurile şi poziţia MAE faţă de măsurile luate de autorităţile din Republica Moldova în ultimele zile la adresa cetăţenilor români. Şeful diplomaţiei române i-a informat asupra notificării oficiale transmise de MAE autorităţilor din Republica Moldova de a preciza oficial numărul cetăţenilor români reţinuţi şi de a permite personalului consular de la Consulatul României de a intra în legătură cu aceştia, pentru a le acorda asistenţa consulară, conform legilor internaţionale. „Zilnic vom transmite câte o notă verbală autorităţilor de la Chişinău, cerându-le detalii din acest punct de vedere”, a subliniat ministrul Diaconescu.

Referitor la situaţia cu care se confruntă unii jurnalişti români aflaţi în prezent în Republica Moldova, ministrul a menţionat că România a sesizat reprezentanţa OSCE pentru libertatea mass-media şi a solicitat investigarea încălcării libertăţilor de expresie care au avut loc recent în ţara vecină.

Totodată, au fost discutate aspecte legate de întâlnirea din 9 aprilie 2009 a ministrului Diaconescu cu ambasadorii statelor membre ale Uniunii Europene şi ale NATO, acreditaţi la Bucureşti.

Informaţii suplimentare

Consiliul consultativ reprezintă un for de discuţii, format din foşti preşedinţi şi miniştri de externe ai României, după 1990, care pune bazele unei noi culturi a dezbaterii temelor de politică externă a României.

Iniţiativa aparţine fostului ministru de externe, Adrian Cioroianu. Prima reuniune a Consiliului consultativ a avut loc în data de 10 iulie 2007.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii