Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:27 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Publicarea de către Comisia Europeană a Pachetului anual privind extinderea UE

ro

10 Nov, 2016 09:38 949 Marime text
Ministerul Afacerilor Externe salută publicarea, la 9 noiembrie 2016, de către Comisia Europeană a Pachetului anual privind extinderea Uniunii Europene. Acesta cuprinde „Comunicarea privind Politica UE de extindere”, precum şi Rapoarte individuale pentru fiecare dintre statele candidate şi potenţialii candidaţi.
România apreciază în mod deosebit faptul că Pachetul extindere 2016 confirmă că perspectiva fermă de aderare la Uniunea Europeană continuă să exercite un efect transformator și să constituie o ancoră de stabilitate și securitate în statele din Sud-Estul Europei. Această perspectivă este cu atât mai importantă în contextul crizelor complexe cu care Uniunea s-a confruntat în ultima perioadă.
Ministerul Afacerilor Externe împărtășește pe deplin abordarea Comisiei Europene care subliniază că menținerea credibilității procesului de extindere rămâne un instrument de neînlocuit în consolidarea ţărilor candidate, şi, totodată, în sprijinirea eforturilor lor de modernizare prin adoptarea de reforme economice și politice în linie cu criteriile de aderare.
Ministerul Afacerilor Externe salută evaluarea Comisiei conform căreia politica de extindere generează în continuare rezultate concrete în implementarea reformelor necesare din statele partenere.
Comunicarea reconfirmă accentul plasat pe aspecte fundamentale, precum statul de drept, respectarea drepturilor fundamentale, consolidarea instituțiilor democratice și reforma administrației publice, precum și dezvoltarea economică și competitivitatea. În egală, măsură, este apreciat sprijinul societății civile, având în vedere că reformele aferente procesului de aderare răspund interesului şi aşteptărilor cetățenilor din statele candidate şi potenţialii candidaţi. 
Ministerul Afacerilor Externe îşi exprimă, de asemenea, aprecierea pentru susţinerea pe care  Comisia Europeană o acordă cooperării regionale, inclusiv prin sublinierea rolului Procesului de Cooperare în Sud-estul Europei (SEECP) în direcţia stabilizării şi dezvoltării cooperării în regiune. 
Ministerul Afacerilor Externe va contribui activ la dezbaterile de la nivelul Consiliului UE pe marginea propunerilor avansate de Comisia Europeană şi reiterează susţinerea fermă a României pentru politica „uşilor deschise” a UE în favoarea tuturor statelor care au voinţa şi capacitatea de a îndeplini toate criteriile de aderare la UE, cu respectarea principiului meritelor proprii.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii