Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:48 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Prioritati legate de situatia romanilor din Spania - 29.01.2009

ro

30 Jan, 2009 17:15 469 Marime text

Ministerul Afacerilor Externe
Direcţia Purtător de Cuvânt

Aleea Modrogan nr.14   Tel.: 319.21.93
Bucureşti, 71274    Fax: 319.21.95
E-mail:
presa@mae.ro

29 ianuarie 2009     


Întâlnirea ministrului afacerilor externe, Cristian Diaconescu, cu reprezentanţi ai comunităţii româneşti din Spania

Ministrul afacerilor externe, Cristian Diaconescu, s-a întâlnit la 28 ianuarie 2009, la sediul Ambasadei României la Madrid, cu reprezentaţii comunităţii româneşti, în cadrul unei reuniuni în care au fost analizate priorităţile legate de situaţia românilor din Spania.
Ministrul afacerilor externe a confirmat că pe agenda discuţiilor cu autorităţile spaniole se află capitole importante referitoare la interesele comunităţii româneşti. Atât în întâlnirile cu preşedintele Congresului Deputaţilor, sau cu ministrul de externe spaniol, cât şi în cele cu corpul diplomatic şi consular român din Spania au fost discutate preocupările românilor din Spania, în vederea identificării soluţiilor la problemele comunicate de aceştia. Jose Bono, preşedintele Congresului Deputaţilor, Miguel Angel Moratinos, ministrul afacerilor externe şi ceilalţi demnitari spanioli au apreciat modul în care comunitatea românească s-a integrat în societatea spaniolă.
Problematica specifică a românilor din Spania vizează numărul mare de persoane, vulnerabilitatea la schimbările de conjunctură economică, existenţa unui număr mare de tineri şi de copii de vârstă şcolară. Ministrul Diaconescu a afirmat că rezolvarea problemelor necesită o abordare în comun a acestora de către parlamentul şi guvernul român, de către partea română şi cea spaniolă şi de către autorităţile şi asociaţiile româneşti.
Ministrul român al afacerilor externe a precizat că îşi propune să continue şi să adâncească dialogul cu autorităţile centrale, regionale şi locale spaniole. O atenţia aparte va fi acordată lansării cursului de limbă, cultură şi civilizaţie română în şcolile din regiunile spaniole cu concentrări mari de români (în special în Comunitatea Valenciană) şi sprijinirii funcţionării catedrelor de limbă română în universităţile spaniole.
În ceea ce priveşte domeniul de acţiune specific ministerului de externe, Cristian Diaconescu a dat asigurări cu privire la dezvoltarea reţelei de consulate de carieră din Spania, chiar şi în condiţiile costurilor mari implicate şi a actualei presiuni asupra bugetului României. Este estimat că noile oficii de la Bilbao, Zaragoza, Ciudad Real şi Almeria vor începe să funcţioneze în prima jumătate a anului 2009. De asemenea, ministrul român a reconfirmat opţiunea pentru consolidarea unui colectiv consular profesionist. 
Cu privire la instrumentele care pot facilita întoarcerea în România, Cristian Diaconescu a subliniat rolul pe care trebuie să îl joace formulele de sprijin finanţate de Uniunea Europeană, care nu s-au văzut afectate de actuala conjunctură financiară internaţională. A încurajat dezvoltarea de proiecte, la nivel individual sau de colectivităţi, prin care să fie atrasă finanţare europeană şi să fie sprijinită reinserţia cetăţenilor români în ţara de origine.
La întâlnirea organizată la Ambasada României la Madrid au participat peste 80 de reprezentanţi ai mediului asociativ românesc din Spania, ai cultelor şi ai presei de limbă română din Spania.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii