Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:29 23 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Primul raport de progres al Romaniei in domeniul prevenirii si combaterii spalarii banilor

ro

25 Sep, 2009 14:26 1052 Marime text

Adoptarea cu succes a primului raport de progres al României în domeniul prevenirii şi combaterii spălării banilor şi finanţării terorismului, de către Comitetul Moneyval (Consiliul Europei)

Primul raport de progres al României în domeniul prevenirii şi combaterii spălării banilor şi finanţării terorismului a fost adoptat, în unanimitate, la 22 septembrie 2009, în cadrul celei de-a 30-a sesiuni plenare, de către Comitetul de experţi Moneyval al Consiliului Europei (Strasbourg, 21-24 septembrie 2009). Lichtenstein, desemnată ţară raportoare pentru România, a propus adoptarea raportului de progrese şi a apreciat că „România a făcut un progres semnificativ şi de succes în implementarea recomandărilor Grupului de Acţiune Financiară Internaţională privind spălarea banilor - FATF-GAFI ” în acest domeniu.

Raportul de progres al României, dezbătut în cadrul Plenarei Moneyval, cuprinde măsurile recent adoptate de instituţiile naţionale competente pentru a da curs recomandărilor făcute în cadrul raportului de tara adoptat in iulie 2008. În acest sens, delegaţia României a prezentat modificările substanţiale ale cadrului juridic şi instituţional în acest domeniu întreprinse în intervalul 2008 - 2009.

Astfel, s-au subliniat progresele legislative şi instituţionale înregistrate de România în intervalul de referinţă, cum ar fi: transpunerea completă a Directivei 2005/60/CE a Parlamentului European şi a Consiliului din 26 octombrie 2005 privind prevenirea utilizării sistemului financiar în scopul spălării banilor şi finanţării terorismului, precum si a Directivei 2006/70/CE a Comisiei din 1 august 2006 de stabilire a măsurilor de punere în aplicare a Directivei 2005/60/CE a Parlamentului European şi a Consiliului în ceea ce priveşte definiţia „persoanelor expuse politic” şi criteriile tehnice de aplicare a procedurilor simplificate de precauţie privind clientela, precum şi de exonerare pe motivul unei activităţi financiare desfăşurate în mod ocazional sau la scară foarte limitată, prin  OUG nr. 53/2008 de modificare şi completare a Legii 656/2002 privind prevenirea şi sancţionarea spălării banilor, precum şi pentru prevenirea şi combaterea actelor de finanţare a terorismului,  implementarea unor regulamente comunitare în domeniul transferurilor bancare şi al controlului transferurilor de numerar la nivel comunitar. De asemenea, au fost prezentate îmbunătăţirile aduse cadrului normativ intern prin OUG 202/2008 privind punerea în aplicare a sancţiunilor internaţionale, din perspectiva modului în care transpune Recomandarea Specială nr. III  a Grupului Internaţional de Acţiune Financiară (FATF) privind blocarea fondurilor pentru prevenirea finanţării terorismului. OUG 202/2008 a fost adoptată ca iniţiativă legislativă a Ministerului Afacerilor Externe şi a fost aprobată prin legea nr. 217/2009. Acest act normativ a fost elaborat în strânsă colaborare cu toate autorităţile şi instituţiile publice din România competente în punerea în aplicare sau supravegherea punerii în aplicare a sancţiunilor internaţionale la nivel naţional.

Delegaţia română participantă la susţinerea raportului de progres al României a fost compusă din reprezentanţi ai principalelor instituţii implicate, respectiv Oficiul Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor, care a asigurat şi conducerea delegaţiei, Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Justiţiei  şi Libertăţilor Cetăţeneşti, Banca Naţională a României,  Ministerul Finanţelor Publice, Serviciul Român de Informaţii, Comisia de Supraveghere a Asigurărilor şi Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private.

Informaţii suplimentare

România este din anul 1999 stat membru al Comitetului de experţi Moneyval din cadrul Consiliului Europei, care monitorizează şi evaluează măsurile adoptate de statele membre în domeniul prevenirii şi combaterii spălării banilor şi finanţării terorismului, conform celor 40 de recomandări şi 9 recomandări speciale elaborate de Grupul de Acţiune Financiară privind Spălarea Banilor (FATF/GAFI).

Conform regulilor de procedură ale Comitetului Moneyval, fiecare ţară este supusă unei runde de evaluare, care se finalizează cu adoptarea unui raport de evaluare. Ulterior, statele prezintă rapoarte de progres la un an după adoptarea raportului de evaluare mutuală, care se discută în Plenara Moneyval. În urma rapoartelor de progres, procedura continuă cu actualizări de rutină periodice, prezentarea unui raport de progres mai cuprinzător sau cu prezentarea unui raport de conformitate, după cum, în urma discutării raportului de progres, Plenara Moneyval apreciază drept suficiente informaţiile furnizate de statul evaluat şi progresele raportate,  consideră că este nevoie de informaţii suplimentare sau, respectiv, consideră insuficient progresul realizat în remedierea deficienţelor evidenţiate în raportul anterior de evaluare.

România a susţinut, la 22 septembrie, primul raport de progres, care se discută la un an după adoptarea raportului de evaluare reciprocă în cadrul celei de-a treia runde de evaluare (iulie 2008). Acest din urmă raport evidenţia că, la nivelul anului 2007, România pusese în aplicare  majoritatea celor 40 + 9 Recomandări FATF.

Contribuţia Ministerului Afacerilor Externe la raportul de progres al României priveşte, în special, implementarea recomandării speciale III privind obligaţia de blocare a fondurilor şi a resurselor economice pentru prevenirea finanţării terorismului. În acest domeniu, Ministerul Afacerilor Externe, în calitate de instituţie coordonatoare la nivel naţional a implementării sancţiunilor internaţionale, a gestionat elaborarea OUG 202/2008 privind punerea în aplicare a sancţiunilor internaţionale care stabileşte mecanismul instituţional şi procedural pentru blocarea fondurilor şi a resurselor economice, în conformitate cu această recomandare, precum şi cu standardele şi bunele practici dezvoltate la nivel comunitar.    

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii