Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:13 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Primirea de către ministrul afacerilor externe, Titus Corlăţean, a reprezentantului Muzeului Memorial al Holocaustului din Statele Unite ale Americii, Radu Ioanid

ro

08 Nov, 2013 19:58 897 Marime text
Ministrul afacerilor externe, Titus Corlăţean, a avut astăzi, 8 noiembrie 2013, o întrevedere cu Radu Ioanid, director pentru programe arhivistice internaţionale din cadrul Muzeului Memorial  al Holocaustului din Statele Unite ale Americii.
 
Au fost abordate teme legate de priorităţile viitoarei Preşedinţii a României la IHRA (International Holocaust Remembrance Alliance), rolul României în cadrul IHRA, precum şi posibilitatea încheierii unui nou Acord între Ministerul Afacerilor Externe şi Muzeul Memorial al Holocaustului din Washington.
 
Ministrul afacerilor externe a reafirmat angajamentul constant al României în ceea ce priveşte condamnarea antisemitismului, asumarea trecutului şi condamnarea negării Holocaustului.  A evidenţiat progresele semnificative pe care România le-a realizat în ultima perioadă de timp şi în plan academic, concretizate în dezvoltarea a numeroase programe de studii asupra Holocaustului, precum şi contribuţia majoră a comunităţilor israelienilor originari din România la perfectarea acestor proiecte.
 
Ministrul Titus Corlăţean a reiterat hotărârea României de a continua aceste demersuri în păstrarea memoriei Holocaustului şi promovarea educaţiei tinerei generaţii în spiritul toleranţei, nediscriminării şi respingerii antisemitismului.
 
Şeful diplomaţiei române şi-a exprimat aprecierea pentru activitatea deosebită a Institutului pentru Studierea Holocaustului  din România, Elie Wiesel, şi a subliniat necesitatea unei cooperări accentuate între MAE şi Institut, în pregătirea exercitării de către România a Preşedinţiei IHRA în anul 2016.
 
Informaţii suplimentare:
 
Muzeul Memorial al Holocaustului din Washington este instituţia naţională americană pentru documentarea, studierea şi interpretarea istoriei Holocaustului, dar şi pentru păstrarea memoriei Holocaustului. Scopul său este de a susţine lupta împotriva discursului motivat de ură, împotriva instigării la genocid, consolidarea democraţiei şi promovarea demnităţii umane. Colecțiile USHMM conțin peste 12,750 de artefacte, 49 de milioane de documente de arhivă, 80.000 de fotografii și peste 9.000 de testimoniale.
 
Radu Ioanid a fost vice-preşedinte al Comisiei Internaţionale pentru Studiul Holocaustului din România, prezidată de Elie Wiesel, în perioada octombrie 2003-noiembrie 2004. Din septembrie 2000 până în prezent este director al International Archival Programs Division din Muzeului Memorial al Holocaustului din Washington.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii