Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
13:40 20 01 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Primirea de către ministrul afacerilor externe, Titus Corlăţean, a ambasadorului extraordinar şi plenipotenţiar al Canadei, ES Joanne Lemay

ro

14 Jan, 2014 15:58 625 Marime text
Ministrul afacerilor externe, Titus Corlăţean a primit-o azi, 14 ianuarie 2014, pe ambasadoarea Canadei, ES Joanne Lemay.
Demnitarul român a adresat ambasadoarei Canadei la Bucureşti felicitări şi urări de succes la început de mandat, asigurând-o de întregul sprijin al Ministerului Afacerilor Externe în desfăşurarea activităţii sale în România.
Ministrul român al afacerilor externe a evocat semnificaţia deosebită a acestui an pentru dezvoltarea cooperării bilaterale, inclusiv în contextul aniversării a 95 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice prin deschiderea, la 16 august 1919, a Consulatului General al României la Montréal. Şeful diplomaţiei române a reliefat rolul pe care l-a avut Francofonia în conturarea destinului european al României, subliniind, totodată, momente semnificative ale parcursului său francofon.
Dialogul s-a concentrat asupra temelor de actualitate ale agendei bilaterale, în contextul interesului pentru o nouă dinamică în planul relaţiilor româno-canadiene, conform celor convenite cu prilejul întrevederii şefului diplomaţiei române cu omologul canadian, la 5 decembrie 2013, în marja ministerialei OSCE de la Kiev.
Ministrul român al afacerilor externe a evidenţiat necesitatea valorificării oportunităţilor existente în plan politic – inclusiv pe dimensiunea parlamentară – economic şi cultural, având în vedere nu doar comuniunea de valori, ataşamentul comun faţă de familia francofonă, relaţia de aliaţi în cadrul NATO şi statutul de stat membru UE al României, ci şi faptul că cele două state împărtăşesc interese şi obiective concrete, în multiple domenii de cooperare. S-a convenit menţinerea unui dialog apropiat în vederea identificării unei date convenabile pentru realizarea vizitei ministrului canadian de externe la Bucureşti, în cursul acestui an, urmare a invitaţiei transmise de şeful diplomaţiei române cu prilejul întrevederii din luna decembrie şi acceptate de omologul său canadian, John Baird.
Ministrul Titus Corlăţean a subliniat însemnătatea aparte pe care autorităţile de la Bucureşti o acordă soluţionării, într-un orizont de timp cât mai apropiat, a chestiunii eliminării obligativităţii vizelor canadiene pentru cetăţenii români care doresc să călătorească în ţara nord-americană.
A fost punctat, totodată, interesul pentru dinamizarea vizitelor şi a contactelor pe linie economică, şi identificarea unor proiecte bilaterale concrete de cooperare în domeniu, ţinând cont şi de perspectiva favorabilă pe care o poate genera Acordul Economic şi Comercial Cuprinzător (CETA) al Canadei cu UE, şi de oportunităţile pe care le oferă poziţionarea geostrategică a României în vederea dezvoltării activităţilor comerciale canadiene.
A fost subliniat rolul important al comunităţii româneşti din Canada, o comunitate bine integrată, punte de legătură între cele două ţări, cu un aport valoros la dezvoltarea societăţii canadiene, fiind exprimată aprecierea comună pentru contribuţia sa deosebită, pe toate planurile, la întărirea şi aprofundarea relaţiilor bilaterale.
Cei doi interlocutori au avut, de asemenea, un schimb de opinii pe subiecte majore de interes comun de pe agenda regională, evidenţiindu-se convergenţa punctelor de vedere împărtăşite de România şi Canada, precum şi buna cooperare la nivel multilateral existentă între cele două state (NATO, OSCE, ONU, Organizaţia Internaţională a Francofoniei).
Ambasadoarea Joanne Lemay a mulţumit pentru primire şi a subliniat interesul deosebit al autorităţilor Canadei pentru amplificarea relaţiei bilaterale în toate domeniile relevante.

Ti-a placut articolul?

Comentarii