Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:17 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Prima zi a vizitei oficiale a ministrului afacerilor externe, Titus Corlăţean, în Republica Slovacă

ro

04 Feb, 2014 14:19 1069 Marime text
În prima zi a vizitei oficiale în Republica Slovacă, ministrul afacerilor externe Titus Corlăţean a participat alături de omologul slovac, Miroslav Lajčák, la ceremonia oficială de inaugurare a celor două Consulate Onorifice ale României în Republica Slovacă, situate în orașele Banska Bystrica şi Stara Lubovna, și a avut o întrevedere cu primarul General al Bratislavei, Milan Ftacnik.

În cadrul ceremoniei oficiale de inaugurare a Consulatelor Onorifice, la care a luat parte corpul diplomatic acreditat la Bratislava, ministrul Titus Corlăţean împreună cu omologul slovac, Miroslav Lajčák, au ţinut scurte alocuţiuni, evidenţiind relaţiile bilaterale excelente, dintre cele două state, prin prisma dialogului politico-diplomatic consistent și foarte dinamic, cooperării în domenii variate, precum și a viziunii comune pe teme de interes regional și european.
Ministrul Corlăţean a exprimat importanţa pe care diplomaţia română o acordă activităţii consulilor onorifici, care reprezintă vectori importanţi de aprofundare a cooperării economice, socio-culturale şi politice dintre cele două ţări și i-a asigurat pe cei doi consuli onorifici - Ladislav Rehak (Banska Bystrica) şi Marian Gurega (Stara Lubovna) – de întregul sprijin al autorităților române pentru îndeplinirea cu succes a mandatului încredințat.

În cadrul discuţiilor cu Primarul general al Bratislavei, Milan Ftáčnik, au fost apreciate relaţiile bilaterale excelente dintre România şi Republica Slovacă, care constituie o premisă valoroasă pentru aprofundarea și diversificarea cooperării la nivelul autorităților locale și regionale.
Discuţia a evidențiat multitudinea temelor de dialog pe care primăriile celor două capitale le pot aprofunda în viitor (proiecte subsumate Strategiei UE pentru Regiunea Dunării, urbanism, habitat, mediu ş.a.), precum şi interesul ancorării acestora într-un orizont de valori şi preocupări mai largi, cu valenţe europene.

Ministrul Corlăţean a reiterat invitaţia pentru realizarea unei vizite la Bucureşti a Primarului general al oraşului Bratislava, transmisă de omologul său român, Sorin Oprescu. S-a apreciat că aceasta va contribui la dezvoltarea dialogului existent între cele două capitale.
Oficialul român a subliniat susţinerea pe care Ministerul Afacerilor Externe o acordă dezvoltării contactelor la nivelul autorităţilor locale, ca dimensiune complementară cooperării politice interguvernamentale.
Ministrul român de externe a exprimat în cadrul ambelor evenimente aprecierea deosebită a României pentru modul în care autorităţile centrale şi locale slovace menţin vie amintirea soldaţilor români care şi-au jertfit viaţa pentru eliberarea teritoriului actual al Slovaciei, în cel de-al Doilea Război Mondial.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii