Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:21 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Pozitia MAE fata de tentativele de incendiere a magazinelor unor cetateni romani din Italia-29.01.09

ro

29 Jan, 2009 20:42 442 Marime text

Ministerul Afacerilor Externe
Direcţia Purtător de Cuvânt

Aleea Modrogan nr.14   Tel.: 319.21.93
Bucureşti, 71274    Fax: 319.21.95
E-mail:
presa@mae.ro


29 ianuarie 2009     

Poziţia MAE faţă de tentativele de incendiere a unor magazine aparţinând unor cetăţeni români din Italia


Ministerul Afacerilor Externe îşi exprimă preocuparea profundă în legătură cu tentativele de incendiere a unor magazine aflate în proprietatea unor cetăţeni români din Italia, care au avut loc în ultimele 48 de ore, în urma unei infracţiuni condamnabile din Guidonia.

Ambasada României la Roma se află în legătură cu proprietarii celor două magazine şi cu autorităţile locale. Niciuna dintre agresiuni nu s-a soldat cu victime. Încercarea de incendiere de astăzi a dus la producerea de pagube materiale.

Ministerul Afacerilor Externe condamnă încălcarea legii şi infracţionalitatea şi consideră că cei responsabili de astfel de acte trebuie să fie judecaţi şi sancţionaţi conform legii şi normelor de drept. Totuşi, respingem în mod ferm culpabilizarea întregii comunităţi de români sau represaliile în orb, îndreptate împotriva unor oameni pentru că sunt români, acţiuni care contravin normelor şi principiilor statului de drept.

Infracţionalitatea nu are cetăţenie, iar cetăţenia română nu înseamnă cetăţenie de infractor. Subliniem că potrivit statisticilor, în Italia trăiesc peste un milion de persoane. Raportat la această comunitate, doar 0,278 % sunt arestaţi sau condamnaţi. Adevărata contribuţie a comunităţii de români la societatea italiană este munca cinstită, care asigură aproximativ 1% din PIB-ul Italiei şi taxe la bugetul acestei ţări.

MAE, inclusiv prin intermediul ambasadei de la Roma, urmăreşte îndeaproape evoluţiile din Italia, acordând o atenţie specială comunităţii de români, şi  face demersurile necesare pe lângă autorităţile italiene pentru a împiedica extinderea unor comportamente xenofobe, care doar ar grava situaţia şi ar afecta şi mai mulţi oameni nevinovaţi. În aceste condiţii, Ministerul român de externe lansează un apel public la responsabilitate, toleranţă şi respect reciproc.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii