Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:10 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Participarea ministrului afacerilor externe, Titus Corlăţean, la reuniunea Consiliului Afaceri Externe

ro

17 Mar, 2014 20:46 992 Marime text
Ministrul afacerilor externe, Titus Corlăţean, a participat astăzi, 17 martie 2014, la reuniunea miniştrilor afacerilor externe din statele membre ale UE, care s-a desfăşurat la Bruxelles.

Agenda Consiliului Afaceri Externe a cuprins următoarele subiecte: criza din Ucraina, pregătirea Summit-ului UE-Africa (2-3 aprilie 2014), precum şi diplomaţia energetică. Înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe şi Politică de Securitate şi vicepreşedinte al Comisiei Europene, Catherine Ashton, a informat despre ultimele evoluţii din dosarul iranian.
Discuţiile miniştrilor s-au concentrat în special pe situaţia din Ucraina şi au vizat modalităţile prin care Uniunea Europeană va continua, pe mai multe paliere, demersurile destinate soluţionării crizei, pe cale diplomatică, în coordonare cu partenerii internaţionali, dar şi răspunsul UE în linie cu deciziile Consiliului European extraordinar din 6 martie 2014.

Şefii diplomaţiilor europene au reafirmat sprijinul pentru independenţa, suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei. Au respins ca ilegal şi ilegitim aşa-zisul referendum ce a avut loc în Crimeea, la 16 martie 2014, a cărui desfăşurare şi scop încalcă nu doar prevederile Constituţiei Ucrainei, dar şi prevederile dreptului internaţional. A fost reiterată decizia UE de a acorda sprijin şi asistenţă autorităţilor ucrainene, inclusiv de natură economică şi financiară, alături de alţi parteneri şi instituţii internaţionale.
Ca parte a angajamentului autorităţilor legitime de la Kiev pe calea democratică şi parcursul european, miniştrii au evidenţiat necesitatea continuării procesului de reforme interne, combaterea corupţiei şi asigurarea unui dialog politic inclusiv, dar şi garantarea respectării drepturilor tuturor persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale. S-a degajat consens privind utilitatea constituirii unei misiuni de observatori OSCE, care să se deplaseze în Ucraina. În context, miniştrii de externe participanţi la reuniune au reiterat necesitatea ca autorităţile de la Moscova să stabilească un dialog direct şi constructiv cu autorităţile de la Kiev, pentru a evita escaladarea situaţiei şi pentru a încuraja negocierea unei soluţii politice.

Alături de omologii săi europeni, ministrul Titus Corlăţean a subliniat susţinerea deplină pe care România o acordă independenţei, suveranităţii şi integrităţii teritoriale ale statului vecin, evidenţiind îngrijorarea profundă faţă de riscul extinderii instabilităţii în regiune. A condamnat ferm caracterul ilegal al aşa-zisului referendum din Crimeea. A remarcat invaliditatea invocării, de către Federaţia Rusă, a „dreptului” de a acorda protecţie etnicilor ruşi din regiune, fapt respins de altfel, la nivel de principiu, de Comisia de la Veneţia, în 2008, în cazul intervenţiei militare ruse pe teritoriul Georgiei. A atras atenţia asupra riscurilor situaţiei actuale din Crimeea, ce ar putea constitui un precedent deosebit de grav în schimbarea frontierelor unui stat prin utilizarea forţei militare, cu încălcarea dreptului internaţional şi totodată violarea acordurilor interne (1954) şi internaţionale (2004) ce reglementează statutul R.A. Crimeea şi frontierele statului ucrainean.

În contextul actual, şeful diplomaţiei române, alături de ceilalţi miniştri europeni de externe, a subliniat importanţa accelerării procesului de semnare a Acordului de Asociere şi a Acordului de liber schimb între UE şi Republica Moldova, precum şi între UE şi Georgia.
Miniştrii au adoptat în unanimitate documentele juridice vizând un prim set de măsuri restrictive vizând persoane responsabile de acte ce conduc la violarea suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Ucrainei. Acesta reprezintă un prim pas în implementarea deciziei şefilor de state şi guverne, din cadrul reuniunii extraordinare din 6 martie 2014. Şefii diplomaţiilor europene au reafirmat disponibilitatea UE de a continua demersurile diplomatice şi politice de angajare a Federaţiei Ruse, cu scopul de-escaladării situaţiei şi identificării unei soluţii politice la actuala criză. Au fost adoptate Concluzii ale Consiliului.

În cadrul dejunului de lucru, cu participarea comisarului european pentru energie, Günther Oettinger, miniştrii de externe europeni au continuat schimbul de opinii privind modalităţile de abordare a componentei energie a diplomaţiei europene, pornind de la exemplul concret al impactului asupra statelor europene al crizei din Ucraina.
Ministrul Titus Corlăţean a făcut o prezentare a poziţiei şi intereselor României în materie de securitate energetică, inclusiv în plan regional, subliniind, în consonanţă cu alţi miniştri europeni, necesitatea utilizării de către statele membre a tuturor resurselor naţionale disponibile în acest sens (energie regenerabilă, gaz natural, gaz neconvenţional, energie nucleară etc.).
În acest context, Comisarul G.Oettinger a exprimat aprecierea Comisiei Europene pentru acţiunile Guvernului României în direcţia asigurării interconectărilor energetice cu R. Moldova, reconfirmând sprijinul Comisiei Europene pentru realizarea acestor proiecte.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii