Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:31 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Participarea ministrului afacerilor externe, Titus Corlăţean, la conferinţa de presă prilejuită de lansarea, la Bucureşti, a Preşedinţiei elene a Consiliului UE

ro

08 Jan, 2014 14:48 1038 Marime text
Ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlăţean, a participat miercuri, 8 ianuarie 2014, la conferinţa de lansare, la Bucureşti, a Preşedinţiei elene a Consiliului UE, eveniment organizat de Ambasada Greciei şi Reprezentanţa Comisiei Europene în România.
La conferinţă au participat ambasadorul Greciei la Bucureşti, Grigorios  Vassiloconstandakis, şi Angela Filote, noul şef al Reprezentanţei Comisiei Europene la Bucureşti. Au fost prezenţi membri ai corpului diplomatic acreditat la Bucureşti. 
În deschiderea intervenţiei, ministrul Titus Corlăţean a exprimat aprecierea faţă de activitatea Preşedinţiei lituaniene a Consiliului UE. Totodată, a salutat viitoarea Preşedinţie italiană a Consiliului UE, care va începe la 1 iulie 2014.
Titus Corlăţean şi-a afirmat convingerea că mandatul Preşedinţiei Elene va aduce rezultate bune pentru Europa şi a exprimat susţinerea pentru agenda de priorităţi a Preşedinţiei elene a Consiliului UE: “Gestionarea eficace a crizei economice, adâncirea integrării europene şi consolidarea profilului UE ca actor de prim rang pe plan global reprezintă doar câteva dintre provocările pe care le avem înaintea noastră, pe durata Preşedinţiei elene.” În context, ministrul Titus Corlăţean a felicitat Letonia pentru aderarea la zona euro la 1 ianuarie 2014. De asemenea, ministrul afacerilor externe a evidenţiat importanţa avansării negocierilor UE-SUA pentru încheierea Acordului de parteneriat transatlantic pentru Comerţ şi Investiţii, din perspectiva potenţialului pe care îl reprezintă pentru creşterea economică.
Ministrul Titus Corlăţean a pus accentul pe importanţa combaterii şomajului, mai ales cel din rândul tinerilor, şi pe creşterea legitimităţii democratice a Uniunii Europene, factor esenţial în contextul apropiatelor alegeri pentru Parlamentul European din 22 – 25 mai 2014: „Să nu uităm cum a fost erodată încrederea în proiectul european. Acest fapt s-a datorat, în bună parte, situaţiei economice care i-a afectat în mare măsură pe cetăţenii europeni (…) Situaţia complexă pe plan european a fost speculată de o serie de mişcări cu caracter xenofob, populist sau anti-european şi de partide politice care au promovat, tot mai accentuat, un discurs de tip emoţional bazat pe temeri şi stereotipuri lipsite de orice fundamentare. Dacă Europa nu se ridică la nivelul aşteptărilor cetăţenilor săi, aceste partide ar putea deveni o prezenţă importantă la nivel decizional european după alegerile europene din luna mai 2014.”  
Ministrul afacerilor externe a folosit acest prilej pentru a saluta, încă odată, ridicarea, la 1 ianuarie 2014, a tuturor restricţiilor pe piaţa muncii din Uniunea Europeană pentru cetăţenii români, în conformitate cu prevederile Tratatului de Aderare al României la Uniunea Europeană.
Printre iniţiativele cu un important potenţial pozitiv, de stimulare a creşterii economice, ministrul afacerilor externe a menţionat proiectele regionale, precum Strategia Dunării şi cele vizând conectarea Mării Negre la proiectele maritime europene. În context, Titus Corlăţean a menţionat organizarea, în România, la 30 ianuarie, a unei conferinţe privind „Dezvoltarea durabilă a economiei albastre a Mării Negre”, care se va concentra pe dezvoltarea sustenabilă şi care va pune  bazele unor noi perspective de cooperare pragmatică.
De asemenea, a salutat, parafarea de către Republica Moldova, în cadrul Summit-ului de la Vilnius de la sfârşitul lunii noiembrie 2013, a Acordului de Asociere şi a Acordului de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător, o recunoaştere a „determinării Republicii Moldova de a urma cu tenacitate calea europeană în pofida oricăror presiuni. Avem încredere că semnarea Acordului de Asociere, următorul pas istoric în parcursul european al Republicii Moldova, va avea loc cât mai curând posibil în 2014.  Avem de asemenea încredere că cetăţenii Republicii Moldova se vor bucura cât mai curând anul acesta de liberalizarea regimului de vize.”  Ministrul Titus Corlăţean a reiterat, în context, faptul că România contează pe sprijinul Preşedinţiei elene pentru realizarea acestor obiective.
Şeful diplomaţiei române a reiterat, totodată, sprijinul pentru avansarea procesului de extindere, obiectiv promovat activ de România, inclusiv în capacitatea sa de preşedinţie în exerciţiu a Procesului de Cooperare în Europa de Sud-Est (SEECP).
În finalul intervenţiei, ministrul afacerilor externe a urat succes echipei Preşedinţiei elene în atingerea obiectivelor pe care şi le-a propus: „Solidaritatea şi încrederea sunt cuvintele cheie. Să punem valorile Uniunii şi pe cetăţenii acesteia în centrul acţiunilor noastre”, a afirmat Titus Corlăţean.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii