Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:38 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Mesajul ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu cu ocazia sărbătoririi Unirii Principatelor Române

ro

24 Jan, 2015 14:37 1166 Marime text
Cu ocazia împlinirii, la 24 ianuarie 2015, a 156 de ani de la Unirea Principatelor Române, ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu transmite următorul mesaj:

“Momentul istoric de la 1859 reprezintă un eveniment care evocă solidaritatea românilor - un efort al mai multor generaţii care au urmărit și acționat eficient pentru îndeplinirea idealului naţional. Totodată, reprezintă începutul instituțional al modernizării României şi a instituţiilor sale. Reforma statului a contribuit în mod natural la modernizarea societăţii în ansamblul său, pe parcursul deceniilor următoare.
Unirea Principatelor a însemnat şi un succes al politicii externe româneşti, întrucât diplomaţia română a știut să urmărească cu consecvenţă, realizarea idealului naţional şi coagularea forţelor internaționale favorabile acestui obiectiv.
Aniversarea actului Unirii de la 1859 are şi o semnificație aparte pentru Ministerul Afacerilor Externe, reprezentând încă un prilej de rememorare şi preţuire față de activitatea depusă în slujba națiunii române de către Secția Afacerilor Străine din cadrul Secretariatului de Stat, înființată în baza unui decret din 6 martie 1859.  Această Secție a reprezentat nucleul a ceea ce, începând din 1862, va deveni instituția Ministerului Afacerilor Externe. Iată, deci, că în 2015 putem să vorbim deja de 153 de ani de diplomație română modernă.
Acest moment de referinţă din istoria românilor – Unirea Principatelor Române - trebuie să ne reamintească şi astăzi de valorile fundamentale ale devenirii României, inclusiv din perspectiva activităţii noastre diplomatice. Politica externă a României trebuie să fie întotdeauna  o politică de consens național, în strânsă legătură cu obiectivele urmărite pe plan intern, potenţându-le şi punându-le în valoare. Acest principiu este cu atât mai necesar în contextul geopolitic actual și al perioadei de criză pe care o traversează zona din vecinătatea noastră estică și nu numai.
În 2019, când se vor împlini 160 de ani de la Unirea Principatelor Române, vom avea de îndeplinit, ca o continuare simbolică a drumului început în 1859, un obiectiv major pentru istoria noastră recentă - preluarea de către România a Preşedinţiei semestriale a Consiliului Uniunii Europene.
Cu această proiecție în viitor – dar cu gândul la numeroasele obiective de etapă pe care le mai avem de parcurs până atunci – închei mesajul meu prin a transmite tuturor românilor de pretutindeni urările mele de bine, cu prilejul Unirii Principatelor Române”, a declarat ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii