Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:51 28 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

MAE Participarea secretarului de stat Luca Niculescu la reuniunea ministerială a Programului de competitivitate al OCDE pentru Eurasia

ro

14 Dec, 2023 13:48 415 Marime text
14 decembrie 2023
 
Comunicat de presă
Participarea secretarului de stat Luca Niculescu la reuniunea ministerială a Programului de competitivitate al OCDE pentru Eurasia
 
Secretarul de stat coordonator național al procesului de aderare a României la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) Luca Niculescu a participat, în perioada 12-14 decembrie 2023, la Paris, la reuniunea ministerială a Programului de competitivitate al OCDE pentru Eurasia.
Intitulată „OECD Eurasia Week: Working Together in Challenging Times”, reuniunea a urmărit să consolideze relațiile dintre statele din regiunea eurasiatică și OCDE, precum și să crească vizibilitatea cooperării acestora cu Organizația, în domenii care vizează competitivitatea regiunii și progresul economic și social. Evenimentul, lansat prin alocuțiunea introductivă a Secretarului-general OCDE Mathias Cormann, a reunit reprezentanți ai statelor membre OCDE și ai celor candidate, ai țărilor din regiunea Eurasia și ai organizațiilor și instituțiilor internaționale partenere, inclusiv din sectorul privat.
Printre temele abordate s-au numărat măsurile de reziliență și de redresare din regiune, în urma războiului declanșat de Rusia împotriva Ucrainei și pandemiei Covid-19, provocările cu care se confruntă mediul de afaceri din regiunea eurasiatică, competitivitatea și echilibrul de gen, rezultatele Programului pentru Evaluarea Internațională a Elevilor (PISA) pentru regiune. De asemenea, în cadrul reuniunii, a fost semnat Memorandum-ul de Înțelegere dintre OCDE și Republica Moldova, document care pune bazele unei cooperări aprofundate între cele două părți, într-o serie de domenii de interes comun.
Secretarul de stat Luca Niculescu a evidențiat importanța conectivității regionale, ca factor de creștere a rezilienței și de întărire a competitivității din regiune. În context, a subliniat eforturile României în asigurarea tranzitului de cereale dinspre Ucraina, precum și sprijinul acordat operatorilor energetici din Ucraina și Republica Moldova. Ca viziune regională, a menționat susținerea României pentru dezvoltarea și diversificarea rutelor de transport, inclusiv a celor energetice, cu statele din Caucaz, precum și cu cele din Asia Centrală.
Secretarul de stat Luca Niculescu a expus provocările multidimensionale cu care se confruntă regiunea, fiind necesare eforturi comune susținute pentru consolidarea rezilienței și reducerea vulnerabilităților strategice. De asemenea, a subliniat importanța acțiunilor concrete în plan regional, pe fondul apartenenței la setul comun de valori și principii democratice.
În marja evenimentului, secretarul de stat a avut o serie de întrevederi bilaterale cu ambasadori din state membre OCDE și reprezentanți ai Secretariatului OCDE, în cadrul cărora a prezentat eforturile depuse de România în procesul de aderare la Organizație.
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii