Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:21 22 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

MAE Consultările secretarului de stat Ana Tinca cu secretarul de stat al Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Federale Germania, Thomas Bagger

ro

22 Mar, 2024 14:10 327 Marime text
22 martie 2024
Comunicat de presă
Consultările secretarului de stat Ana Tinca cu secretarul de stat al Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Federale Germania, Thomas Bagger
 
Secretarul de stat pentru afaceri strategice Ana Tinca a avut joi, 21 martie 2024, consultări cu Thomas Bagger, secretar de stat al Ministerului federal de Externe german.
În cadrul consultărilor au fost abordate oportunitățile de întărire a relației de natură strategică dintre România și Republica Federală Germania, pe fondul riscurilor crescute la adresa securității europene și euroatlantice provocate de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei. Au fost explorate modalități concrete de aprofundare a cooperării româno-germane în domeniul securității și apărării, cu accent pe consolidarea Flancului estic al NATO și pe necesitatea continuării asistenței multidimensionale destinate Ucrainei.
În context, secretarul de stat Ana Tinca a subliniat importanța strategică a Mării Negre pentru securitatea Europei, pledând pentru menținerea atenției sporite și a angajamentului activ din partea UE și a NATO față de această zonă. Oficialul român a adresat mulțumiri pentru sprijinul direct acordat de Republica Federală Germania României, prin acțiuni precum participarea la misiunile de poliție aeriană, cel mai recent în perioada noiembrie-decembrie 2023. Cei doi oficiali au discutat despre măsurile de sprijin pentru Republica Moldova, expusă în mod special consecințelor negative ale războiului, cu accent asupra proiectelor de natură să conducă la creșterea rezilienței țării și a capacității sale de apărare. Agenda consultărilor a inclus și un schimb de opinii privind evoluțiile din Balcanii de vest și eforturile UE și NATO pentru a sprijini, în continuare, securitatea și stabilitatea în această regiune, eforturi la care atât Republica Federală Germania, cât și România contribuie activ, în plan politic, precum și operațional.
Dialogul la nivel de secretar de stat a avut loc în conjuncție cu discuții detaliate pe teme de securitate în format politico-militar, între reprezentanți ai ministerelor Afacerilor Externe și ministerelor Apărării Naționale, la nivel de director general.
Cu ocazia prezenței la Berlin, oficialul român a avut o scurtă întrevedere cu ministrul de stat Tobias Lindner al Ministerului federal de Externe, cu care a discutat despre relațiile excelente dintre România și Republica Federală Germania, inclusiv în domeniul apărării și securității, fiind reiterat interesul comun pentru diversificarea și aprofundarea, în continuare, a acestora.
Consultările de la Berlin au reconfirmat abordări comune în ceea ce privește principiile și acțiunile care trebuie să jaloneze și pe mai departe răspunsul european și euroatlantic la deteriorarea mediului de securitate, abordări care oferă o bază solidă pentru continuarea unei cooperări strânse între Romania și Republica Federală Germania.
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii