Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:03 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Lansarea in Romania a programului "Spune adevarul puterii" - 07.04.2009

ro

07 Apr, 2009 22:18 600 Marime text

Lansarea în România a programului "Spune adevărul puterii"
Conferinţa de presă susţinută de Kerry Kennedy


 Proiectul internaţional pentru promovarea drepturilor omului "Spune adevărul puterii" a fost lansat public în România astăzi, 7 aprilie 2009, printr-o conferinţă de presă susţinută de iniţiatorul programului, Kerry Kennedy, secretarul de stat MAE Bogdan Aurescu şi de o serie de membri ai echipei implicaţi în această acţiune.

"Spune adevărul puterii", programul principal al Robert F Kennedy Center for Justice and Human Rights, este o iniţiativă globală de promovare a drepturilor omului, printr-o serie de programe educaţionale şi culturale. În Europa, acestea sunt derulate de Robert F. Kennedy Foudation of Europe. Ministerul Afacerilor Externe sprijină implementarea acestui proiect în România.

„Programul încurajează guvernele, ONG-urile, fundaţiile, dar şi persoanele fizice să sprijine drepturile omului şi să aducă în atenţia opiniei publice cazurile de abuzuri. Pe termen lung ne dorim să arătăm că fiecare individ are puterea de a produce o schimbare, în ciuda tuturor dificultăţilor. Sperăm că forţa exemplului personal şi determinarea în faţa injustiţiei, dovedite de aceşti apărători ai drepturilor omului din întreaga lume, îi va îndemna pe cei care află despre program să transforme, la rândul lor, propriile comunităţi” – a declarat Kerry Kennedy despre scopul acestui program, apreciind lansarea acestei iniţiative în România în anul în care se împlinesc exact 20 de ani de la căderea regimului comunist.

Secretarul de stat pentru afaceri strategice din cadrul MAE Bogdan Aurescu a ţinut să salute în numele Ministerului Afacerilor Externe lansarea în România a programului „Speak truth to power”, precum şi activitatea remarcabilă a acestei fundaţii în apărarea şi promovarea drepturilor omului pretutindeni în lume. Referindu-se la valoarea adăugată a acestui program, Bogdan Aurescu a prezentat motivele pentru care MAE consideră că acest proiect este important pentru România: „pentru că este un program cultural şi educaţional foarte complex, care promovează respectarea drepturilor omului, conştientizarea valorii drepturilor omului şi nu în ultimul timp, promovarea promotorilor drepturilor omului.”

„Este important ca societatea civilă să se implice alături de autorităţile statului; este un parteneriat între nivelul guvernamental şi cel non-guvernamental, extrem de important în orice democraţie. De asemenea, ca jurist, fost Agent guvernamental pentru Curtea Europeană a Drepturilor Omului cu ceva timp în urmă, ştiu foarte bine importanţa şi greutatea pe care o presupune nu doar promovarea conceptului teoretic al drepturilor omului, dar şi aplicarea concretă a acestuia, în viaţa de zi cu zi” - a adăugat secretarul de stat Bogdan Aurescu.

Programul se bucură în România de o amplă susţinere în plan educaţional şi cultural, atât din zona publică, cât şi din cea privată.
Astfel, în cadrul proiectului „Spune adevărul puterii”, va avea loc lansarea cărţii „Spune adevărul puterii. Apărători ai drepturilor omului care transformă lumea” de Kerry Kennedy – lucrare care cuprinde interviuri cu 51 de personalități, din aproape 40 de ţări de pe cinci continente, realizate de Kerry Kennedy de-a lungul a doi ani și ilustrate cu fotografiile lui Eddie Adams, câştigător al premiului Pulitzer şi unde sunt prezentate astfel poveştile a numeroşi eroi care au înfruntat plini de curaj tortura, ameninţările cu moartea sau închisoarea în numele cauzelor cărora şi-au dedicat sau chiar sacrificat viaţa: libertatea de expresie, domnia legii, protecţia mediului, eradicarea muncii forţate, a antisemitismului, a violenţei împotriva femeii, dreptul la justiţie, accesul la capital, drepturile femeii, drepturile minorităţilor, drepturile persoanelor cu dizabilităţi sau libertatea religioasă.

Vor avea loc, de asemenea, o expoziţie de fotografii pe această temă, un simpozion cu acelaşi nume, punerea în scenă a piesei de teatru „Spune adevărul puterii: Voci din întuneric”, precum şi lansarea programul-pilot educaţional intitulat „Educaţie pentru drepturile omului” şi aprobat de Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Inovării (program care se va derula pe parcursul anului şcolar 2009-2010 în zece licee din Bucureşti şi în cinci licee din judeţele Prahova, Timiş şi Arad, şi care presupune utilizarea, în cadrul unor activităţi curriculare şi extracurriculare, a materialului educaţional „Spune adevarul puterii”, bazat pe cartea omonimă scrisă de Kerry Kennedy).


Informaţii suplimentare:

Organizatorii proiectului în România sunt: Aspen România, Comisia Fulbright Româno-Americană, Curtea Veche Publishing, Saatchi & Saatchi PR şi TVR Cultural. Sponsori: Intesa Sanpaolo Bank, Carrefour, Enel; Open Society Institute, Ambasada Olandei, Fundaţia Sensiblu. Parteneri media: Europa FM, Hotnews.ro, Marie Claire, bookblog.ro, Cotidianul. Cu sprijinul: Diverta, JW  Marriott Bucharest Grand Hotel, Kubis, Ambasada Canadei, UNICEF.
 În calitate de co-producător, Televiziunea Română va reflecta pe larg principalele momente ale vizitei la Bucureşti a lui Kerry Kennedy: Jurnalul Cultural o va însoţi pe întreg traseul şi va transmite imagini de la sosirea la aeroport, conferinţa de presă, expoziţia de fotografie din Carrefour Băneasa, lansarea de carte de la Diverta Magheru şi simpozionul dedicat drepturilor omului de la JW  Marriott Bucharest Grand Hotel. Kerry Kennedy a fost prezentă luni, 6 aprilie, de la ora 19:00 în studioul Jurnalului Cultural, iar de la ora 20:00, la Telejurnalul TVR 1, la rubrica Tema Zilei. Interviul acordat de Kerry Kennedy lui Cătălin Ştefănescu va fi difuzat în 19 aprilie, pe TVR 1, în emisiunea Garantat 100%. Unul dintre evenimentele principale ale acestui proiect, spectacolul „Spune adevărul puterii”, după cartea cu acelaşi nume semnată de Kerry Kennedy şi apărută la Curtea Veche Publishing, va fi difuzat de TVR Cultural marţi, 7 aprilie, de la ora 20:00, în transmisiune directă de la Palatul Cotroceni.

Programul vizitei lui Kerry Kennedy în România:

8 aprilie 2009
10:00 - Vizită la Liceul „Sfântul Sava” pentru lansarea programului-pilot educaţional intitulat „Educaţie pentru drepturile omului”, ce se va desfăşura în zece licee din Bucureşti şi în alte cinci licee din judeţele Prahova, Timiş şi Arad pe parcursul anului şcolar 2009-2010.
13:00 – Vernisajul expoziţiei de fotografie a lui Eddie Adams la Carrefour Băneasa (Băneasa Shopping City). Sesiune de autografe acordate de Kerry Kennedy.
19:00 – Lansarea cărţii „Spune adevărul puterii. Apărători ai drepturilor omului care transformă lumea”, apărută la Curtea Veche Publishing, la magazinul Diverta Magheru. Sesiune de autografe  acordate de Kerry Kennedy.
20:00 – Participare la Ziua Internaţională a Romilor, Clubul Diplomatic.
9 aprilie 2009
9:00 - Simpozionul dedicat promovării drepturilor omului, organizat sub patronajul Senatului României la JW Marriott Bucharest Grand Hotel, sala Constanţa. Printre vorbitori se numără Kerry Kennedy şi cei doi apărători ai drepturilor omului, Gábor Gombos din Ungaria şi Marina Pisklakova din Rusia, Mircea Geoană - preşedintele Senatului şi Doru Costea - secretar de stat în cadrul Ministerului Afacerilor Externe. Cele două sesiuni ale simpozionului vor fi moderate de Mircea Toma, Director al Agenţiei de Monitorizare a Presei şi Mihaela Miroiu, profesor la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative.
Mai multe detalii despre fiecare eveniment puteţi găsi pe www.spuneadevarulputerii.ro.

Pentru mai multe informaţii:
Alina Dolea, PR Manager, Curtea Veche Publishing,
Mobile: 0744 353 646     
Phone: (+4021) 222 57 26; 222 47 65, Fax: (+4021) 223 16 88     


e-mail: alina.dolea@curteaveche.ro  

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii