Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:37 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Întâlnirea secretarului de stat pentru afaceri strategice Bogdan Aurescu cu Arturas Paulauskas, preşedintele Comisiei pentru securitate naţională şi apărare din Parlamentul Republicii Lituania

ro

25 Feb, 2014 20:15 813 Marime text
La 25 februarie 2014, secretarul de stat pentru afaceri strategice Bogdan Aurescu s-a întâlnit cu o delegaţie a Parlamentului Republicii Lituania, condusă de Arturas Paulauskas, preşedintele Comisiei pentru securitate naţională şi apărare.
Pe agenda discuţiilor s-au regăsit teme precum evoluţiile din Ucraina şi Parteneriatul Estic, dar şi cooperarea dintre cele două state în cadrul NATO şi UE.
Secretarul de stat pentru afaceri strategice Bogdan Aurescu, evidenţiind importanţa relaţiei bilaterale, precum şi nivelul excelent al contactelor dintre cele două state, a subliniat că România şi Lituania împărtăşesc poziţii convergente privind o gamă largă de teme în domeniul securităţii europene, inclusiv în ceea ce priveşte Vecinătatea Estică. A adresat felicitări delegaţiei parlamentare lituaniene pentru rezultatele Preşedinţiei Consiliului UE, pe care Lituania a deţinut-o în a doua jumătate a anului trecut.

Demnitarul român a arătat că evoluţiile din Ucraina preocupă în cel mai înalt grad România, exprimând interesul ferm al ţării noastre pentru stabilitatea internă, precum şi sprijinul pentru continuarea parcursului european al Ucrainei. A subliniat totodată necesitatea ca situaţia economică dificilă a Ucrainei să fie redresată, cu sprijinul comunităţii internaţionale, inclusiv al instituţiilor financiare internaţionale. A reiterat poziţia României în sensul că trebuie evitate în Ucraina accentele naţionaliste sau extremiste, de natură să accentueze tendinţele de diviziune politică şi socială, fiind necesar un proces politic inclusiv. A reamintit poziţia părţii române cu privire la efectele abrogării Legii privind principiile politicii de stat în domeniul lingvistic, exprimând preocupare pentru posibila deteriorare a sistemului de protecţie a persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale.

La rândul său, demnitarul lituanian a subliniat relaţiile excelente între cele două state şi a informat în legătură cu priorităţile lituaniene de politică externă. A împărtăşit evaluarea privind nivelul excelent al relaţiilor bilaterale, accentuând necesitatea reflectării acestei realităţi şi la nivelul schimburilor comerciale şi inter-umane dintre cele două ţări. De asemenea, preşedintele Comisiei pentru securitate naţională şi apărare din Parlamentul Republicii Lituania a reafirmat sprijinul Lituaniei pentru aderarea României la spaţiul Schengen. Totodată a împărtăşit evaluările părţii române privind situaţia din Ucraina şi a exprimat disponibilitatea de a continua să lucrăm împreună pentru promovarea intereselor comune în Vecinătatea Estică.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii