Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:07 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Comunicat de presă - Participarea ministrului afacerilor externe, Titus Corlățean, la conferinţa internaţională Croatia Forum - 12.07.2014

ro

12 Jul, 2014 13:37 1057 Marime text
Ministrul afacerilor externe, Titus Corlăţean, a participat în perioada 11-12 iulie 2014, la Dubrovnik, la cea de-a noua ediţie a conferinţei internaţionale Croatia Forum, organizată de Croaţia. Conferinţa din acest an a avut ca temă principală de discuţii procesul de integrare europeană a statelor din Balcanii de Vest.

La conferinţă au luat parte înalţi oficiali europeni, miniştri de externe din statele membre UE şi din ţările vizate de politica de extindere, alături de invitaţi din China, Japonia, SUA, Noua Zeelandă.

În deschiderea conferinţei au susţinut intervenţii preşedintele Republicii Croația, Ivo Iosipovic, prim-ministrul Zoran Milanovic, ministrul de externe Vesna Pusic, precum şi ministrul italian al afacerilor externe, Federica Mogherini, reprezentând Preşedinţia italiană în exerciţiu a Consiliului UE, și Neven Mimica, comisar european pentru protecţia consumatorului. De asemenea, la eveniment a luat parte Štefan Füle, comisarul european pentru extindere şi politica de vecinătate.

Evenimentul organizat de către guvernul croat a fost structurat pe trei secţiuni de dezbateri, cu următoarele subiecte: „Integrarea europeană a Balcanilor de Vest: similarităţi şi diferenţe”; „Viitorul politicii de extindere a UE”; „Provocările actuale pentru valorile europene”.

Ministrul Titus Corlăţean a susţinut o intervenţie în cadrul celei de-a doua secţiuni, consacrată viitorului politicii de extindere. Șeful diplomației române a subliniat sprijinul României pentru extinderea UE, ca politică a Uniunii care a adus beneficii incontestabile atât pentru statele membre şi pentru Uniune în ansamblul său, cât şi pentru noile state ce aderă. “Extinderea a avut şi va continua să aibă un rol major în afirmarea relevanţei Uniunii Europene ca actor global”, a afirmat ministrul Titus Corlățean.



Totodată, ministrul român al afacerilor externe s-a referit la sprijinul activ al României pentru continuarea procesului de extindere în raport cu statele europene care au dorinţa şi capacitatea de a îndeplini condiţiile, principiile şi valorile aflate la baza proiectului european. Ministrul Titus Corlățean a evidenţiat ca România reprezintă un exemplu de succes al politicii de extindere, inclusiv în contextul performanţelor economice înregistrate în ultimii ani. Șeful diplomației române a arătat, în acest sens, că indicatorii macroeconomici ai României ilustrează o creştere economică sustenabilă şi îndeplinirea criteriilor europene de disciplină financiară. A susţinut în context necesitatea consolidării procesului de integrare europeană, inclusiv prin finalizarea extinderii spaţiului Schengen.

“În contextul avansului pe care l-au înregistrat în Europa tendinţele eurofobe şi eurosceptice, este necesară promovarea la nivel politic a unui mesaj pozitiv, coerent şi constructiv cu privire la rolul procesului de extindere si beneficiile acestuia”, a afirmat ministrul afacerilor externe Titus Corlățean.

Șeful diplomației române a subliniat că extinderea UE către regiunea Europei de Sud-Est trebuie să constituie, în continuare, o prioritate pe agenda Uniunii, inclusiv după  stabilirea noii configuraţii instituţionale la nivel UE, în procesul de constituire a viitoarei Comisii, precum şi în definirea agendei de priorităţi a Uniunii pentru următorii ani.

Ministrul Titus Corlăţean a subliniat, totodată, necesitatea afirmării mai pregnante a sprijinului Uniunii pentru perspectiva europeană a partenerilor săi estici, precum Republica Moldova, care au dovedit angajament constant şi obţin rezultate convingătoare pe calea reformelor. „Republica Moldova a intrat într-o nouă etapă a relaţiilor sale cu Uniunea Europeană, prin recenta semnare a Acordului de asociere şi a Acordului cuprinzător şi aprofundat de liber schimb, documente ale căror prevederi reprezintă în proporţie de 75 % acquis comunitar”, a afirmat ministrul Titus Corlățean.

De asemenea, ministrul român al afacerilor externe a menţionat proiectele din mandatul Preşedinţiei române în exerciţiu a SEECP (iunie 2013 – iunie 2014), având ca principal scop sincronizarea iniţiativelor de cooperare din cadrul acestui Proces cu eforturile statelor din regiunea Europei de Sud-Est, de îndeplinire a standardelor şi obiectivelor de integrare europeană şi euroatlantică. În context, a prezentat activităţile organizate de Preşedinţia română în exerciţiu a SEECP, cu accent pe extinderea cooperării şi schimbul de experienţă cu statele din regiune în domeniile combaterii corupţiei, reformei sistemului judiciar, cooperării în domeniul afacerilor interne.

Ministrul Titus Corlățean a arătat că, pe durata Preşedinţiei române a SEECP, acest proces a contribuit substanţial la avansarea agendei de extindere prin dezvoltarea cooperării regionale şi consolidarea caracterului inclusiv al SEECP, prin crearea unui cadru care permite participarea Priştinei la activităţile organizaţiei. De asemenea, Preşedinţia română a SEECP a solicitat şi obţinut în premieră din partea membrilor SEECP, atât membri ai UE, cât şi a celorlalţi participanţi la Proces, mandatul clar de a susţine, la Consiliul Afaceri Externe şi la Consiliul Afaceri Generale, acordarea statutului de candidat la UE Albaniei, contribuind astfel nemijlocit la decizia pozitivă adoptată la nivel european în iunie 2014.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii