Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:52 16 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Legume uscate. Avantaje și metode de conservare

ro

24 Jun, 2022 17:51 2489 Marime text

Legumele deshidratate sunt foarte populare și întâlnite în bucătărie, în special sub numele de „vegeta”. Dar puține persoane știu că există variante de legume uscate mult mai sănătoase și inclusiv ne putem prepara aceste legume în propria noastră casă. Uscarea și deshidratarea legumelor este o metodă veche de conservare și este ideal să știți diferențele dintre metodele de păstrare și care sunt avantajele acestora.

De ce legume uscate?

Proaspăt este cu siguranță cel mai bun, dar legumele uscate își pierd foarte puțin din valoarea lor nutritivă atunci când trec prin procesul de deshidratare. Ele rețin majoritatea mineralelor, cea mai mare parte a vitaminei A și unele dintre vitaminele B. Ceea ce pierd sunt nutrienți volatili precum vitamina C și beta-carotenul. Cu toate acestea, puteți minimiza această pierdere prin deshidratare la temperaturi mai scăzute sau prin pretratarea alimentelor cu substanțe chimice precum dioxidul de sulf. De asemenea, puteți adăuga vitamina C prin înmuierea alimentelor în suc de citrice sau acid citric.

Avantajul legumelor uscate este că ocupă o fracțiune din dimensiunea legumelor proaspete și le poți depozita mult mai ușor. De asemenea, sunt ușor de utilizat pentru că nu trebuie să mai pierdeți timp tăindu-le sau tocându-le. Doar le scoateți din pungă și le puneți în mâncare. Contrar credinței populare, există multe branduri de legume uscate bio și naturale, fără adaos de chimicale, care au prețuri convenabile și accesibile pentru orice buzunar.

Legume uscate, legume liofilizate sau pudră?

Legumele uscate vin sub mai multe forme, în funcție de modul în care au fost uscate. Există legume deshidratate, liofilizate și praf. Fiecare are avantajele și dezavantajele sale. Majoritatea oamenilor aleg mai multe tipuri în funcție de preferințele personale și nevoile nutriționale.

LEGUME DESHIDRATATE: se pun într-un deshidrator care face circulație de aer cald pentru a le usca.
Deoarece folosește căldură, legumele tind să-și piardă o parte din vitamine în acest proces. De asemenea, ele se micșorează în dimensiune și se întăresc la deshidratare. Acest proces costă mai puțin decât uscarea prin congelare, motiv pentru care este mult mai comun decât alte opțiuni de legume uscate. Acest lucru se poate face și acasă cu un deshidrator de blat. Aceste legume se rehidratează gătindu-le sau înmuiându-le în apă, dar durează ceva timp. Le puteți mânca în supe sau le puteți adăuga la tăiței.

LEGUME USCATE CONGELATE: Folosiți un vid frigorific pentru a îndepărta umezeala din legume.

Acest proces reduce la minimum pierderea de vitamine și minerale. De asemenea, păstrează intacte forma, dimensiunea și textura legumelor, ceea ce poate fi important dacă vă place să mâncați legume pentru textura lor. Deoarece își păstrează mai mult dimensiunea, legumele liofilizate nu sunt la fel de ambalate ca și legumele deshidratate. Pot fi consumate direct ca gustare sau hidratate și adăugate la o masă caldă.

LEGUME PULBERE: sunt „legume deshidratate” care au fost măcinate într-o pulbere fină.
Acestea sunt o alternativă viabilă pentru persoanele care doresc un plus de nutrienți din legume fără a fi nevoiți să le împacheteze și să le pregătească. Pur și simplu presărați pudra pe mese sau o adăugați într-un smoothie. Pulberile se depozitează cu ușurință într-o pungă Ziploc care ocupă puțin spațiu.

Legumele pulbere oferă o varietate de vitamine și minerale, dar pierzi fibrele alimentare pe care le-ai obține din legumele proaspete.

Cu toate acestea, lipsa de fibre le face mai ușor de digerat. Trebuie să ai grijă să nu exagerezi cu pulberile, în special cu cele care sunt bogate în vitamine care se acumulează în corpul tău. Pudra de morcov, de exemplu, este densă în vitamina A, care poate da pielii tale o culoare galben-portocalie în concentrații mari. Deși este greu să mănânci destui morcovi pentru a provoca hipercarotenemie, este relativ ușor să exagerezi cu pulberea.

Legumele uscate sunt o metodă excelentă și foarte simplă de a aduce un plus de savoare mâncării fără a strica textura sau a fi nevoie să adăugăm pași în plus rețetelor noastre. De asemenea, există multe amestecuri, inclusiv baze de supe care ne pot ajuta atunci când gătim.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii