Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:18 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Istoria călcatului rufelor din vremurile antice până în prezent

ro

19 Jul, 2021 15:28 2083 Marime text

Călcatul este o corvoadă care nu ne face plăcere majorității dintre noi și care, totuși, pare că nu se va termina niciodată. Totuși, cu toate aparatele moderne pe care le avem la dispoziție în zilele noastre, treaba este mult mai ușoară decât înainte.
 
De la un fier de călcat clasic la o stație de călcat modernă, călcatul hainelor pare să devină din ce în ce mai ușor și mai suportabil. Totuși, înainte de inventarea fierului modern, sarcina nu era atât de simplă.
 

China

Procesul de călcat al rufelor exista cu mult înainte de inventarea fierului modern. În secolul I î.Hr., chinezii foloseau vase metalice umplute cu apă fierbinte pentru a-și netezi hainele și a elimina cutele din țesături. Deși nimeni nu știe exact de cât timp calcă oamenii, acesta este unul dintre primele exemple înregistrate.
 

Secolul al 17-lea

În secolul al 17-lea, a început să apară o nouă metodă de călcat. Plăcile mari de fier cu mâner erau încălzite pe foc și folosite pentru a netezi cutele din material. Acest dispozitiv a fost numit un „fier trist”, după un cuvânt vechi care însemna solid. De asemenea, aceste dispozitive erau cunoscute sub numele de fiare plate. De fiecare dată când cineva dorea să calce, trebuia să aștepte ca placa de fier să se încălzească deasupra focului, apoi să se oprească când s-a răcit și să înceapă din nou întregul proces.
 

Cutie de fier

Mai târziu, oamenii luau cutii de fier și le umpleau cu cărbuni sau inserții metalice fierbinți.
 

Fiare multiple

Deoarece fierele de călcat trebuiau încălzite înainte de a fi utilizate și apoi se răceau pe măsură ce persoana lucra, procesul putea fi unul lung și obositor. Pentru a face lucrurile mai ușoare și mai eficiente, oamenii au început să folosească mai multe fiare de călcat, încălzindu-le de la singură sursă și comutând între fiare de călcat, pe măsură ce celelalte începeau să se răcească.
 

Secolele al 19-lea și începutul secolului 20

La sfârșitul anilor 1800 și începutul anilor 1900, dezvoltarea fierelor de călcat a parcurs un drum lung. Au existat multe fiare de călcat care au fost încălzite cu combustibili precum etanolul, gazul natural sau uleiul de balenă.
 

Fierul electric

Toate aceste forme primitive ale fierului au dus la dezvoltarea timpurie a dispozitivului pe care îl cunoaștem și îl folosim astăzi - fierul de călcat electric. Aluminiul sau oțelul inoxidabil sunt utilizate pentru a face plăci fierbinți, iar temperatura poate fi menținută constantă pe tot parcursul procesului de către un termostat, care pornește și oprește elementul de încălzire ori de câte ori devine prea cald sau rece.
 
Fierul electric modern a fost inventat de Henry W. Seeley din New York în anii 1880. Cu toate acestea, abia în anii 1920 a apărut pe piață un fier de călcat care a folosit un termostat pentru a regla și controla temperatura.
 

Fierul cu aburi

Mai târziu, Thomas Sears a inventat fierul de călcat cu aburi. Fierul electric cu aburi a fost folosit pentru prima dată de o companie de curățenie din New York în 1926, dar acesta a avut succes comercial abia în 1938. Steam-O-Matic a fost vândut cu 10 dolari și a deschis calea altor fiare de călcat cu abur electrice care au inundat piața la mijlocul anilor 1900.
 

Cele mai recente fiare de călcat

Fierul de călcat a parcurs un drum lung de la primul model electric cu abur. Astăzi, există unele modele care pot face ca sarcina călcatului să fie mult mai puțin stresantă.
 
Acestea sunt doar câteva dintre caracteristicile uimitoare pe care trebuie să le aveți în vedere atunci când cumpărați un fier de călcat nou sau o statie de calcat:
 
  • Colector anti-calcar - acest lucru împiedică calcarul să afecteze fluxul de abur, contribuind la rezistența mai mare a fierului și la funcționarea sa mai eficientă.
  • Setarea de oprire automată - aceasta este o caracteristică deosebit de utilă dacă sunteți o persoană uitucă. Setarea va opri automat fierul de călcat, odată ce atinge o anumită temperatură sau după ce a trecut o anumită perioadă de timp.
  • Pulverizare - fierul poate elibera o ceață de apă pentru a ușura netezirea cutelor încăpățânate din material.
  • Fiarele din anodilium - acestea nu se vor zgâria și vor rezista foarte mult.
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii