Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:25 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ce este și cum a apărut romul

ro

31 Jan, 2024 14:27 690 Marime text

La ce te gândești când auzi de Captain Morgan? La povești cu pirați și la băutura ta preferată? Te-ai întrebat vreodată care este istoricul acestei băuturi? Ia o pauză din ce faci și descoperă lucruri pe care poate că nu le știai.

Fie că îți place sau nu romul, sigur ai auzit de Captain Morgen sau de alte branduri celebre de rom. Iar pentru că, de obicei, fiind atât de obișnuiți cu ceea ce ne înconjoară, uităm să ne adresăm întrebări simple, venim în întâmpinarea acelor momente în care suntem curioși și îți spunem povestea apariției romului.

Ce este romul?

Înainte de a trece la partea de istoric, hai să vedem, mai întâi, ce este romul.
Ei bine, romul, fie el Captain Morgan sau orice alt tip, este o băutură alcoolică obținută din trestie de zahăr, în urma prelucrării acesteia. Însă culoarea romului nu este dată de procesul de fabricare sau de distilare, ci de depozitarea acestuia în butoaie, unde este plasat după ce a fermentat și după ce a fost distilat. Lemnul din care sunt fabricate cel mai adesea butoaiele în care este depozitată această băutură este stejarul.

Cum a apărut denumirea acestei băuturi și care este sensul cuvântului?

Atunci când te pasionează cu adevărat un subiect, este bine să afli cât mai multe despre acesta, inclusiv despre etimologia cuvântului. Toate aceste informații ne ajută să înțelegem mai bine subiectul respectiv.
Există mai multe teorii în jurul etimologii cuvântului rom, istoricul fiiind de complicat, însă cele mai comune și popularizate sunt două astfel de explicații.

Prima este legată de etimologia provenită din limba latină, unde cuvântul saccharum era folosit pentru a denumi cuvântul zahăr. Tot aici, unii experți sunt de părere că denumirea rom ar putea proveni și din cuvântul rummers, din limba olandeză sau arôme, din limba franceză. În ambele situații, semnificația acestor denumiri trimite către paharele pe care le foloseau marinarii pentru a consuma diverse băuturi alcoolice.
Cea de a doua teorie este legată de folosirea cuvântului rumbullion, utilizat pentru a denumi alcoolul distilat obținut din cidru de pere sau de mere. De asemenea, același termen se spune că era utilizat și pentru a desemna petrecerile pe care le organizau pirații atunci când sărbătoreau o victorie, de aici și construirea unei adevărate legende și legături între rom și consumarea acesteia, încă din cele mai vechi timpuri, de către lupii mării, cum mai erau numiți pirații, legendă de care este legat și numele romului Captain Morgan.

Cum a apărut romul?

Acum, că este mult mai clar ce înseamnă acest cuvânt și din ce este obținută această băutură, hai să vedem cum a apărut romul.
Nu te baza pe informațiile pe care ți le iei din filmele cu pirați produse în Statele Unite ale Americii deoarece trestia de zahăr este originară din Asia, așa că de aici trebuie să plecăm. Trestia de zahăr începe să fie exportată în secolul al VIII-lea de către arabi, aceasta ajungând până în Caraibe.

Experții sunt de părere că această băutură a început să se fabrice aproximativ în anii 1600, prima atestare oficială fiind în anul 1651, în Barbados, adică în Caraibe.

De acolo, băutura începe să fie popularizată și să ajungă și în Australia și în Statele Unite ale Americii.
Care este, totuși, legătura între consumul de rom și pirați? Ne pare rău să te dezamăgim, însă nu este deloc ceva demn de o legendă, ci este o explicație extrem de simplă. Pirații erau folosiți pentru a distruge corăbiile inamicilor, iar romul a devenit alcoolul care li se oferea marinarilor zilnic, ca parte din recompensă.

Între timp, de-a lungul secolelor, romul s-a răspândit în întreaga lume, astăzi fiind o băutură extrem de apreciată de către mulți oameni. Fie că îți place să consumi bere, vin sau cocktail-uri ca Aperol Spritz sau diverse băuturi pe bază de rom Captain Morgan sau orice alt brand de rom, este important să nu faci exces și să consumi cu moderație.

Acum, că știi istoricul acestei băuturi, cu siguranță te vei simți altfel data viitoare când o vei consuma.
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii