Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:14 23 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

14 lucruri interesante pe care nu le știai despre frigidere

ro

26 Nov, 2021 17:49 3009 Marime text

Umilul frigider a revoluționat modul în care mâncăm, a dărâmat industrii întregi, a intrat în cărțile de recorduri și chiar a făcut o gaură în cer. Indiferent dacă folosiț un frigider clasic sau cel mai recent model de combină frigorifică Beko, există mult mai multe lucruri interesante despre acest aparat electrocasnic decât par, la prima vedere.
 

1. Posibilitatea de a stoca alimentele pentru mai mult timp a revoluționat cu adevărat modul în care mâncăm.

A permis ca alimentele să fie transportate pe distanțe mai mari și a fost deosebit de util pentru carne și fructe de mare. De asemenea, frigiderele permit supermarketurilor să stocheze alimente în volumele pe care le au. Alimentele au schimbat regimul alimentar al oamenilor, permițându-le acestora să mănânce mai multă carne proaspătă. Înainte de refrigerare, cea mai mare parte a cărnii consumate era sărată. De asemenea, a îmbunătățit calitatea cărnii, deoarece aceasta putea fi sărată pe tot parcursul anului, în loc să fie sărată doar iarna.
 

2. Alimentele cumpărate în vrac sunt mai ieftine.

Deoarece pot fi cumpărate și depozitate mai multe alimente la un moment dat, de exemplu într-o combină frigorifică Beko, refrigerarea a ajuns să facă alimentele mai ieftine. Fructele și legumele care nu sunt de sezon și cele exotice au devenit mai ieftine datorită refrigerării. De asemenea, frigiderele ajută la economisirea timpului care era petrecut la cumpărăturile zilnice și, după cum se spune, timpul înseamnă bani.
 

3. Frigiderele reduc risipa prin conservarea alimentelor pentru mai mult timp.

În trecut, înainte de invenția frigiderului resturile și alimentele stricate trebuiau pur și simplu să fie aruncate.
 

4. Frigiderul consumă multă energie electrică.

Între 10% și 15% din factura lunară de electricitate se datorează frigiderului.
 

5. Contribuțiile lui Albert Einstein nu au fost întotdeauna doar în domeniul fizicii teoretice.

Împreună cu Leo Szilard, Einstein a brevetat un frigider care funcționa fără electricitate și nu folosea freon. Cercetătorii de la Oxford încearcă acum să reînvie acest proiect.
 

6. Există o sărbătoare dedicată mâncării stricate.

Noaptea frigiderelor bântuite a început ca o veche tradiție de pe internet și presupune săparea adâncă în adâncurile frigiderului pentru a găsi acea abominație care nu a fost niciodată consumată sau curățată. Se sărbătorește pe 30 octombrie.
 

7. 15 noiembrie este ziua națională de a curăța frigiderul.

E un moment foarte bun pentru a îți curăța combina frigorifică Beko.
 

8. Kelvinator a fost primul frigider de uz casnic și a fost introdus pe piață în 1916.

În șapte ani, aveau 80% din cota de piață. Marca este acum deținută de Whirlpool.
 

9. Large Hadron Collider este, de asemenea, cel mai mare frigider din lume.

Există peste 9000 de magneți de diferite forme și dimensiuni de-a lungul pistei circulare de 27 de kilometri lungime, iar toți acești magneți sunt răciți cu heliu. Temperatura în acest frigider este de -271,3 grade Celsius.
 

10. La începuturile frigiderelor, acestea erau obiecte de gen, deoarece femeile din gospodărie erau cele care le foloseau cel mai mult.

Companiile producătoare de frigidere trebuiau să angajeze experte femei pentru a se ocupa de clienții lor reali, a căror sarcină era de fapt să interpreteze și să traducă între directorii de sex masculin ai companiei și clienții lor de sex feminin. Unul dintre acești "brokeri culturali" de la o companie numită Servel, Lurelle Guild, credea că o tavă pentru unt la ușa frigiderului era o idee excelentă, deoarece ușa era partea cea mai caldă a frigiderului. Amplasarea untului într-un compartiment special de pe ușă le permitea gospodinelor să aibă acces rapid la untul relativ moale. Compania a respins ideea, considerând că untul era un produs de lux. Dar istoria a fost de partea lui Guild, și multe frigidere de astăzi au tăvițe pentru unt în locația respectivă, tocmai din motivele sugerate de Guild.
 

11. Freonul a fost un agent frigorific sigur, neinflamabil și netoxic, dezvoltat de General Motors în anii 1920, ca alternativă la agenții frigorifici periculoși utilizați la acea vreme, cum ar fi amoniacul.

Freonul a fost un clorofluorocarbură sau CFC și contribuie la degradarea mediului, la epuizarea stratului de ozon și la încălzirea globală. Freonul a fost interzis în 1978 de către SUA, iar ulterior, fabricarea acestuia a fost interzisă prin Protocolul de la Montreal. Freon este în prezent o marcă înregistrată a The Chemours Company. 
 

12. General Electric s-a lansat prin fabricarea de frigidere și alte aparate electrocasnice.

Compania încerca să obțină venituri suplimentare din activitatea sa principală de electricitate.
 

13. Louise Greenfarb a fost recunoscută de Cartea Recordurilor Guinness pentru că deține cea mai mare colecție de magneți de frigider.

În timp ce pe frigiderul ei se află aproximativ 1.000 de magneți, întreaga ei colecție se întinde la 35.000 de magneți, care decorează și alte obiecte metalice din jurul casei sale.
 

14. Înainte de apariția frigiderelor de uz casnic, cum ar fi o combină frigorifică Beko, exista o întreagă industrie care presupunea tăierea blocurilor de gheață.

Gheața era adusă din ținuturile în care era întotdeauna iarna, transportate în orașe, tăiate în cuburi mici și vândute către clienți. Perioadele de penurie se numeau "foamete de gheață", iar prețurile gheții creșteau vertiginos.
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii