Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
04:34 20 07 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

A fost publicată în Monitorul Oficial Legea privind Centenarul Războiului pentru Întregirea Neamului (1916-1918) şi Centenarul Marii Uniri

ro

23 Apr, 2018 05:56 3266 Marime text
În Monitorul Oficial al României Partea I numărul 349 din 20 aprilie anul curent a fost publicată Legea numărul 91/19 aprilie 2018 privind Centenarul Războiului pentru Întregirea Neamului (1916-1918) şi Centenarul Marii Uniri.
 

Iată, integral, conținultul actului Normativ:  
 
Parlamentul României adoptă prezenta lege.

Art. 1. – (1) Se instituie următoarele distincţii naţionale:

a) Medalia Aniversară „Centenarul Marii Uniri”.

b) Medalia Comemorativă „Centenarul Războiului pentru Întregirea Neamului”;

(2) Medalia Comemorativă „Centenarul Războiului pentru Întregirea Neamului” se acordă instituţiilor militare şi civile, autorităţilor administraţiei publice centrale şi locale, unităţilor administrativ-teritoriale, organizaţiilor neguvernamentale, precum şi persoanelor fizice care, prin activitatea desfăşurată, păstrează într-o măsură deosebită memoria faptelor de arme şi a sacrificiului uman consemnat în Războiul pentru Întregirea Neamului, contribuie la protejarea mormintelor şi a operelor comemorative de război şi la studierea istoriei Războiul pentru Întregirea Neamului.

(3) Medalia Aniversară „Centenarul Marii Uniri” se acordă persoanelor fizice sau juridice, instituţiilor publice şi organizaţiilor neguvernamentale, autorităţilor administraţiei publice locale sau unităţilor administrativ-teritoriale care păstrează, cultivă, dezvoltă şi prezintă într-o măsură deosebită memoria evenimentelor şi personalităţilor care au contribuit la făurirea unităţii naţionale şi a statului modern român sau, prin activitate ori carieră, la apărarea valorilor în numele cărora s-a înfăptuit Marea Unire din 1918.

(4) Distincţiile naţionale prevăzute la alin. (1) se conferă, prin decret, de către Preşedintele României, la propunerea motivată a preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului, a Prim-Ministrului, a Preşedintelui Academiei Române sau a Departamentului pentru Cultură, Culte şi Centenar din cadrul Administraţiei Prezidenţiale.

(5) Sumele necesare confecţionării însemnelor, casetelor, brevetelor şi etuiurilor necesare conferirii acestor medalii se vor asigura din bugetul Administraţiei Prezidenţiale.

(6) În termen de 60 de zile de la intrarea în vigoare a prezentei legi, Guvernul va aproba prin hotărâre, descrierea distincţiilor naţionale prevăzute la alin.

(1), procedurile de înaintare a propunerilor, criteriile de acordare a distincţiilor precum şi cazurile de retragere.

Art. 2. – (1) Se instituie Medalia Parlamentară „România Centenară”, distincţie parlamentară care se va conferi, prin hotărâre, de către Parlamentul României, parlamentelor sau altor instituţii ale statelor care au sprijinit eforturile de realizare a statului naţional unitar român modern şi parlamentelor sau altor instituţii ale statelor partenere care au sprijinit şi susţin eforturile României de integrare euro-atlantică.

(2) Medalia Parlamentară „România Centenară” se acordă de către Parlamentul României, la propunerea Birourilor permanente reunite ale Camerei Deputaților și Senatului.

(3) În termen de 45 de zile luni de la intrarea în vigoare a prezentei legi, vor înainta Birourilor permanente reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului vor înainta plenului reunit al Camerei Deputaților și Senatului propunerile de acordare a Medaliei Parlamentare „România Centenară”.

(4) Sumele necesare confecţionării însemnelor, casetelor, brevetelor şi etuiurilor necesare conferirii acestor medalii, precum şi sumele necesare organizării ceremoniilor de acordare a Medaliei Parlamentare „România Centenară” se vor asigura din bugetul Camerei Deputaţilor şi al Senatului.

(5) În termen de 90 de zile de la intrarea în vigoare a prezentei legi, Guvernul va aproba prin hotărâre descrierea distincţiei prevăzută la alin. (1), procedurile de înaintare a propunerilor, criteriile de acordare a distincţiei precum şi cazurile de retragere.

Art. 3. – (1) Se instituie Distincţia Parlamentară „100 de ani recunoştinţă”, care se va conferi, prin hotărâre, de către Parlamentul României, parlamentelor sau altor instituţii militare ori civile ale statelor care au sprijinit România în Războiul pentru Întregirea Neamului.

(2) Distincţia Parlamentară „100 de ani recunoştinţă” se acordă de către Parlamentul României, la propunerea Birourilor permanente reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului.

(3) În termen de 5 luni de la intrarea în vigoare a prezentei legi, Birourilor permanente reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului vor înainta plenului reunit al Camerei Deputaților și Senatului propunerile de acordare a Distincţiei Parlamentare „100 de ani recunoştinţă”.

(4) Sumele necesare confecţionării însemnelor, casetelor, brevetelor şi etuiurilor necesare conferirii acestor distincţii precum şi sumele necesare organizării ceremoniilor de acordare a Distincţiei Naţionale „100 de ani recunoştinţă” se vor asigura din bugetul Camerei Deputaţilor şi al Senatului.

(5) În termen de 120 de zile de la intrarea în vigoare a prezentei legi, Guvernul va aproba, prin hotărâre, descrierea distincţiei prevăzută la alin. (1), procedurile de înaintare a propunerilor, criteriile de acordare a distincţiei precum şi cazurile de retragere.

Art. 4. – (1) Se instituie următoarele Medalii de onoare:

a) Medalia de onoare „Loc al Războiului pentru Întregirea Neamului”;
b) Medalia de onoare „Loc al Marii Uniri”.

(2) Medalia de onoare „Loc al Războiului pentru Întregirea Neamului” se acordă localităţilor sau locurilor de bătălie ale Războiului pentru Întregirea Neamului.

(3) Medalia de onoare „Loc al Marii Uniri” se acordă localităţilor, locurilor publice sau imobilelor în care s-au desfăşurat evenimente semnificative legate de Marea Unire din 1918.

(4) Medaliile de onoare prevăzute la alin. (1) se acordă, prin hotărâre a Guvernului, la propunerea motivată a Academiei Române, a instituţiilor de învăţământ superior, autorităţilor administraţiei publice centrale și locale, a Departamentului CENTENAR din cadrul Guvernului României sau a Departamentului pentru Cultură, Culte şi Centenar din cadrul Administraţiei Prezidenţiale.

(5) Medaliile prevăzute la alin. (1) vor fi afişate sub formă de panou sau plachetă, la intrarea în localitate ori, după caz, în locurile publice sau pe imobilele respective şi vor avea forma, dimensiunile şi grafica stabilite prin hotărâre a Guvernului.

(6) Sumele necesare confecţionării panourilor şi plachetelor prevăzute la alin. (5) vor fi suportate din bugetele autorităţilor administraţiei publice locale pe teritoriul cărora se găsesc locurile cărora li se acordă medaliile prevăzute la alin. (1).

Art. 5. – (1) Pentru perioada 2019-2020, în urma consultării şi pe baza propunerilor venite de la autorităţile administraţiei publice centrale şi locale, precum şi din partea altor instituţii, companii de stat, regii autonome, culte religioase legal recunoscute, Guvernul României va elabora anual, până la data de 30 noiembrie a anului anterior, Programul Naţional de Aniversare a Centenarului, aferent anului următor, care se aprobă prin hotărâre a Guvernului.

Art. 6. – (1) Autorităţile administraţiei publice centrale şi locale pot organiza manifestări, ceremonii şi activităţi legate de Centenarul Războiului pentru Întregirea Neamului şi al Marii Uniri. Activităţile din Programul Naţional de Aniversare a Centenarului vor fi finanţate din bugetele autoritaţilor publice şi instituţiilor organizatoare.

Art. 7. – (1) În termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a prezentei legi se va constitui o Comisie specială a Camerei Deputaţilor şi Senatului dedicată Centenarului.

(2) Comisia specială se va constitui şi îşi va desfăşura activitatea prin hotărâre a Parlamentului României, în conformitate cu art. 4 alin. (2) din Regulamentul activităţilor comune ale Camerei Deputaţilor şi Senatului.
 
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii