Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:58 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Jurnalistii romani sunt incurajati sa participe la concursul european „Largeste-ti orizontul“

ro

14 May, 2009 18:16 1454 Marime text

„Lărgeşte-ţi orizontul”
Juriile naţionale pentru Premiul european pentru tinerii jurnalişti 2009 pe tema extinderii UE au fost constituite

Bruxelles, 14 mai 2009 – Juriile naţionale pentru premiul concursului paneuropean destinat jurnaliştilor „Lărgeşte-ţi orizontul” care se desfăşoară până în data de 31 mai 2009, au fost selectate. Concursul se adresează tinerilor jurnalişti europeni cu vârste cuprinse între 17 şi 35 de ani din 35 de ţări din Europa. Jurnaliştii din presa scrisă şi din cea online, precum şi profesioniştii din radio sunt încurajaţi să reflecteze şi să-şi împărtăşească părerile despre Uniunea Europeană şi despre extinderea UE.

Termenul de înscriere se încheie peste numai trei săptămâni. Concursul îi invită pe toţi jurnaliştii aspiranţi din Europa să-şi împărtăşească viziunea despre viitorul Europei şi să trimită articole despre extinderea UE. În iunie 2009, juriile naţionale formate din profesionişti de marcă din mass-media şi dintr-un reprezentant din partea Comisiei Europene vor selecta un articol sau un material radio câştigător din fiecare ţară.

În România, Ion M. Ioniţă, Redactor – şef adj. al cotidianului Adevărul, Valeriu Antonovici, producătorul documentarului „Locuri memorabile din România: Piaţa Universităţii”, vor evalua articolele sau materialele radio înscrise în concurs şi vor selecta unul câştigător. Aceştia vor fi sprijiniţi de către Mihai Roşioru, responsabil în relaţia cu presa şi media din partea Reprezentanţei Comisiei Europene în România.

La evaluarea articolelor înscrise în concurs, membrii juriilor naţionale vor lua în considerare flerul jurnalistic în toate articolele sau materialele radio transmise, care trebuie să abordeze chestiuni referitoare la Uniunea Europeană. Juriile naţionale vor alege câştigătorii în funcţie de: relevanţa informaţiilor în raport cu tema, originalitatea tratării subiectului, stilul jurnalistic şi calitatea scrierii, capacitatea de a capta interesul cititorului şi efortul depus pentru pregătirea articolului.

Toţi câştigătorii la nivel naţional ai Premiului european pentru tinerii jurnalişti 2009 vor fi invitaţi într-o excursie culturală şi istorică în capitala Germaniei, Berlin, în perioada 29.08.2009-02.09.2009. Anul acesta, Europa va sărbători cea de-a 20-a aniversare de la căderea cortinei de fier, simbolizată de căderea Zidului Berlinului, în 1989. În acelaşi timp, va avea loc cea de-a 5-a aniversare de la aderarea la UE a opt state din Europa Centrală şi de Est, precum şi a Maltei şi Ciprului. La Berlin se va organiza o conferinţă la care vor participa politicieni de înalt nivel şi reprezentaţi ai mass-mediei, în cadrul căreia se va discuta despre extinderea UE şi fiecare câştigător la nivel naţional va fi felicitat. Articolele şi materialele radio câştigătoare vor fi publicate pe site-ul web al concursului (www.EUJournalist-award.eu), iar articolele vor fi publicate, de asemenea, într-o broşură.

Prezentare generală a regulamentului concursului:
Premiul european pentru tinerii jurnalişti 2009 pe tema extinderii UE se adresează tinerilor jurnalişti din presa scrisă şi din radio, studenţilor sau liber-profesioniştilor cu vârste cuprinse între 17 şi 35 de ani din statele membre ale UE, precum şi din statele candidate (Croaţia, Turcia, Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei) şi din statele potenţial candidate (Albania, Bosnia-Herţegovina, Muntenegru, Serbia şi provincia Kosovo ). Materialele trebuie să fie publicate sau difuzate în 2008 sau 2009 şi să fie redactate într-una din limbile oficiale ale UE sau într-una din limbile ţărilor candidate sau potenţial candidate. Participanţii se pot înscrie în concurs prin intermediul site-ului web www.EUjournalist-award.eu. Pe site-ul web sunt prezentate, de asemenea, regulamentul integral şi criteriile de participare, precum şi articole pe tema politicii de extindere a UE, sfaturi interesante privind dezvoltarea unei cariere în jurnalism şi privind relaţionarea într-o comunitate de tineri jurnalişti europeni.

Concursul este organizat de către Comisia Europeană (DG Extindere), în cooperare cu Asociaţia European Youth Press şi Cafebabel.com.

Contact pentru presă:
Claire Castel      Romy Eckert
Comisia Europeană / DG Extindere   Media Consulta International Holding AG
Tel. + 32 (0)2 29 - 661 78     Tel. +49 (0)30 65 000 - 348
E-mail: Claire.Castel@ec.europa.eu   E-mail: r.eckert@media-consulta.com

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii