Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:49 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Centru multifuncţional, o şansă pentru viitorul copiilor şi tinerilor cu dizabilităţi fizice, psihice şi sociale din regiunea Nord-Vest, Sud - Est şi Sud-Vest Oltenia

ro

01 Aug, 2011 13:34 785 Marime text

Peste 300 de copii şi tineri cu dizabilităţi fizice, psihice şi sociale au fost sprijiniţi în primul an de desfăşurare a proiectului:

„Centru multifuncţional, o şansă pentru viitorul copiilor şi tinerilor cu dizabilităţi fizice, psihice şi sociale din regiunea Nord-Vest, Sud - Est şi Sud-Vest Oltenia"

Peste 300 de copii şi tineri cu dizabilităţi fizice, psihice şi sociale din judeţele Cluj, Vâlcea, Dolj şi Constanţa, beneficiari direcţi ai terapiilor zilnice de recuperare, ai activităţilor de socializare şi de terapie ocupaţională, ai sesiunilor de orientare vocaţională sau ai cursurilor de formare profesională, de orientare şi consiliere în căutarea unui loc de muncă, acesta ar fi bilanţul la finalul primului an de desfăşurare a proiectului „Centru multifuncţional, o şansă pentru viitorul copiilor şi tinerilor cu dizabilităţi fizice, psihice şi sociale din regiunea Nord-Vest, Sud - Est şi Sud-Vest Oltenia", lansat de Fundaţia World Vision România şi finanţat de Uniunea Europeană. Aceasta se traduce în acces îmbunătăţit la educaţie şi pe piaţa muncii şi o viaţă mai bună pentru familiile celor 300 de beneficiari.

Acestora li se adaugă cei peste 1.000 de părinţi şi reprezentanţi ai structurilor decizionale locale şi centrale, care au primit informaţii cu privire la drepturile copiilor şi tinerilor cu dizabilităţi, în cadrul celor 6 campanii de informare, educare şi conştientizare desfăşurate în proiect. În plus, 75 de tineri au participat la taberele educaţionale şi 120 de copii cu dizabilităţi împreuna cu unul dintre părinţi (ca însoţitor) la taberele de recuperare organizate în cadrul proiectului.

„Dorinţa noastră cea mai mare a fost să aducem la nivelul comunităţilor, în special al celor rurale, aceste servicii de recuperare, reabilitare şi sprijinire a copiilor şi tinerilor cu dizabilităţi. Am primit şi continuăm să primim cereri de înscriere în acest proiect iar acest lucru dovedeşte nevoia acută de servicii specializate pentru copiii şi tinerii cu dizabilităţi fizice, psihice şi sociale, la nivelul comunităţii. La finalul primului an de proiect putem spune că obiectivele noastre au fost atinse şi, în unele cazuri chiar depăşite", a declarat doamna Beatrice Ciubotaru - manager proiect.

Copiii şi părinţii sprijiniţi prin intermediul acestui proiect au început deja să se bucure de beneficiile activităţilor desfăşurate. „Este un proiect bun că vine cineva şi lucrează cu copilul aici la noi în sat. Copilul face şi kinetoterapie şi educaţie şi îl ajută, că are nouă ani, nu l-am dat la şcoală. L-am dus la operaţie şi a întârziat două luni şi nu l-am mai înscris. Dacă îşi va reveni o să-l dau la anu' la şcoală", a spus Emilia M., mama unui băieţel cu dizabilitate fizică, beneficiar al proiectului care se desfăşoară în judeţul Dolj.

Obiectivele specifice ale proiectului se referă la intervenţie timpurie şi recuperare (educaţie specializată, logopedie, kinetoterapie) pentru copiii cu dizabilităţi cu vârsta cuprinsă între 0 - 16, orientare vocaţională şi facilitare a accesului la cursuri de formare profesională ( 16 - 20 ani), facilitarea accesului pe piaţa muncii a tinerilor cu dizabilităţi şi vulnerabili sociali (pentru grupa 18-23 ani) şi consolidarea capacităţii comunităţii şi a societăţii civile pentru sprijin social.

În cel de-al doilea an de proiect, pe lângă activităţile enumerate mai sus, o pondere substanţială o vor avea campaniile de informare, educare şi conştientizare a comunităţilor locale cu privire la drepturile copiilor şi tinerilor şi dizabilităţi, activităţile de inserţie pe piaţa muncii a tinerilor cu dizabilităţi fizice şi sociale, activităţile legate de dezvoltarea structurilor specifice economiei sociale şi cele de consiliere a tinerilor cu dizabilităţi asupra avantajelor pe care le prezintă implicarea în activităţi specifice economiei sociale.

* * *

În cadrul proiectului, activităţile de recuperare se desfăşoară în zece centre multifuncţionale fixe situate în mediul urban şi în mediul rural din judeţele Vâlcea, Cluj, Dolj şi Constanţa. Pe lângă serviciile de recuperare, proiectul mai cuprinde activităţi de informare, campanii de promovare şi de sensibilizare cu privire la drepturile copiilor cu dizabilităţi, orientare şi integrare pe piaţa muncii, integrare în sistemul public de învăţământ a copiilor şi tinerilor cu dizabilităţi, consiliere individuală, familială şi de grup, etc.

Beneficiarii acestui proiect sunt: persoanele cu dizabilităţi fizice, psihice şi sociale, persoanele care suferă de boli care afectează viaţa socială şi profesională (HIV şi SIDA, cancer etc.), tinerii de peste 18 ani care părăsesc sistemul instituţionalizat de protecţie a copilului, persoanele de etnie roma, victimele traficului de persoane şi ale violenţei domestice. Categoriile profesionale care lucrează cu grupurile mai sus -menţionate (asistenţi sociali, asistenţi comunitari, mediatori familiali, îngrijitori, etc.) beneficiază de training specializat, componenta de training fiind o componentă care vine să completeze activităţile din cadrul proiectului.

Proiectul are o durată de desfăşurare de 3 ani, în perioada 2010 - 2013. Partenerii proiectului sunt: Primăria Galicea - Serviciul de asistenţă socială (judeţul Vâlcea), Primăria Cernavodă - Serviciul de asistenţă socială (judeţul Constanţa), Asociaţia Caritas Eparhial Greco - Catolic (judeţul Cluj) şi Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (judeţul Dolj).

Investeşte în oameni!

Proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 - 2013.

Pentru informaţii suplimentare puteţi contacta pe:

World Vision România

Magda Cămănaru, Expert comunicare

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii