Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:47 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Comunicat IPJ - RECOMANDĂRI PREVENTIVE

ro

03 Sep, 2013 13:11 808 Marime text
Asigurarea climatului de normalitate civică, de ordine şi siguranţă publică reprezintă misiunea permanentă a Poliţiei, iar prevenirea criminalităţii are rolul de a reda comunităţii coeziunea internă, astfel încât fiecare cetăţean să fie interesat de siguranţa sa şi a colectivităţii în care trăieşte şi să protejeze şi respecte viaţa şi proprietatea membrilor ei.

Creşterea gradului de siguranţă publică este obiectivul general al Poliţiei Române, iar valorile promovate prin activităţile derulate de către poliţiştii contănţeni sunt „siguranţa” şi „încrederea”. Poliţiştii continuă seria de măsuri pentru combaterea şi prevenirea fenomene deosebit de grave, însă, orice persoană trebuie să-şi ia măsuri de siguranţă în funcţie de împrejurări.
În vederea reducerii gradului de victimizare al cetăţenilor şi prevenirii infracţionalităţii, vă facem cunoscute câteva aspecte:
 
LOCUINŢE:
► Principala cauză ce a determinat comiterea furturilor din locuinţe este neglijenţa victimelor care nu îşi asigură uşa de acces în locuinţă. Altă cauză o reprezintă permiterea accesului în locuinţă a unor persoane care îşi declină calităţi oficiale, pretinzând că sunt de la servicii de deratizare, firme de telefonie, televiziune prin cablu, gaz, electrica, etc. fără a verifica dacă acestea au într-adevăr calitatea pe care o declară şi care, profitând de neatenţia victimei reuşesc să sustragă cu uşurinţă diferite bunuri sau sume de bani.

Având în vedere timpul foarte scurt pe care autorii îl au la dispoziţie pentru comiterea acestor fapte, aceştia se rezumă de obicei la a sustrage bunuri de volum mic, dar cu valoare ridicată, cum ar fi bani, telefoane mobile, bijuterii, aparate foto sau camere video, poşete. Pentru a nu cădea victime acestor persoane certate cu legea, vă reamintim câteva metode ce sunt la îndemână fiecăruia dintre noi:
 
 Asiguraţi uşa de acces în locuinţă. Durează doar câteva secunde!
 Permiteţi accesul în locuinţă numai persoanelor a căror identitate aţi stabilit-o cu certitudine.
 Solicitaţi conducerii asociaţiei de proprietari din care faceţi parte să instaleze la intrarea în imobil un interfon, astfel accesul este restricţionat persoanelor care au intenţia de a comite furturi. ATENŢIE însă, un interfon nu foloseşte la nimic dacă locatarii permit intrarea oricui în imobil fără a le verifica identitatea.
 Asiguraţi pe casa scărilor un iluminat corespunzător.
 Întrebaţi persoanele străine care intră în imobil pe cine caută, acest lucru constituie o modalitate foarte eficientă de descurajare a posibililor autori de furturi.
 
TÂLHĂRII:
►Autorii infracţiunilor de tâlhărie acţionează în general, asupra persoanelor care se deplasează la ore târzii pe trasee neiluminate, izolate, asupra persoanelor care vorbesc la telefonul mobil pe stradă şi sunt concentrate asupra convorbirii şi persoanelor aflate în stare de ebrietate.
           
 După lăsarea întunericului, este bine să evitaţi deplasările şi plimbările pe alei neiluminate, izolate şi necirculate, pasaje subterane, parcări, locuri unde se află baruri etc. şi să nu vă expuneţi la vedere bijuteriile sau alte obiecte de valoare.
 Când vorbiţi la telefonul mobil pe stradă, fiţi atenţi la persoanele din jur şi observaţi-le reacţia.

 Instruiţi-vă copiii să nu poarte telefonul mobil la vedere atunci când se deplasează pe stradă.
  Nu vă lăsaţi atraşi în locuri dosnice de către indivizi care oferă spre vânzare diverse produse (de obicei mai ieftine);
 Poşeta sau geanta trebuie protejate cu mâna, având sistemul de închidere îndreptat spre corp.
 
Poliţia depune eforturi susţinute pentru prinderea şi tragerea la răspundere penală a infractorilor însă, înainte de toate, fiecare trebuie să fie cel mai bun paznic al propriilor bunuri.
Trebuie să fim conştienţi că siguranţa fiecăruia depinde şi de comportamentul pe care îl adoptăm!

Pentru situaţiile de urgenţă în care este ameninţată siguranţa dumneavoastră, a familiei sau a bunurilor ori pentru alte situaţii în care legea o impune, apelaţi numărul unic de urgenţă 112.
 
  COMPARTIMENTUL INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii