Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:25 23 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Buletin de presa IPJ

ro

23 Aug, 2013 12:52 1122 Marime text
Obiectivul general al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Constanţa îl reprezintă creşterea gradului de siguranţă publică în judeţul Constanţa, iar valorile promovate prin activităţile derulate cu consecvenţă prin intermediul politiştilor de prevenire şi cei de proximitate sunt: „siguranţa” şi „încrederea”. Misiunea prevenirii este aceea de a reda comunităţilor coeziunea internă, astfel încât fiecare cetăţean în parte să fie interesat de siguranţa sa şi a colectivităţii în care trăieşte şi fiecare comunitate să respecte şi să protejeze viaţa şi proprietatea membrilor ei.

În general autorii infracţiunilor de tâlhărie acţionează asupra persoanelor care se deplasează la ore târzii pe trasee neiluminate, izolate, asupra persoanelor care vorbesc la telefonul mobil pe stradă şi sunt concentrate asupra convorbirii şi asupra persoanelor aflate în stare de ebrietate. Când discutăm despre siguranţa autovehiculului dumneavoastră, atunci elementul cheie este măsura de protecţie pe care trebuie să o ia fiecare proprietar în momentul parcării autovehiculului (parcarea într-o zonă iluminată, asigurarea autovehiculului fără a lăsa în interior borstete, laptopuri, gps-uri, etc). La fel putem spune că, în vederea prevenirii furturilor din locuinţe, măsurile preventive sunt de luat în considerare şi mai ales de aplicat.
          Poliţiştii continuă seria de măsuri pentru combaterea şi prevenirea acestor fenomene deosebit de grave, însă, orice persoană trebuie să-şi ia măsuri de siguranţă în funcţie de împrejurări.

În vederea reducerii gradului de victimizare al cetăţenilor şi al prevenirii infracţionalităţii, vă facem câteva recomandări:
- după lăsarea întunericului, este bine să evitaţi deplasările şi plimbările pe alei neiluminate, izolate şi necirculate, pasaje subterane, parcări, locuri unde se află baruri etc. şi să nu vă expuneţi la vedere bijuteriile sau alte obiecte de valoare.
- când vorbiţi la telefonul mobil pe stradă, fiţi atenţi la persoanele din jur şi observaţi-le reacţia.
- instruiţi-vă copiii să nu poarte telefonul mobil la vedere atunci când se deplasează pe stradă.
- nu vă lăsaţi atraşi în locuri dosnice de către indivizi care oferă spre vânzare diverse produse (de obicei mai ieftine);
- poşeta sau geanta trebuie protejate cu mâna, având sistemul de închidere îndreptat spre corp.
- informaţi Poliţia când necunoscuţi se interesează de proprietăţile dumneavoastră sau de cele ale vecinilor.
- folosiţi lanţul de siguranţă când deschideţi uşa unei persoane necunoscute şi solicitaţi ca aceasta să se legitimeze. Draperiile sau jaluzelele vă pot feri locuinţa de priviri indiscrete.

- nu păstraţi în casă sume importante de bani şi evitaţi să va afişaţi sau să discutaţi despre bunurile de valoare pe care le deţineţi în locuinţă.
- dacă la uşa dumneavoastră se prezintă persoane necunoscute care pretind că vând sau cumpără diferite produse, nu le permiteţi intrarea în locuinţă. Nu vă lăsaţi impresionaţi de ţinuta elegantă a unor persoane care încearcă să vă înşele vigilenţa pozând în oameni serioşi.

- nu lasaţi bilete în uşă sau mesaje pe robotul telefonic prin al căror conţinut să se subânţeleagă absenţa dumneavoastră şi nu faceţi publică lipsa temporară de la domiciliu (în cazul în care plecaţi în concediu). În perioada deplasării în concediu, rugaţi un vecin de încredere să vă supravegheze locuinţa.
- pe timpul nopţii parcaţi autoturismul în locuri iluminate şi asigurate cu pază dacă este posibil;
- nu lăsaţi autoturismul deschis sau cu cheile în contact, chiar dacă îl părăsiţi doar pentru câteva momente;
- nu lăsaţi în autoturism bunuri de valoare(telefoane mobile, gps-uri, laptopuri, borsete ş.a.) genţi/sacoşe chiar goale, obiecte de îmbrăcăminte, suporturi pentru detectoare de radar, sau chiar detectoare de radar etc. Dacă se află la vedere sunt „tentante” chiar şi pe timpul zilei, reprezentând o provocare pentru toate categoriile de infractori.
 
Privitor la siguranţa bunurilor turiştilor, precizăm că responsabilităţi în acest sens au organele de poliţie, personalul hotelier şi nu în ultimul rând dumneavoastră, turiştii, care sunteţi proprietarii acestor bunuri.
- la plecarea din cameră ori pe timpul nopţii asiguraţi-vă că atât uşa de acces în cameră , cat şi cea de la balcon sunt închise şi încuiate; la fel şi ferestrele; nu lăsaţi bunuri pe balcon care să-i tenteze pe hoţi şi depozitaţi banii şi bunurile de valoare în seiful hotelului;
- fiţi prudenţi în relaţiile cu persoanele nou cunoscute şi nu vă lăudaţi sau nu vă etalaţi bunurile de valoare; printre amabili şi binevoitori puteţi întâlni adesea şi escroci;
- atragem încă o dată atenţia recepţionerilor să nu dea cheia camerei fără a verifica identitatea persoanei care o cere.
 
Pentru situaţiile de urgenţă în care este ameninţată siguranţa dumneavoastră, a familiei sau a bunurilor ori pentru alte situaţii în care legea o impune, apelaţi numărul unic de urgenţă 112.
 
  COMPARTIMENTUL INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii