Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
05:19 22 02 2020 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Excella Real Grup SRL a intrat în insolvenţă

ro

19 Dec, 2018 00:00 1871 Marime text
Tribunalul Constanţa a dispus deschiderea procedurii generale a insolvenţei faţă de societatea comercială Excella Real Grup SRL, cu sediul social în Nicolae Bălcescu, judeţul Constanţa. Noul termen a fost stabilit pentru data de şase martie 2019.
 
SC Excella Real Grup SRL este condusă de George Guliu (cu o cotă de participare la beneficii şi pierderi de 5%) şi de Radu Nemeş (cu o cotă de participare la beneficii şi pierderi de 95%). Societatea comercială are ca obiect de activitate „fabricarea produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului“. 
 
Aşa cum menţionam şi într-o ediţie anterioară, SC Excella Real Grup SRL nu se află pentru prima dată în faţa magistraţilor. Pe data de 10 iulie 2012, procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie au anunţat că efectuează cercetări penale faţă de mai multe persoane fizice şi juridice, printre acestea aflându-se George Guliu, „asociat şi administrator la SC Excella Real Grup SRL Nicolae Bălcescu, judeţul Constanţa, în sarcina căruia s-au reţinut următoarele infracţiuni: evaziune fiscală şi constituire a unui grup infracţional organizat“ şi Radu Nemeş, „coordonatorul grupului infracţional organizat, în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile de complicitate la evaziune fiscală şi constituire a unui grup infracţional organizat“, potrivit DNA.
 
Concret, este vorba despre dosarul denumit generic „Motorina“, cauză care se află în prezent pe rolul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a României şi unde Sorin Blejnar, fostul preşedinte al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, a fost condamnat, în primă instanţă, la cinci ani de închisoare. Tot în acest dosar, Florin Dan Secăreanu, fost şef al Serviciului de Informaţii şi Protecţie Internă Constanţa, şi Viorel Comăniţă, fost şef al Autorităţii Naţionale a Vămilor, au luat, tot în primă instanţă, câte cinci ani de detenţie. Asta în timp ce Radu Nemeş a fost condamnat în primă instanţă la nouă ani de închisoare.
 
În cauză au mai fost condamnaţi:
 
Nemeş Diana Marina - şapte ani de închisoare
 
Chirvăsitu Dumitru - opt ani de închisoare
 
Buliga Mihai - şapte ani de închisoare
 
Belba Nicolae - trei ani şi şase luni de închisoare
 
Jugănaru Andrei Florin - şapte ani de închisoare
 
Preda Dumitru Emilian - şapte ani de închisoare
 
Moldovan Ovidiu Ioan - şapte ani de închisoare
 
Ghişe Pavel Dumitru - şapte ani de închisoare
 
Vrânceanu (fostă Cozma) Mariana - şase ani de închisoare
 
Ionescu Lucian Florin - cinci ani de închisoare.
 
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut că, „în perioada 2011 - 2012, inculpaţii Nemeş Radu, Nemeş Diana Marina, Guliu George, Chirvăsitu Dumitru, Buliga Mihai, Jugănaru Andrei Florin, Preda Dumitru, Moldovan Ovidiu Ioan şi Ghişe Pavel Dumitru au constituit un grup infracţional organizat în scopul săvârşirii de infracţiuni de evaziune fiscală prin sustragerea de la plata obligaţiilor fiscale aferente unor tranzacţii cu aproximativ 90.000 de tone de motorină comercializate sub aparenţa unor produse petroliere inferioare“.
 
„Grupul a fost sprijinit în diferite modalităţi de Marta Codruţ Alexandru, Blejnar Sorin, Comăniţă Viorel, Secăreanu Florin, care reprezentau palierul de protecţie, precum şi de Vrînceanu (fostă Cozma) Mariana, Belba Nicolae, Ionescu Lucian, care se aflau în subordinea celorlalţi membri şi executau dispoziţiile acestora, cunoscând scopul urmărit. Inculpaţii Nemeş Radu, Nemeş Diana Marina şi Guliu George, precum şi SC Excella Real Grup SRL au ascuns sursa impozabilă corespunzătoare activităţilor reale pe care le desfăşura societatea, au înregistrat în contabilitate şi în declaraţiile fiscale cheltuieli fictive referitoare la achiziţii de ţiţei şi au omis înregistrarea operaţiunilor de comercializare a motorinei, în scopul de a se sustrage de la plata obligaţiilor fiscale, prejudiciind bugetul de stat cu suma de 242.642.205,44 de lei (aproximativ 56 de milioane de euro)“, se mai arată în rechizitoriul cauzei.
 
În luna iulie 2014, DNA a dispus disjungerea cauzei şi formarea unui alt dosar penal, în vederea continuării cercetărilor cu privire la alte persoane fizice şi juridice, între care şi Codruţ Alexandru Marta, fost şef de cabinet al fostului preşedinte al ANAF, pentru complicitate la evaziune fiscală şi constituire a unui grup infracţional organizat.
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii