Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:24 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Comunicat de presa ref. participarea PM Victor Ponta la Summit-ul Global pentru o Guvernare Deschisă ce va avea loc în Mexic

ro

28 Oct, 2015 12:55 1071 Marime text
Participarea domnului Victor Ponta, Primul-Ministru al României, la Summit-ul Global pentru o Guvernare Deschisă ce va avea loc în Mexic

 
În perioada 28-29 octombrie a.c., Primul-Ministru, domnul Victor Ponta, va participa, în Mexic, la Summit-ul Global pentru o Guvernare Deschisă, ca răspuns la invitația adresată de președintele Statelor Unite Mexicane, domnul Enrique Peña Nieto. Primul-Ministru român va participa la deschiderea lucrărilor Summit-ului, alături de președintele mexican.

Vizita are loc în contextul aniversării a 80 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice dintre România și Mexic și reprezintă prima vizită a unui prim-ministru român în Mexic, în ultimii 25 de ani.

În cadrul vizitei, va avea loc o întrevedere bilaterală a oficialului român cu președintele Statelor Unite Mexicane, care este în același timp și șeful executivului mexican. Agenda de discuții va aborda cooperarea politică și economică, cooperarea în domeniul cultural și al educației, marcarea aniversării a 80 de ani de relații diplomatice, precum și perspectivele actualizării Acordului Uniunea Europeană-Mexic.

Programul vizitei va mai cuprinde întâlniri cu Ildefonso Guajardo Villarreal, ministrul economiei al Statelor Unite Mexicane și cu reprezentanți ai Agenției Guvernamentale “Pro MEXICO”. Totodată, vor avea loc discuții cu conducerea și reprezentanții Consiliului Antreprenorial Mexican pentru Comerț Exterior, Investiții și Tehnologie (COMCE), precum și cu oameni de afaceri mexicani.

Open Government Partnership (OGP) – Parteneriatul pentru o Guvernare Deschisă - este o inițiativă multilaterală lansată la 20 septembrie 2011, în marja Adunării Generale ONU, de Statele Unite și alte 7 state (Marea Britanie, Brazilia, Indonezia, Mexic, Norvegia, Filipine, Africa de Sud) ce urmărește creșterea transparenței guvernamentale, folosirea noilor tehnologii și a datelor deschise pentru implicarea cetățenilor în luarea deciziilor.

Guvernul României s-a alăturat inițiativei Open Government Partnership (OGP) în anul 2011, afirmând angajamentul României de a promova politicile bunei guvernări, proceduri deschise, responsabilitate și eficiență, transparenţă decizională în activitatea de guvernare, încurajarea participării civice la viaţa publică și folosirea noilor tehnologii în administrație.

Aceste obiective s-au reflectat atât în primul Plan național de acțiune 2012-2014, cât și în Planul de acțiune 2014-2016, ambele fiind rezultate ale consultării și comunicării administrației centrale cu reprezentanți ai societății civile.

Ca o recunoaștere a meritelor sale, România a fost aleasă în Comitetul Director al OGP în iulie 2015, pe baza votului celor 65 de state membre.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii